Linz’de Bir Düğün ve Konvoydan Yükselen Silah Sesleri
Yorum | “Uzun ve korna sesleriyle oluşturulan gürültü kirliliği eşliğindeki konvoylar, Türk düğünlerinin sembolü olmuştur.” Bu yorum Avusturya’da bir düğün konvoyundan kurusıkı tabanca ile kentin göbeğinde ateş edilmesinden sonra, Alman ve Avusturya medyasında yer aldı… Peki bunu neden yapıyoruz? Güç şov ve birbirine karşı üstünlük sağlamak amacıyla yapılan bir eylem türü olan ateşli silah kullanımı neden yapılır?
Adem Hüyük
Daha çok az gelişmiş ülkelerde kendisini gösteren, güç şov ve birbirine karşı üstünlük sağlamak amacıyla yapılan bir eylem türü olan ve ayrıca eğlence ve sevinç göstergesi olarak tanımlanmaya çalışılan havaya silah sıkılması, eğlence ve güç gösterisinden daha öte sosyo-kültürel ve psikolojik nedenleri içerisinde barındırmaktadır.
Gücün, bilim ve teknoloji ile gösterilemeyen coğrafyalarda, güç Farklı biçimlerde kendisini gösterir. Bu kimi zaman bedensel, parasal, ailesel ve çevresel kimi zaman ise cesaret ile gösterilmeye çalışılır.
Düğünlerde havaya ateş edilmesi sırasında bazen gelinin bazen damadın bazen de katılanların ölmesi ve yaralanması olası olan bu eylem, kendi coğrafyasında yapılmaya devam ediyor.
Ancak kökleri o coğrafyadan olanların Avusturya’da bu güç gösterili sevinç eylemini devam ettirmesi ve hatta bunu kurusıkı bir tabanca ile yapmış olmaları, Türkiye’de ve Ortadoğu ülkelerinde gerçek ateşli silahlarla yapılmasına verilen tepkiden ve şaşkınlıktan daha fazlasını Avusturya halkı vermiş olması da yapılan eylemin Avrupa coğrafyasına ne kadar uzak olduğunun bir göstergesidir.
Avusturya’nın Linz kentinde bir düğün konvoyundan kurusıkı tabanca ile ateş edilmesi, çevre sakinlerinin duydukları sesi polise ihbar etmesi ve konvoyun durdurularak, araçların tek tek aranması, sıradan bir kriminal vaka olarak ele alınmaması, köklerinin araştırılması ve nedenlerinin ve sonuçlarının değerlendirilmesi bakımından önemlidir.
Linz’deki düğün konvoyunda kurusıkı tabanca ile havaya ateş açan kişinin Avusturya’da doğduğu sonucuna ulaşmış olmamız, bize en azından, ilk ve orta dereceli eğitimini burada yaptığını gösterir.
Eğitim veya cehaletle kısmen bağlantılı olan bu sevinç türü, kültürel bir miras olmakla beraber, bu mirasın devam etmesi için yozlaştırılmış kültür saldırısı her gün televizyon dizileri ve sosyal medya aracılığıyla bizlere verilmekte ve her birimiz, gücü beyin gücünden çok bedensel güç ve şiddette dayalı cesarette görmeye başlıyoruz. Bu durumun bu şekilde ilerlemesine, içinde yaşadığımız ülkede yabancı olmanın verdiği eziklik duygusu da eklendiğinde, Avusturya sokakların da onlara çok uzak olan bir güç gösterisi olarak vücut buluyor.
Düğünlerde güç göstergesinin silah yerine zamanla paraya dönüşmesi, can kayıplarının önüne geçmekle bağlantılı olduğu biliniyor. Yani, düğünlerde paraların gelin ve damadın başından ortaya saçılması eylemi, silahla yapılan güç gösterisinin bir başka versiyonu olup daha zararsız bir eylem olarak ve yine az gelişmiş ülkelerde rağbet görmektedir.
Sonuç olarak, silah ve para ile yapılan güç gösterisi, yaşadığımız coğrafyanın kültürüne çok uzak olduğu gibi, yerli halkın bunu anlamasını beklemekte, bu yoz kültürün onlara dayatılması anlamına gelmektedir.
Toplum olarak, bu bizim kültürümüz demekten bir adım ileri giderek, her geleneği iyi bir kültür mirası gibi sunmaktan vazgeçmemiz ve illaki gösterilecek bir kültür mirası isteniyorsa, düğünlerde gelin ve damat ile maddi ve manevi girilen dayanışma gösterilmelidir. |DerVirgül