Nazi Selamı Ve Kült Lider
Adolf Hitler’in kült lider inşasında kullanılan ‘’Nazi selamı’ ve yaratıcısı İtalyan yazar Gabriele D’Annunzio üzerine bir derleme.
Adolf Hitler, Nazi Almanyası’nda kitlelerin gözünde yaşayan bir efsane haline getirilmiştir. Hitler’in hayatını halkına adadığı, insan üstü özellikler taşıdığı, her zaman en doğruyu söylediği gibi mitler Naziler tarafından inşa edilerek milyonların Hitler’i sevmesi ve onu örnek alması sağlanmıştır.
Almanya’nın dört bir yanına Hitler’in resimleri ve sözleri asılmış, heykelleri ve büstleri dikilmiş, Hitler’i öven marşlar bestelenmiş, Hitler’i yücelten filmler çekilmiştir.
Nazi propagandasının tüm bu çabaları Hitler’i Alman halkının gözünde kült lider olarak inşa etmek ve böylece onun kitleler üzerindeki diktasını sağlamlaştırmaktı.
Lidere atfedilen kutsiyet ve mükemmeliyetçilik tarih boyunca otoriter rejimlerin ortak bir özelliği olmuştur. Bu süreçte, lider onu çevreleyen tüm fanilerden daha üstün bir algıya yükseltildi.
Lider üzerine yapılan propagandalar, liderin insanüstü bir figüre dönüşmesine zemin hazırladı.
Sonuç olarak, totaliter yönetimlerde kült lider (diğer tanımıyla lider kültü) kavramı oluştu. Kült lider kavramı, kitle iletişim araçlarının etkisiyle yüceltilen, kimi zaman tanrısal bir otoritenin yer yüzüne inmiş bir temsilcisi olarak sunulan, yaptığı her davranış haklı gösterilen ve insanüstü özellikler atfedilen lideri tanımlamak için kullanılmaktadır.
Hitler selamı (Almanca: Hitlergruß), aynı zamanda Nazi selamı olarak da bilinir, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından partinin lideri Adolf Hitler’e itaati göstermek için benimsenen ve Alman ulusu ve savaş gayretine şükretmeyi ifade eden selam şekli.
Hitler Selamının Mimarı: Gabriele D’Annunzio
Gabriele D’Annunzio
20. yüzyıI başının ve faşist dönemin en üretken ve tartışılan yazarIarından biri oIan İtalyan romancı, şair, oyun ve öykü yazarı, gazeteci, asker ve siyasi önder. Yarattığı ideoIojik tartışmaIarın ötesinde, çeşitIi aIanIarı kaρsayan yaρıtIarı 20. yy İtaIyan edebiyatını derinden etkiIemiştir.
D’Annunzio 1910’da borçları yüzünden Fransa’ya kaçmak zorunda kaIdı. I. Dünya Savaşı başIadığında, savaşa giriImesini savunmak üzere üIkesine döndü.
İtaIya savaşa girince ordunun çeşitIi böIümIerinde görevIer üstIendi, en son hava kuvvetIerine girdi ve bir çarpışma sırasında bir gözünü yitirdi.
1919’da D’Annunzio ve bazı yandaşları, VersaiIIes AntIaşması’na karşı, İtaIya’nın üzerinde hakkı oIdukIarına inandıkIarı DaImaçya Iimanı Fiume’yi işgaI ettiIer.
D’Annunzio 1921’e değin bir diktatör oIarak Fiume’yi yönetti. Fiume 1924’te İtaIyanIarın eIine geçti.
D’Annunzio daha sonra ateşli bir faşist oIdu. ÇaρkınIığı, sporcuIuğu, askeri başarıIarı, faşist rejimin uIusaI kahraman haIine getirdiği kişiIiğini bir efsaneye dönüştürmüştü. MussoIini onu, bir unvan vererek ve yaρıtIarının uIusaI basımIarını yaρtırarak ödüIIendirdi.
