Röportaj | Avusturya’da Her Dört Çocuktan Biri Yoksulluk İçinde Büyüyor
Şu anda Avusturya’da 370.000’den fazla çocuk yoksulluktan etkileniyor veya yoksulluk riski altında. On beş yıl önce, bu sayı 250.000 idi. Ne oldu da sayı arttı? Nasıl olur da dünyanın en zengin ülkelerinden birinde, her dört çocuktan biri yoksulluktan etkileniyor? Toplum, yoksulluktan etkilenen ebeveynlerin yoksulluğa karşı verdiği başarılı mücadelesini tanımıyor…
Avusturya’da her dört çocuktan biri yoksulluk içinde büyüyor veya yoksulluk riski altında.
Aile ikramiyesi (Familienbonus) gibi ÖVP icraatları sadece iyi maaşlı ebeveynler için kullanılırken, Volkshilfe’nin temel çocuk yardımları yoksul ailelere yöneliktir.
Aynı maliyete mal olacak – ancak Avusturya’da hiçbir çocuğun artık yoksulluk içinde büyümek zorunda kalmamasını sağlayacak.
Volkshilfe’nin genel müdürü Erich Fenninger ve Volkshilfe’de çocuk yoksulluğu uzmanı Judith Ranftler ile konuştuk.
Çocuklar için günlük hayatın nasıl olduğunu, ne istediklerini ve yoksul aile imajımızın neden çoğu zaman gerçeğe uymadığını anlatıyorlar.
Şu anda 370.000’den fazla çocuk yoksulluktan etkileniyor veya yoksulluk riski altında. On beş yıl önce, bu sayı 250.000 iken çok daha düşüktü. Ne oldu? Yoksulluktan neden üçte bir daha fazla çocuk etkileniyor?
Erich Fenninger: Miktar inanılmaz, evet. Dünyanın en zengin ülkelerinden birinde, her dört çocuktan biri yoksulluktan etkileniyor.
Bunun muhtemelen birkaç nedeni vardır.
Birincisi, sosyo-ekonomik durum değişti.
Alt gelir gruplarında, gelirler durgun, ancak maliyetler yükseldiği için gerçek bir gelir kaybı olmuştur.
Öte yandan, aileler için yardımları bunu telafi etmemektedir. Yoksulluğu hafifletmiyor.
Oran olarak OECD ülkeleri arasında orta sıralarda yer alıyoruz. Ancak bu yardımlar, çocuk yoksulluğunu ortadan kaldırmak için tasarlanmamıştır.
Avusturya Cumhuriyet hizmetlerini çocuk yoksulluğuna karşı çalışacak şekilde geliştirememektedir.
Tam tersine: Şu anda “aile ikramiyesi” olarak sunulan şey, yalnızca daha yüksek gelire sahip olanlara fayda sağlıyor.
Yoksulluğu gerçekte nasıl ölçersiniz – bunu nasıl tanımlarsınız?
Judith Ranftler: Yoksulluk hakkında konuştuğumuzda göreli yoksulluktan bahsediyoruz.
Ülkedeki ortalama gelire ve birinin bundan ne kadar uzak olduğuna göre yönlendirilirsiniz.
Şimdi zengin ve fakir arasındaki uçurum büyüyor. Birkaçı daha da zenginleşiyor, bu da eşitsizliği artırıyor.
Sonuç olarak, yoksulluk riski eşiğinin çok altında olan daha fazla insan var.
Erich Fenninger: Ayrıca Avusturya’da mutlak çocuk yoksulluğu da var.
Yavaş yavaş yayınlayacağımız çocuk yoksulluğu araştırmasında bu bulgu açıktır.
Bu mutlak yoksulluk nasıl kanıtlanabilir?
Erich Fenninger: Avusturya’daki çocuklar ve gençler için bu, ayın son günlerinde yemek için yeterli para olmadığı anlamına geliyor.
