‘’Örnek Teşkil Eden Sağlık Sistemimizi Korumalıyız’’

Avusturya’nın yaşam kalitesi bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasına en büyük katkıyı sağlayan ‘sosyal güvenlik’ sistemidir. Kurz, sağlık sisteminin korunmasına vurgu yaparak, kapanmayı işaret ediyor. Peki Avusturya sağlık sistemi, nasıl dünyanın önde geleni oldu?

‘’Örnek Teşkil Eden Sağlık Sistemimizi Korumalıyız’’

Adem Hüyük 

‘’Günde yaklaşık 6.000 yeni enfeksiyonla, yoğun bakım ünitelerimize aşırı yüklenme olacaktır.

Bu sadece planlanan operasyonların ertelenmesi gerektiği anlamına gelmez, aynı zamanda aşırı durumlarda doktorların kime yardım edilip kime yardım edilmeyeceğine karar vermesi gerekir! 
Avusturya’da böyle bir duruma izin vermeyeceğiz!’’

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un bu sözleri, korona salgını ile mücadele kapsamında yeniden bir kapanmaya gidileceğinin ön açıklaması olarak kabul edildi. 

Günlük hastane kapasitelerinin çok üzerine çıkıldığında, sağlık sisteminin çökme yaşayabileceği, bununla birlikte bir kaosun yaşanabileceği öngörülüyor. 

Daha önce dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan, hastane kapılarında hastaların kuyruklar oluşturması ve hastane bahçelerinde yatmaları, zaman içerisinde ülkedeki iç uyumu bozacağı ve dolayısıyla sosyal dengelerde bir çatışma çıkaracağı bilinmekte. 

Başbakan, Avrupa ülkeleri arasında en iyi sağlık sistemine sahip Avusturya’nın böyle bir konuma düşemeyeceğini belirtip, geç kalmadan önlemlerin alınmasından yana olduğunu vurguladı. 

Peki Avusturya’da Sağlık Sistemi Nasıl İşliyor? 

Avusturya OECD ülkeleri arasında sağlık hizmetlerine Milli Gelirden ve kamu harcamalarından en fazla pay ayıran ülkelerin başında gelmektedir. 

Avusturya Sağlık Bakanlığı internet sayfasından ve bazı araştırmacıların edindiği bilgilerden yola çıkarak bakıldığında, Avusturya’da sağlık harcamalarının milli gelir içerisindeki payı yüzde 11, kamu harcamaları içerisindeki payı yüzde 16 olduğunu görmekteyiz.

Ayrıca, uzman doktor, yatak sayısı, yüksek teknolojiye sahip medikal ekipman açısından da Avusturya OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 

Ülke ayrıca kanser tedavisinde ve başta akciğer nakli olmak üzere organ naklinde dünya çapında önemli bir yere sahip. 

Sağlık harcamalarında kamu bütçesinin payı yüzde 33, sosyal güvenlik kuruluşlarının payı yüzde 44, hizmet alanların sağlık turizmine yönelirken tercihlerinde kritik öneme sahip olan ‘’kişisel harcamalar’’ yüzde 15 ve ‘’özel sigorta kuruluşları’ payı yüzde 5’dir. 

Avusturya’da sağlık harcamalarının dikkat çekici derecede yüksek olması, uzman doktorlara ve donanımlı hastanelere ulaşımın kolaylığı olarak görülmektedir. 

Ülke, ekonomik koşullarından bağımsız olarak, bütçesel kısıtlamalara maruz kalmadan sağlık hizmeti alma açısından, dünya ölçeğinde ilk sırada yer almaktadır. 

Sağlık Bakanlığı İnternet sayfasından Virgül’ün edindiği bilgilere göre, Avusturya’da sağlık sistemi büyük ölçüde sosyal sigorta katkı paylarından ve vergilerden finanse edilse de küçük bir kısmı da reçete ücretleri, tenzili muafiyet, hastanede kalma durumunda günlük ücret veya özel sağlık sigorta katkı payları gibi özel alanlardan karşılanmaktadır.

Kamusal sağlık hizmetleri sosyal sağlık ve kaza sigortaları üzerinden sunulmaktadır.

Bu sigortaların sağladığı hizmetler ayakta ve yatılı tedavi, tıbbi rehabilitasyon, ilaç, tıbbi yardım bağışları, sağlık ve önleyici muayeneler veya doğumda doğum yardımını kapsamaktadır.

Ayakta tedaviden bölgedeki doktorlar ve hastanelerin klinikleri sorumludur, yatılı tedaviler ise hastanelerde gerçekleşmektedir.

Kendi işinde çalışmayan herkes için zorunlu sigorta geçerlidir.

Kendi işinde çalışanların büyük bölümü de zorunlu sigorta yaptırmaktadır.

Çocuklar, eşler, medeni birliktelikle yaşayan eşler ve çocuklu ailelerdeki hayat arkadaşları ücretsiz müşterek sigorta yaptırabilmektedir.

Belli koşullarda bireysel sigorta yaptırmak da mümkündür.

Sigortalı birey ve aile üyeleri sağlık sektörünün hizmetlerinden basitçe faydalanabilmektedir. Tıbbi tedavi için bölgedeki sağlık sigortası kurumu sözleşmesi bulunan doktorlara ve kamu hastanelerine başvurabilmektedirler.

Reçete ücretleri, özel doktorlar ve özel hastaneler, bazı diş hekimi hizmetleri veya hastanede kalma durumunda günlük ücret gibi bazı hizmetleri özel olarak karşılamaktadırlar.

Sağlık sigortası olmayan birey, faydalandığı sağlık hizmetlerinin toplam masrafını bizzat karşılamak zorundadır. 

Çalışanın kusurlu olmaksızın hastalanması durumunda işveren, işletmenin ve iş ilişkisinin türüne bağlı olarak belli bir süre ücret ödemeye devam eder.

Çalışan daha sonra sağlık sigortası kurumundan rapor parası alır, ancak ödenen para işçinin maaşından daha düşüktür.|virgül 

Ek kaynaklar: Avusturya Sağlık Bakanlığı | saturk.gov.tr 

Yayınlama: 30.10.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.