‘’Otomatik Bilgi Transferi’’ Avusturya Yasalarında Neleri Değiştiriyor?

Avusturya’da fakirlik parası (sosyal yardım) alan ama Türkiye’de mal varlıkları olanların korkulu rüyası, Türkiye ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı arasında imzalanan ‘otomatik bilgi transferi’ anlaşmasının birde diğer tarafı var! Avusturya bu konuda ne gibi değişiklikler yapıyor? Bizi nasıl etkileyecek?

‘’Otomatik Bilgi Transferi’’ Avusturya Yasalarında Neleri Değiştiriyor?

Adem Hüyük 

Uluslararası ölçekte vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede temel ilkeleri ortaya koymak amacıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve G20’nin çalışmaları sonucunda Avusturya ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 136 ülke 2011 yılında “Vergi Konularında İdari Yardımlaşma Sözleşmesi”ni kabul ederek mutabakata varmıştı.

Avusturya 

Avusturya’da anayasal olarak kurulan Bankacılık gizliliği, son yıllarda ve on yıllarda tekrar tekrar seyreltildi. 

Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele için Avrupa Birliği yetkilileriyle bilgi alışverişi, bankacılık gizliliğini büyük ölçüde zayıflattı.

Tasarruf hesap cüzdanlarının ve menkul kıymet hesaplarının anonimliğinin kaldırılması da hükümetler adına radikal bir rahatlamayı beraberinde getirdi.

Avusturya’da önümüzdeki günlerde, ‘’Hesap Kayıt Yasası’’nda bir yasal değişiklik şeklinde daha fazla erozyona karar verilebilir.

Perşembe günü parlamentoda görülecek olan Hesap Kayıt Yasasın da ilgili bir değişiklik Ulusal Konsey’de kabul edileceği öngörülmekte. 

Kanundaki Değişiklik Bankacılık Gizliliğini Baltalıyor

Yasa değişikliğinde şu şekilde bir “açıklama” formüle edilmiştir. 

Buna göre, Maliye Bakanı Blümel (ÖVP) tarafından tanımlanan bu değişikliğin bir parçası olarak – örneğin bir vergi denetimi sırasında – vergi mükellefinin banka hesapları istenildiği gibi görüntülenebilir. 

Ve bu, en azından vergi ve harç iadesinin doğruluğu konusunda haklı endişeler (şüphe) olmadan ve belirli bir sebep olmaksızın yapıla bilinecektir. 

Ayrıca, kanun değişikliği kapsamında banka kiralık kasalarına yer verilecek, bankalar ve kredi kuruluşları için raporlama zorunluluğu genişletilecek ve bilgilerin yetkililere açıklanması daha detaylı düzenlenecektir.

Parlamento’dan alınan bilgiye göre, hükümet tasarısının odak noktası, “hesap sicilinin kapsamını ve sorgulama yetkisi olan makamlar çemberini genişletmek” ve “yapay zeka temelli bir yaklaşım kullanarak işlem izleme gerçekleştirmek ve bilgi alışverişini geliştirmek” olarak tanımlandı. 

Hatırlanacağı gibi, dört yıl önce, hesap, tasarruf hesap cüzdanı, mevduat ve daha fazlası gibi varlıkların sorgulanmasını kolaylaştırmak için elektronik hesap kaydı tanıtıldı.

Daha önce, tüm bankacılık ve kredi kuruluşlarına, ilgili kişinin orada hesapları olup olmadığı konusunda bir mahkeme kararı (emri) verilmesi gerekiyordu.

Herkes Yurt Dışı Bilgi Paylaşımına Odaklandı – Yurt İçi Kurumlar?

Tekil kişilerin banka hesapları üzerindeki bu şeffaflık, Avusturya’da öteden beri uygulanmak istenen, insan hakları ve vatandaşlık hakları kapsamında kabul görmeyen, kurumlar arası bilgi alışverişini, mahkeme kararı veya özel savcılık izni olmadan yapılabilmesinin önünü açmasından endişe edilmektedir. 

Sonuç olarak uzmanlar, kişisel haklar ve mahremiyet konusunda yasal olarak ortaya çıkarılan ihlallerden korkuyor.

Birçok taraf, bu değişikliğin nihayetinde anayasal olup olmadığından da şüphe ediyor. 

Olması muhtemel güçler dengesinin bozulması şöyle gelişebilir: 

İş ve işçi bulma kurumu (AMS), mahkeme kararı veya özel savcılık izni olmadan, kuruma kayıtlı bir işsizin banka hesaplarına, gayrimenkul bilgilerine ulaşması olanaksızdır.

Aynı durum başta emniyet olmak üzere diğer kurumlar içinde geçerlidir. 

Sosyal yardım alan kişilerin, banka üzerinden yapılan bütün harcamaları görülebilir, bu harcamaların kaynağı sorulması imkanlı kılınabilir. 

Örneğin, geçimizi sağlamanız için ödenek aldığınız kurum tarafından, şehir dışından bir akraba veya dosttunuz tarafından havale edilen borç paranın hesabı hem size, hem de gönderene sorulması olasılıklar arasında olacaktır.

Öte yandan, bu Türkiye tarafından da sorula bilinecek, Avusturya’daki finans durumunuz ilgili konularda beyan edilecektir. 

Örneğin Avusturya’daki yerleşik bir Türk vatandaşının, Avusturya’da bulunan ve kapsama giren banka hesabına ilişkin bilgilerin karşılıklılık esasında paylaşımı yapılacaktır. 

Avusturya parlamentosundan çıkacak yasa ile, mevduat hesapları, saklama hesapları, ortaklık ve borç ilişkisi menfaati, nakdi değer sigorta sözleşmeleri, düzenli ödeme sözleşmelerine ilişkin finansal bilgiler, talep üzerine anlaşma yapılan ülkelerle paylaşılacağı gibi, ülkenin kurumları arasında da paylaşılmasının, ön koşulsuz olarak yapılması mümkün olacaktır. |virgül 

© Bild: virgül 

Yayınlama: 08.12.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.