Buzdolabı düzenli olarak boş. 14 yaşındaki bir çocuk evde tost zamanı olduğunu söyledi. Çünkü yemek için sadece tost kaldı.
Burada heyecan verici olan, çocukların annelerinin veya babalarının hala “hiçten” bir şeyler pişirmedeki başarısını nasıl fark ettikleridir.
Sosis artıkları sosis salatası olur vb.
Bu, çocukların ve gençlerin aileleriyle birlikte yoksulluk içinde yaşadıklarını çok iyi bildikleri ve hissettikleri anlamına-mı gelir?
Erich Fenninger: Doğru. Bu beni ve bizi her zaman ilgilendiren bir şey: çocukların bunu nasıl algıladığı.
Bu, tüm çocukların kendi yaşam durumlarını bir yoksulluk durumu olarak gördüklerini göstermektedir.
Varlıklarının yeterince güvence altına alınmadığını çok iyi biliyorlar. Ve bu sınırlayıcı bir durum olsa da, başka bir alternatif olmadığı hissine kapılırlar.
Bu, ebeveynlerle olan ilişki için ne anlama geliyor? Bunun benlik algısı ile ilgisi nedir?
Erich Fenninger: Çocuklar ve gençler, ebeveynlerini çok aktif, yani aile içinde algılıyorlar.
Çünkü sürekli olarak ailenin geçimini sağlamak ve varlıklarının güvensizliğini istikrara kavuşturmak için mücadele ediyorlar. Bunu dışarıdan göremezsiniz.
Toplum, yoksulluktan etkilenen ebeveynlerin başarısını tanımıyor. Aileler sosyal hayata hemen katılamadıkları için daha çok izole oluyorlar.
Onları kamusal alanda daha az görüyorsunuz. Bu aynı zamanda çalışmamız tarafından da gösterilmiştir – artık kimse yemek için bir kahveye ya da restorana gitmiyor.
Fiili olarak çok az arkadaşı var ve onlar da sadece özel hanelerde tanışıyorlar.
Yoksulluktan etkilenen aileleri görmüyorsunuz – ve günlük yaşamla başa çıkmak için ne yaptıklarını görmüyorsunuz.
Ama çocuklar bunu çok iyi görüyor. Ebeveynlerin nasıl yoktan bir şey yaptıklarını ve çocuğa en az bir küçük şey daha vermek için kendilerinden tasarruf ettiklerini deneyimlerler.
Yoksul insanlar pasif olarak etiketlenir, ancak bu tamamen yanlıştır. Son derece aktifler – olmak zorundalar.
Volkshilfe, Corona krizinin yoksulluktan etkilenen aileleri nasıl etkilediğini inceledi. Sonuçlar neydi?
Beni şaşırtan şey, ankete katılanların yüzde 50’sinin okul notlarındaki yaşam kalitesini yeterince ya da hiç hissetmemesidir.
Dramatik. Her beş aileden biri yaşam kalitelerinin olmadığını fark ediyor. Anne babalar çocuklarının gelecekten korktuklarını, okuldan endişe duyduklarını fark ederler. Tabii bu anne babalara da yük oluyor.
Judith Ranftler: Yetişkinlerde de fark edilme veya duyulma hissine sahip olmadıklarını fark ettik – genel olarak: ilgili olmadıkları hissine sahipler.
Bu nedenle özellikle yoksulluktan etkilenen ailelere sorulan bu çalışma bizim için çok önemliydi. Çünkü diğer çalışmalar hayatın gerçeğini tasvir etmiyor.
Örneğin, Salzburg Üniversitesi tarafından çocukların algılanan stresi hakkında bir anket var. Krizdeki her 10 çocuktan 2’sinin eskisinden daha üzgün olduğu ortaya çıktı. Çalışmamızda da aynı soruyu sorduk.
Ama bizde her 10 çocuktan 6’sı var. Yani üç kat daha fazla çocuk.