Gabriele D’Annunzio “Roma selamlamasını” başlattı…
1923’ün sonbaharına kadar Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin üyeleri sonuna kadar gerilmiş doğrudan kol selamı ile liderini karşılardı. Lider kendi sağ elini kaldırarak, dirseğini arkada büküp avuç içini yukarı doğru açarak onlara yanıt verirdi. “Çok yaşa Hitler!”, “Selam Hitler!” ya da “Hitler’e selam!” anlamlarına gelen “Heil Hitler!” selamı, tek tük olarak 1923’ten beri parti üyeleri tarafından kullanıldı ve 1926’da Hitler selamı parti içinde zorunlu oldu.
Hitler selamını yapmak, siviller ve Wehrmacht askeri personelinde sosyal davranışlarda zorunluydu. Üçüncü Reich dönemi boyunca bir kişilik mezhebinin ifadesiydi.
Bu selamın kullanımı şu anda Almanya, Slovakya ve Avusturya’da ceza gerektiren bir suçtur. Kanada, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre ve Rusya’da Hitler selamı, Nazi ideolojisini yaymak için kullanıldığında yasadışı nefret söylemidir.
Parti üyeleri, faşist İtalyan lider Mussolini tarafından yapılan Roma selamının benzerliğine itiraz etti ve Alman olmadığı yerlerde meşruiyetine meydan okudu.
Hitler’in sırdaşı Ernst Hanfstaengl, onu şarkıya talep etti. Sieg Heil’ın eşlik eden kol hareketine ek olarak iddia edilenler, Hitler selamının Amerikan futbolu amigoları tarafından kullanılan bir tekniğin direkt bir kopyası olduğudur.
Yunanistan Futbol Federasyonu (EPO), Süper Ligi’ndeki AEK takımında forma giyen 20 yaşındaki Giorgos Katidis’e, gol sevinci sırasındaki ”Nazi selamı” nedeniyle 5 maçlık men cezası verdi.
1936 Berlin Yaz Olimpiyatları’nda Hitler Selamı
1936 Berlin Olimpiyatları Oyunlarının ilk töreninde bazı atletler onları seyreden Adolf Hitler’in önünden geçerek Nazi selamını kullandı.
Bu selam, Afganistan, Bermuda, Bulgaristan, Bolivya, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İtalya ve Türkiye’den temsilciler tarafından yapıldı.
Bulgar atletler asker gibi kaz-adımı yürüyerek Nazi selamını yaptı; Türk atletleri ise yolun bütünüyle etrafını dolaşarak Nazi selamını sürdürdü.
Amerikalı spor yazarı Jeremy Schaap’a göre sadece Avusturyalı atletlerin yarısı Nazi selamını yaparken diğerleri kısmen Olimpik selamı verdi.
Tarihçi Richard Mandell’e göre, Fransa’dan atletlerin Nazi selamı veya olimpik selamı yapıp yapmadığı raporlarla çatışmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nin Cheb kasabası) halkı Ekim 1938’de Hitler selamıyla sevinç içinde Sudetenland’a giren Alman askerlerini karşılıyor.
Kült lider olgusunun en bilinen örneklerinin başında kuşkusuz Nazi Almanyası Devlet Başkanı Adolf Hitler gelmektedir.
Hitler, 1933 yılında Almanya’da iktidara geldikten sonra ülkedeki tüm yetkileri elinde toplamış, 1934 Cumhurbaşkanı Paul von Hinderbug’un ölümünden sonra da kendisini hem başbakan hem de cumhurbaşkanı ilan ederek tartışmasız ülkenin tek lideri haline gelmiştir.
1934’den itibaren Hitler, Kanzler (Başbakan) yerine Der Führer (yöneten) olarak anılmaya başlanmıştır.
Bu süreçte, Nazi Almanyası’nda Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı’na getirilen Dr. Joseph Goebbels, Hitler’in Alman halkı üzerindeki otoritesini daha da arttırmak için Hitler’i kült lider olarak inşa etmeye başlamıştır.
Goebbels, başta dönemin en popüler kitle iletişim aracı radyo olmak üzere, sinema, gazete, dergi, poster, pul, kartpostal gibi pek çok kitle iletişim aracını Hitler’in kült lider olması yolunda başarılı bir şekilde kullanmıştır. En etkileyici ve birleştirici olanı ise, Nazi selamı olmuştur. /virgül
Kaynaklar: Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi, Gabriele D’Annunzio Sözleri ve Hayatı, wikipedia