ÖGB: 70 Yaşına Kadar Çalışmak Mümkün Mü?

Avusturya Sendikalar Konfederasyonu ÖGB, genel seçimlere katılacak olan siyasi partilere, çalışanların hakları kapsamında sorular sordu.

ÖGB: 70 Yaşına Kadar Çalışmak Mümkün Mü?

Bülent Karabulut

Avusturya Sendikalar Konfederasyonu (Österreichischer Gewerkschaftsbund ÖGB) tarafından emekliler ve daha birçok konu içeren sorular hazırlanıp bütün siyasi partilere sunuldu. Aslında daha önce de partilere yöneltilen sorulardan hangi partinin hangi konuya nasıl yaklaştığını yaptıkları bire bir açıklamalardan biliyoruz.

Örnek vermiş olursak: Halk Partisi (ÖVP) Gençliği ve ÖVP emekliler birliği, herkesin 30 yıl emekli maaşı alması uzun süre mümkün değil şeklindeki açıklaması bu konuda ki rahatsızlığını çoğu kez dile getirmekten çekinmedi.

Bunun yansıra ÖGB tarafından sunulan sorulara cevap vermek yerine 9 sayfalık bir yazı sundu. Buradan ÖVP´nin emeklilik yasası ve diğer konulara olan yaklaşımını takip edebilirsiniz. https://web.oegb.at/wahlwerber/_assets/oegb_beantwortung-oevp.pdf

ÖVP´nin yanı sıra NEOS patisinden OGB ´nin sunduğu sorulara verdiği cevaplar tamimiyle gerçeklikten uzak, emeklilik problemini çağ dışı bir bakış açısıyla yorumlaması ve bu yöndeki tavrı günümüz dünyasından çok uzak  ve doğacak sorunlardan tamamıyla  habersiz .

Verilen cevaplara göre NEOS emeklilik yaşını 67´ye çıkarmak istiyor.

İllerde toplumun yaş ortalaması yükselince aynı oranda yine emeklilik yaşının yükselmesini talep ediyorlar.

Yani NEOS partisine kalırsa, emeklilik yaşı 67’dede kalmayacak, yaş ortalamasının yükselmesiyle birlikte emeklilik yaşının aynı oranda yükselmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Bu sebeple NEOS partisi, sendika ve işçi odaları AK´nin emeklilik hakkını anayasa kapsamına alarak emeklilik hakkını güvence altına alma talebini reddediyor.

Devamında ağır çalışma yasası birçok ağır şartlarda çalışan işçileri kapsamıyor.

Yani bu ağır işlerde çalışan insanların birçoğu 60 yaşında emekli olması gerekirken, 65 yaşını beklemek zorunda kalıyor.

Beş yıl daha fazla çalışmak zorunda bırakılıyor, bu yasanın düzeltilmesini istemeyen parti yine NEOS.

 

Bütün diğer partiler ÖGB´nin taleplerini 100% desteklerken, FPÖ bir soruyu cevapsız bırakıyor.

2003 yılında emeklilik yasasının FPÖ/ÖVP hükümeti tarafından, iş gücü kaybı erken emeklilik (vorzeitige Alterspension bei geminderter Erwerbsfähigkeit) imkânı kaldırıldığı ve emekli maaşlarının düşürüldüğünü hatırlatmak gerekiyor.

ÖGB´nin 200 bin kişilik protesto gösterisi ve Genel Grevleriyle birçok kısıtlamayı engellemesiyle sonuçlanmıştı. 

İddia edildiği gibi, herkes 30 yıl emekli maaşı alamıyor, alanlarda iş hayatında çok yüksek maaşlı olanlardır. Yüksek gelirli insanların ortalama 7 yıl daha fazla yaşadığı istatistiklerde görülüyor.

ÖVP Zenginlerden yüksek miktarlarda bağış aldıkları biliniyor.  Devlet gerekli güvenceyi vermediği zaman, insanlar özel Sigortalara ellerinde artan birikimini yatırmak zorunda kalacaklar.

Zaten 2003’de özel sigortalarda, hayat sigortası yapmaları için prim veren zamanın hükümeti, söylediğim tezi kanıtlıyor. Sandıkta bu gibi siyasetçilerin cevabını vermek size düşüyor!

29. Eylül’de oyumuzu kime vereceğiz sorusunu aslında çok düşünmeye gerek kalmıyor. Seçimlerde emeklilik hakkimizi koruyabilecek tek parti SPÖ´dür./Virgül

© Bild:virgül

Yayınlama: 20.09.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.