Nüfusun ortalamasına bakmamın veya özellikle yoksulluktan etkilenen insanlara nasıl olduklarını sormamın ne kadar fark yarattığını görebilirsiniz. Her ikinci çocuktan biri üzgün – bu bizi çok şok etti.
Judith Ranftler: Ayrıca uyku davranışı ve stres düzeyini de sorduk.
Bu da çocukların daha kötü durumda olduğunu gösteriyor. Çocukların yüzde 40’ı kriz öncesine göre daha kötü uyuyor. Ve çocukların yüzde 55’i daha huzursuz veya stresli.
Yoksulluktan etkilenen çocukların zaten daha fazla baskı altında, daha stresli ve daha sık hasta olduklarını bildiğimiz kadarıyla bu dramatik. Kriz, tüm bunları daha da kötüleştirdi. Bunu, çocukların daha da gelişmesi için de endişe verici buluyorum.
Korkular konusuna zaten değindiniz. Çocuklar ve ergenler arasında – örneğin yaşlarına bağlı olarak – farklılıklar var mı?
Erich Fenninger: Korkular söz konusu olduğunda, daha küçük ve daha büyük çocukların ortak bir yanı vardır: Endişeden kurtulma arzusu.
Ailelerinin varlığı hakkında endişelenmek zorunda kalmamak için can atıyorlar. Satın almak ve kiralamak için yeterli paraya, giyecek yeterli giysiye ve dışarıdaki normal hayata katılmaya can atıyorlar.
Bunlar “büyük dilekler” değil, daha çok mütevazı isteklerdir.
Erich Fenninger: Doğru. Çocuklar ve ergenler aile içinde son derece sosyal olarak işbirlikçi bir şekilde davranırlar. O ne demek? İsteklerini finansal olarak mümkün olana uyarlarlar.
Ailenin yoksulluk durumunu tanırlar. Neyin mümkün olduğunu ve neyin olmadığını tam olarak biliyorsunuz. Bu nedenle, başlangıçtan itibaren ihtiyaç ve arzularını bunun finanse edilip edilemeyeceği sorusuna dayandırırlar. Yani kendinizi sınırlandırıyorsunuz.
Yoksul çocukların dilekleri ve hayalleri, diğer çocukların sadece başladığı yerde biter.
Sanırım bu, az önce yaptığımız en temel bulgulardan biri. Bunu gelecekle ilgili sorularda da görüyoruz.
Bu çocuklar huzur istiyor. Evi koruyan bir iş. Varoluşsal korkular olmadan yaşayın. Bu yüzden kendilerini nasıl gerçekleştirmek istediklerini, spora veya kültüre nereden dahil olabileceklerini düşünmeye bile cesaret edemiyorlar. Varoluşsal korkulara sahip olmamak onlar için en önemli şeydir.
Judith Ranftler: Bu tamamen kendi kendini sınırlamadır.
Erich Fenninger: Hiçbir şey yapamayacakları bir çıkmazdan. Servetin adaletsiz dağılımından kaynaklanan bir çıkmaz. Çocuklar bu durumun farkındalar ama başka çareleri yok. Yaşam koşullarını değiştiremezler.
Elbette, başkalarının farklı şekilde yaşayabileceğini ve katılabileceğini biliyorsunuz.
Ama kendileri için olasılıkları bile görmüyorlar. Bu çocuklara alacak daha çok paraları olsa ne yapacaklarını sorarsanız, “Evlerinin korunmasını istiyorum” derler.
Lüks, tatil ya da başka bir şey düşünmüyorlar bile.
Bu, yoksulluğun çocukları nasıl etkilediğini göstermektedir. Ve neden nihayetinde varoluş odaklı bir şekilde hareket eder ve çıkarlar tarafından yönlendirilmez ve geleceğe yönelik olamaz. Çünkü bu belirsizlik içinde ilerlemek için önkoşulları yoktur.
