Krizden dolayı işten çıkartılanlar aile ikramiyesi [Familienbonus] alamıyor…
Avusturya’da sadece çalışanların çocuklarına ödenen aile ikramiyesini [Familienbonus], kendi iradelerinin dışında – korona krizinden dolayı işinden çıkartılan 400 bin aile alamayacak. Bu, gelir düzeyine bağlı olarak yılda ortalama 1500 Euro yapmakta. Parlamentoya sunulan bir soru önergesine verilen yanıt, iktidarın krizi nasıl yönettiğini gösteriyor…
Adem Hüyük
2020 pandemisinde, bir önceki yıla göre aile ikramiyesi için 400.000 daha az başvuru yapıldı.
Bu, 2020 yılında 2019 yılına kıyasla 400.000 hane daha az aile ikramiyesinden [Familienbonus] yararlandığı anlamına gelmekte – Nedeni: korona krizi.
Krizden dolayı işsiz kalan ebeveynler, sadece çalışan ailelere ödenen aile ikramiyesi haklarını kaybettiler.
Çünkü aile ikramiyesi bir gelir vergisi indirimidir. Bu nedenle işsizlik ödeneği alan veya düşük maaş aldığından dolayı gelir vergisini az ödeyenlerin yararlanacağı bir ödenek değildir.
Ebeveynleri krizde işini kaybeden çocuklar, Halk Partisi [ÖVP] tarafından iki kez cezalandırıyor…
Familienbonus Hakkından Yararlanma Yüzde 27 Azaldı
2019’da 1,4 milyon hane aile ikramiyesi alırken, bu yıl bir milyonun biraz altına düşerek, yüzde 27’lik bir azalma görüldü.
2019 yılında çocuk başına 1.500 Euro ikramiyeden yararlanan hanelerin dörtte biri 2020’de tek Euro bile alamadı.
Bu önemli düşüş, ancak Maliye Bakanı Blümel’e [ÖVP] sorulan bir soru önergesinin ardından kamuoyuna açıklandı.
Maliye bakanı, önce bunların bireysel vakalar olduğunu savundu. Binlerce bireysel vakaların olmayacağı hatırlatılınca, krizdeki ailelere yardım eden başka hizmetler olduğunu ileri sürdü.
Maliye Bakanı Blümel’in başka yardımlar dediği ise, 2020 ve 2021 yıllarında toplam üç kez işinden çıkartılan ve işsizlik ödeneği alanlara verilen 450 Euro ikramiye. Bakan kendi iradelerini dışında işinden çıkartılanlar, çalıştıklarında aldıkları maaşın sadece yüzde 55’i alarak yaşam standartlarını düşürdüklerini göz ardı ediyor.
Öte yandan, aynı maliye bakanlığı kumarhaneler de dahil büyük şirketlerin gelir çizgisi 2019 yılına göre hesaplamış ve zararları karşılamıştır. Yani Avusturya’nın vergi mükellefleri, oynanmamış kumarın getireceği öngörülen kazancı, kumarhanelere ödemiş oluyorlar.
Devlet Çocukların Yoksulluğunu Artırıyor
SPÖ aile sözcüsü Petra Wimmer, gelişmeyi eleştirerek, “Bu, bu adaletsiz sistem nedeniyle pandemi sırasında bir önceki yıla göre birdenbire daha az değere sahip 400.000 çocuk demek. Sonuç olarak, federal hükümet çocuk yoksulluğunu artırıyor ve gelir farkını genişletiyor” dedi.
Buradaki sorun, yüksek gelirli ailelerin daha fazla yararlandığı, kriz kaynaklı işsizlik gibi acil durumlarda hanelerin hiçbir şey alamadığı aile ikramiyesinin temel yapısıdır. SPÖ aile sözcüsü, bu adaletsizliği ortadan kaldırmak için 7 Aralık’ta bir sonraki aile komitesinde aile ikramiyesinin sosyal doğruluğu açısından hızlı ve kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesini talep ediyor.
Wimmer, “Aile ikramiyesinin bu adaletsizliklerini ortadan kaldırmalı ve bir çocuğu bile geride bırakmamalıyız” dedi.
Erkekler Aile İkramiyesinden İki Kat Fazla Faydalanıyor
Ayrıca parlamentoda soru önergesine verilen yanıt, kadın ve erkeğin farklı muamele gördüğünü göstermektedir. Kadınlardan iki kat daha fazla erkek, haneleri için aile ikramiyesi alıyor.
Bu aynı zamanda hizmetin gelir vergisi olarak temel yapısından da kaynaklanmaktadır – çünkü erkekler ortalama olarak daha iyi kazanır ve dolayısıyla daha fazla vergi öder, – ve buda kadının erkeğe ekonomik bağımlılığına yol açar.
Bunun birçok düzeyde olumsuz etkisi vardır – Bağımlı kişiler genellikle şiddet uygulayan bir partnerden ayrılamazlar ve bu onların çocuklarını da etkiler.
ÖVP böylece şu anda çok gerekli olan kadınları ve çocukları şiddete karşı korumayı etkisiz hale getiriyor.
Kadın Bakanı, kadın cinayetlerini engellemek için milyonlarca Euro yeni fon ayırdıklarını duyururken, sonuca odaklı bir çare üretmenin çabasına girerek popülist bir yaklaşım sergilemiştir.
Oysa kadına şiddetin ve cinayetlerinin engellenmesi, temelden başlayan kadın-erkek arasındaki adaletsizliğin dengelenmesiyle mümkündür.
Bu da kadın-erkek arasındaki gelir uçurumunun kapatılması ve kadınların eşit ücret almalarıyla mümkün olacaktır.
“Kadınlara balık vermeyin – Balık tutmasını öğretin”
Bu sayede erkeğe olan ekonomik bağımlılıklarından kurtulup, en ufak bir şiddet belirtisinde, sokakta kalırım – aç kalırım endişesi duymadan şiddetin önüne geçebilirler (…) |DerVirgül
Ek Kaynak: Kontrast / Maliye Bakanlığı Familienbonus bilgilendirme platformu