Nedir bu Avrupa Parlamentosu?
Her üye ülkenin bir hükümeti olduğuna göre Avrupa Parlamentosu ne işe yarıyor? Avrupa milletvekillerinin görevi nedir?’
Avusturya ve Avrupa Birliği vatandaşları 26 Mayıs 2019’da oy kullanmak üzere sabah 07.00 ile 17.00 saatleri arasında sandığa gidecekler. Türk vatandaşları bu seçimlerde oy kullanamazlar.
Nedir AB Parlamentosu?
“Son 50 yılda oluşmuş Avrupa teknokrasisi kullandığı dille, aldığı kararlarla ve lobileriyle o kadar halktan uzaklaşmış durumda ki Avrupa halkları onun kurumlarını artık kendisine yabancı görüyor.”
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin (AB) direkt seçimle göreve gelen tek organıdır.
Parlamento, AB içinde halkı temsil eder.
Bu özelliğiyle de Bakanlar Konseyi’nden ayrılır.
Zira Bakanlar Konseyi, birlik içindeki üye devletleri hükümetlerini temsil etmektedir.
Ulusal parlamentoların yanında, önemli konuların görüşüldüğü Avrupa Antlaşması bulunuyor. Avrupa milletvekilleri gıda, enerji güvenliği hatta Avrupa sınırlarının savunulması gibi genel konularda yetkilere sahip.
Çünkü hiçbir ülke bu konularda tek başına çalışamaz.
Bu yüzden Avrupa Parlamentosu bu konular üzerinde çalışıyor.
Avrupa Parlamentosu, Bakanlar Konseyi’yle birlikte AB yasalarını onaylar, değiştirir ya da reddeder. AB içinde yasaların kabul edilme süreci “birlikte kararlaştırma” olarak adlandırılır.
Bu da yasaların ancak hem Avrupa Parlamentosu, hem de Bakanlar Konseyi’nce onaylanması halinde yürürlüğe girmesi demektir. Tüketicilerin korunması, ortak pazar, işçi hakları, göç ve sığınmayla, çevreyle hayvanların korunması gibi alanlarda, yasa çıkarma süreci bu şekilde işler.
-Ancak dış politika ya da tarım gibi konularda, bu süreç geçerli değildir.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği bütçesi üzerindeki yetkisini de Bakanlar Konseyi’yle paylaşır. Parlamento ayrıca Avrupa Komisyonu dahil diğer AB kurumlarını da denetler.
Yeni komisyon üyelerinin bu göreve uygun olup olmadıklarını gözden geçirir, eğer gerek görürse komisyonun tümünü görevden alabilir.
Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.
AB üyesi ülkelerin vatandaşları olan Avrupa vatandaşları beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilirler.
Sonuç:
Avrupa Parlamentosu daha çok, birliği, birlik dışı gelişmeler karşısında demokratik karar alma mekanizmasıdır.
Geneli bağlayan, sağlık, spor, eğitim tüketici ve emek gücü gibi konularda da etkin rol oynamaktadır.
Daha anlaşılır kılınması açısından örneklendirirsek:
Avusturya federal parlamentosu ile eyaletlerin kendi parlamentosu arasındaki, bağ-işleyiş biçimi- özerklik gibi konularda, AB parlamentosu ile “kısmen” benzerlikler bulunmaktadır.
AB Parlamentosu karalarının devletler için hukuksal yaptırımı yoktur. Fakat AB bütçesi konusunda mutlak söz sahibidir.
AB Parlamentosu adayları, yine seçmenin kendi ülkesinde oy verdiği partilerden seçildiği için, her oy hakkına sahip vatandaş, siyasi tercihini AB Parlamentosu’na taşımış olacak.(virgül.at)