Bu, çocukların ebeveynlerinin karşılayamayacağını bildiklerinde dilek tutmaya cesaret edemedikleri anlamına gelir. Anne babalarına yük olmak istemedikleri için mi?
Erich Fenninger: Kesinlikle. Onu incitmek istemezsin. Yoksulluktan etkilenen çocuklar hem çok mantıklı hem de çok hassas davranırlar.
Gerçekçi olmayan dileklerle ebeveynlerini gücendirmek istemezler.
Ve çocuklar da günlük yaşamda ebeveynlerin ailenin varlığını güvence altına almak için ne kadar zorlandığını ve ayrıca bazı isteklerin yerine getirilemeyeceğini de kolayca görebilirler.
Bir annenin şöyle dediği bir konuşmayı hatırlıyorum:
“Kızım yere çarpıp tekmelese benim için çoğu zaman daha kolay olurdu. ‘Hayır’ demek için iyi bir nedenim olurdu çünkü o çok imkânsız davranıyor. Ama bunu yapmıyor. Durumumuzu kabul ediyor ve not alıyor ve daha fazlasını istemiyor. Ve bu çok daha fazla acıtıyor.”
Judith Ranftler: Çalışmamızda çocukların endişelerinin nedenlerini de belirledik.
Yüzde 50’den fazlası pandeminin okulda sorunlara neden olabileceğinden endişe ediyor.
Çocuklar, kendilerinden ne istendiği ve ne beklendiği ile çok ilgilenirler.
İstedikleri sosyal ilişkilere ancak çok sonra gelir. Bu, çocukların kendilerini içinde buldukları yaşamdaki durum hakkında çok şey söylüyor.
Bu olası okul sorunları en çok onlara yük oluyor.
Ayrıca, yoksulluktan etkilenen aileler için evde eğitimin nasıl çalıştığı sorusuyla da ilgilendiniz. Uzaktan eğitim alabildiler mi?
Judith Ranftler: Çocukların çalışmak için ihtiyaç duyacakları teknik cihazlar nedeniyle genellikle başarısız oluyor.
Ev ödevlerinin bir bilgisayarla yapılmadı, ancak çocukların cep telefonlarında yapması gereken ailelerle konuştuk, çünkü bir bilgisayar için para yok.
Çocuğuna okul için laptop almak için borca giren ebeveynler var. İnternet maliyetleri de bir sorundur.
O zaman, cihazlara ve yazılıma aşinalık eksikliği var – ödevleri nerede bulacağınızı bilmiyorsunuz ve ebeveynlerinizin de yardımcı olamıyor.
Bu Pandemide derslere katılmak, fakir aileler için genellikle çok fazla teknik ekipman ve beceri gerektirir.
Bu nedenle, yoksul ailelerin çocuklarına öğretmenlerin ulaşmasının zor olması şaşırtıcı değildir.
Hayatta kalmakla o kadar meşguller ki, bu diğer problemler ek engeller oluşturuyor.
Çocukların sadece teknoloji ile nasıl donatılacağı değil, aynı zamanda bu becerileri çok kısa sürede nasıl edinebilecekleri konusunda da bir kavram yok.
Ve sonra yaşam durumu var. Yoksulluktan etkilenen insanların çok güvencesiz yaşam koşullarında olduğunu biliyoruz.
Çoğu zaman birçok insan orada kapalı bir alanda yaşar.
Bu, yalnızca ekipman ve erişim seçenekleri eksikliği değil, aynı zamanda işi yapmak için konsantre olabileceğiniz bir inziva yeri eksikliği olduğu anlamına gelir.
Yoksulluktan etkilenen ailelerin çocukları için günlük okul hayatını daha da zorlaştıran farklı sorunlar bir arada yaşanıyor.
Artık sorunu kökünden çözebilirsiniz – ve Volkshilfe bunun için bir model geliştirdi: temel çocuk yardımları. Avusturya genelinde çocuk yoksulluğunu sona erdirebilecek bir transfer yardımı.
