Kayıp İlanı Neden Vermiyoruz: Bulunmak İstiyor Mu?
Avusturya yasaları kapsamında, reşit-engelsiz kişilerin kayıp olduklarını iddia ederek ve arayanların- aranan için, Eyalet emniyet müdürlüğünce kayıp dosyası oluşturulmamışsa, kişi veya kişilerin bilgilerini gazetede yayınlayarak aranması yasaktır. Aranan kişi reşit olduğundan, bulunmak istemeyebilir veya tehdit altında olabilir.
Adem Çetin
Bazı okuyucularımızdan gelen ‘’kayıp’’ ilanı ihbarına karşı aldığımız tutumdan dolayı, eleştirilere maruz kalmamız ve koşulsuz aranan kişinin fotoğrafının yayınlamamız istenmiştir.
Gazetemizden ‘kayıp ilanı’ talebinde bulunan okuyucularımız, bizlere kayıp ilanlarını yayınlayan sosyal paylaşım sayfalarını işaret etmekteler.
Sorumlu olduğumuz okuyucularımızın güvenliği için, kayıp ilanlarını yaşadığımız ülkenin hukuk sistemine göre ele almaya devam edeceğiz.
Facebook ve benzeri sayfa fenomenleri, kayıp ilanlarını hukuksal anlamda tutar yanları olmaksızın yayınlamakta ve suç işlemekteler.
Bize, son kayıp ilanı vermek isteyen okuyucumuzdan, ‘’emniyet birimlerine müracaat ettiğinize dair belge’’ ve kayıp-arama, dosya numarasını istedik.
Zira, Avusturya yasaları gereği, her kayıp müracaatı bir dosya haline getirilir ve bu dosyanın bir numarası olur.
Arayan kişi veya kişilerin polise müracaat ettik- demeleri bizim için yeterli değildir
Bazı durumlar dışında: Şayet aranan kişi reşit değilse, engelliyse ve çocuksa, kişisel hakların gasp edilmesi söz konusu olmadığından, kayıp ilanı verilmesinde bir sakınca, yasal olarak görülmemektedir.
Reşit olan kişi veya kişiler hakkında verilecek kayıp ilanlarının, eyalet emniyet birimleri tarafından, mahkeme kararı – şayet durum acil ise savcılık emriyle, kaybolan kişilerin bilgilerine ilişkin veriler, kayıp kişilerin bulunması, kayıp olaylarının aydınlatılması için, eyalet emniyet müdürlüğünün internet adreslerinde, kamuya açık alanlarda ve basın yayın kuruluşlarında yayınlanabilir.
Kanun: ‘’Kişilerin özel hayatına ilişkin bilgiler, kayıp olaylarının araştırılması, soruşturulması ve aydınlatılması bakımından gerekli olmadıkça görevli ve yetkili olmayan kişilere verilemez, anlatılamaz ve üçüncü kişilerin paylaşımına sunulamaz.’’
Bulunmak İstemiyorsa!
Kayıp ilanlarına, toplum olarak duygusal yaklaşılması anlaşılır bir durumdur. Ailesi dahi olsa reşit olan bir kimsenin kişisel bilgilerini veya fotoğrafını, kamuya açık alanlarda ve sosyal paylaşım sitelerinde yayınlaması yasaktır. Yukarıda da belirtildiği gibi, gerçekten bir kayıp olayında emniyet birimleri kayıp dosyası açarak, mahkeme kararıyla, kendi internet sayfalarından paylaşarak, medya kuruluşlarının kayıp haber yapmasını sağlar.
Ama, kayıp olduğu iddia edilen kişi veya kişiler, bilerek ve isteyerek, kendisini arayanlara bulunmak istemiyorsa, bu durum kişisel haklara saldırı olur ki, aranan kişi fotoğraflarını yayınlayan Facebook sayfalarını mahkemeye verme hakkı doğar.
Düşmanını Bulmak İçin Gazeteye Kayıp İlanı Verdi
Yaklaşık 30 yıl önce bir, Türkiye’de yerel bir gazeteye kayıp ilanı veren kişi, sonunda aradığı kişi bularak öldürmüştü. Acılan davada gazete kapatıldı ve sorunlular, cinayete yardımcı olmaktan yargılandılar. Mahkeme, reşit kişilerin kayıp ilanlarını yayınlamak için, savcılık veya mahkeme kararının olması gerektiğine hükmetmişti. Sonu böyle bitmeyen ama benzer içerik taşıyan bir çok olumsuz olaylar yaşandı.
Bu nedenle, Virgül.at olarak, arayan – aranan, kişi veya kişilerin kişisel haklarını eşit düzeyde görerek, reşit kişi veya kişilerin, emniyet internet sayfalarında yayınlanmamış kayıp ilanlarını vermeyi sakıncalı buluyoruz. /virgül.at