Erich Fenninger: Çocuklar ve ebeveynleri yoksulluklarını seçmediler.
Buradaki fikir, Avusturya’da yaşayan tüm çocuklara, reşit olma yaşına kadar her çocuk için 200 Euro’luk temel bir çocuk parası ödememiz gerektiğidir.
Şimdi olduğu gibi aile yardımına benzer. Ve sonra modelimizde gelirle ilgili bir kısım var.
Yoksul ailelerde büyüyen çocuklar ve gençler, ailenin hane gelirine bağlı olarak ayda en fazla 425 Euro alırlar.
Temel çocuk yardımlarının ortalama miktarı ayda 330 Euro olacaktır.
Şunu hesapladık: Böyle bir transfer ödemesi doğru olur ve çocuk yoksulluğunu ortadan kaldırır.
Uzun vadede, temel çocuk yardımları kendi kendini finanse eder, çünkü çocuklar yoksulluklarını yetişkinliğe götürmek zorunda kalmazlar.
Çünkü iyi bir eğitim alabilir, iş bulabilir ve tüketebilirler.
Bu, temel çocuk parasının “aile ikramiyesi” denilen şeyin tersi olduğu anlamına mı geliyor?
Erich Fenninger: Evet, “aile ikramiyesi”nin tamamen farklı bir amacı var.
Amacı, çocuk sahibi yüksek gelirli yetişkinleri rahatlatmak ve daha fazla gelir garanti etmektir. Sonuç olarak, çok farklı çalışır.
Çocukların çocuk gibi yaşamaları ve kaygısız büyüyebilmeleri bizim için önemli.
• Temel Çocuk Güvenlik Sistemi Nasıl çalışacak?
“Volkshilfe” ye göre, Avusturya’da yaşayan tüm çocuklar yetişkinliğe kadar temel çocuk sisteminden yararlanmalıdır.
Yılda 12 ödemenin miktarı ebeveynlerin gelirine bağlı olarak belirlenir.
Prensip olarak, tüm çocuklara 200 Euro’luk evrensel bileşen verilir.
Bu miktar, 10 yaşından büyük bir çocuk için aylık temel aile yardımı miktarından (141,50 Euro) ve aylık çocuk vergi indirimi (58,40 Euro) kaynaklanmaktadır ve bu sabit oranlı yardımların yerini almaktadır.
Buna ek olarak, en fazla 425 Euro’luk bir gelir kontrollü bileşen ödenir: yıllık 20.000 Euro’luk vergiye tabi aile gelirinin alt sınırına kadar, tüm miktar ödenir ve daha sonra 35.000 Euro’luk bir üst sınıra kadar eklenir.
Bu, aile geliri 20.000 Euro’dan az olan hanelerdeki çocukların ayda 625Euro, yıllık geliri 35.000 Euro’nun üzerinde olan hanelerdeki çocukların ise 200 Euro aldığı anlamına gelir.
Judith Ranftler: Federal eyalet başına bir aile ile bir saha testi başlattık.
Bekar ebeveynler, geniş aileler, göçmen aileler vardı.
Bu araştırma projesine iki yıldan fazla bir süre önce başladık ve seçilen ailelere temel çocuk parasına eşdeğer parayı sağladık.
Proje henüz bitmedi ama ailelerde neler olup bittiğini izliyoruz.
Ailelerden gelen ilk geri bildirim, bu güvenilirliğin, bu desteğin öngörülebilirliğinin büyük bir yardım olduğudur. Çünkü hayatlarında ilk defa plan yapabilirler.
Ailelerin yaşadığı tamamen yeni bir mod.
Artık sadece hayatta kalmakla ve neyi mümkün olduğunca ucuza alabileceklerini bulmak için teklifleri karşılaştırmakla ilgilenmiyorlar, bu da çok zaman alıyor. Artık gerçekten ne isterlerse yiyebilirler.
Bunlar, temel çocuk yardımlarının yalnızca bir araştırma projesi olarak kalmasını sağlamakla kalmayıp, Avusturya’daki tüm çocuklar için bir gerçeklik haline gelmesi için mücadeleye devam etmemiz için bizi gerçekten motive eden örneklerdir.
Erich Fenninger: Çocukların yaşadığı sağlık sorunları önemli ölçüde daha azdı.
Baş ağrısı, mide ağrısı veya mide bulantısı yaşamanız daha az olasıdır. Geçim güvencesi altında ve bu ıstırapta şimdiden önemli bir azalma yaşıyoruz.
Okula daha çok gidiyorlar çünkü artık yaşama baskısını hissetmiyorlar ve daha rahat hareket edebiliyorlar.
Temel çocuk güvenliği söz konusu olduğunda hangi karşı argümanlarla karşılaşıyorsunuz?
Erich Fenninger: Elbette, şimdi birçok insan şöyle diyor: “Eh, eğer böyle bir şey olsaydı, insanlar sadece evde kalır ve tembelce yatarlardı.“
Ya da kadınların artık istihdam edilmeyeceğinden endişe eden eleştirel sesler de var.
Ancak araştırmamız tam tersini kanıtlıyor: aileler sadece evde kalmıyorlar, özellikle kazançlı istihdam yönünde kamusal alana geri dönüş yolunu buluyorlar.
Çünkü yetişkinler arasında da bir şeyler oluyor, finansal güvenlik onları daha güvenli hale getiriyor, tekrar bağlantı arıyorlar ve buluyorlar.
Yoksulluğu bitirmek istiyoruz. Çünkü sonuçta uygulamada nelerin değiştiğini görüyoruz – insanların nasıl değiştiğini.
Avusturya’daki tüm çocuklar için temel çocuk parasının maliyeti nedir?
Erich Fenninger: İki milyar Euro. Ayrıca aile ikramiyesi (Familienbonus) çok daha ucuza mal olmaz ve herhangi bir karşı fon olmadan tanıtıldı.
Temel çocuk güvenliği, uzun vadede kendi kendini finanse edecektir.
Almanya’daki uzun vadeli yoksulluk araştırmalarından biliyoruz ki, yoksulluk içinde büyüyen çocukların çoğu daha sonra güvencesiz bir şekilde istihdam ediliyor veya işsiz kalıyor.
Dolayısıyla daha sonra sosyal yardım ödemelerine ve işsizlik ödemelerine bağımlı hale gelirler.
Bu harcamaların önüne geçilebilir.
Konuştuğum muhafazakar finansörler bile – ekonomik olarak konuşursak – temel çocuk desteğinin kısa sürede hiçbir şeye mal olmadığına inanıyor.
Şimdi Çocuk Güvenliği konusunda ikna olmuşsak, bu projeyi nasıl destekleyebiliriz?
Erich Fenninger: 15 Haziran’da bir imza kampanyası başlatacağız ve herkesi imzalamaya davet edeceğiz.
Avusturya’daki insanların çocuk yoksulluğunu sona erdirmek istediğinden eminiz.
Ve birlikte bunu başarabiliriz.
Tabii bunu siyasi partilerle de konuşuyoruz ve diyalog halindeyiz.
Ama bunun için vatandaşlar, çocuklar, gençler, anne babalar, dedeler, nineler olarak mücadele etmeliyiz.
Tarafları bir çözüm bulmaya zorlamalıyız.
Ve yapabileceğimize inanıyorum. Bu ülkedeki çocukları ve gençleri yoksulluktan kurtaralım!
Judith Ranftler: Pek çok insanın, çocuk yoksulluğunun sona ermesinin kulağa hoş gelen bir ütopya olmadığını anlamasını isterim.
Bu gerçekçi ve uygulanabilir.
Modelimiz bunu gösteriyor.|DerVirgül
© Bild: DerVirgül
Röportaj: Kontrast / Kathrin Glösel
Çeviri: DerVirgül