Röportaj | „Elif, bir kadınında yönetici olabileceğini ispatladı “

Röportaj | „Elif, bir kadınında yönetici olabileceğini ispatladı “

| Adem Hüyük

13 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek Avusturya-Vorarlberg eyalet seçimlerinde Feldkirch bölgesi Halk Partisi’nden [ÖVP] aday gösterilen Elif Dağlı, seçimlerin sonucunda eyalet meclisine girmesi durumunda, ikinci bir ilke imza atmış olacak. Zira Elif Dağlı, Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] bünyesinde eyalet başkanı olan ilk kadın yöneticilerdendi. ÖVP’den eyalet milletvekili seçilirse, bu da çok kapsamlı bir ilk olacak.

IGGÖ Vorarlberg başkanı seçildiğinde adından çok söz ettiren genç öğretmen, Avusturya şansölyesi Karl Nehammer [ÖVP] ile yayınlanan fotoğrafı ve Vorarlbergli olan İçişleri Bakanı Christian Gartner [ÖVP] ile olan geçmiş dönem iyi çalışmalarının ışığında, ileriki dönemde siyaset sahnesinde adından söz ettirecek gibi.

| Elif Dağlı

Vorarlberg eyalet seçimlerinde aday gösterilen Elif Dağlı, Der Virgül’ün sorularını yanıtladı:

Elif Hanım öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?

Ben Elif Dağlı 1991’de Vorarlberg eyaletinde doğdum ve Mäder’de yaşıyorum. Mesleğim öğretmenlik. 2016 yılından beri devlet okullarında İslam dersi ve ayrıca tasarım/teknik derside veriyorum. İlahiyat „Islamische Religionspädagogik“ alanında Innsbruck Üniversitesi’nden mezun oldum ve şu anda yüksek lisansımı İlahiyat „Islamische Religionspädagogik“ tamamlamak üzereyim. Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] Vorarlberg’de bir dönem [2019-2023] başkanlık yaptım ve IGGÖ içeresinde eşit muamele ve kadın gelişimi birimini „Gleichbehandlung und Frauenförderung” [2021-2023] yönettim. Şu anda ÖVP’den 13 Ekim’de gerçekleştirilecek Vorarlberg eyalet seçimlerinde Feldkirch bölgesinden adayım.

Avusturya Halk Partisi’nden [ÖVP] eyalet seçimlerinde aday gösterildiniz. Ancak, göçmenler genellikle Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] veya Yeşiller Partisinden aday oluyor. Sizin ÖVP’yi tercih etmenizdeki neden nedir?

IGGÖ Vorarlberg Başkanlığı dönemimde hükümet görevlileriyle birlikte çalışma imkânım oldu. Özellikle İçişleri Bakanı Christian Gartner [ÖVP] ile çok iyi bir diyalogumuz oldu ve birlikte başarılı çalışmalar yürüttük ve de hep destekçim oldu. Vorarlberg Parlamento Başkanı Harald Sonderegger [ÖVP] ile görev sürem boyunca verimli bir iş birliğimiz oldu ve oda destekçiydi. Partinin Kadın Kolları „Vorarlberger Volkspartei Wir Frauen“ İşletme Müdürü ve aynı zamanda eyalet vekili Gabriele Graf ve Eyalet Bakanı Martina Rüscher ile tanışma imkanım oldu; politik yolculuğumda beni desteklediler. Ayrıca, diğer ÖVP politikacılarıyla da yakın bir iş birliğimiz oldu ve Vorarlberg’deki birçok belediye başkanı da beni desteklediler. ÖVP üyesi kendi belediyem Mäder’de yine en büyük destekçilerimdendi. Eski belediye başkanımız Rainer Siegele hem de yeni belediye başkanı Daniel Schuster ile çok iyi iletişim içindeyim ve her zaman desteklerini gördüm. Eyalet Başbakanı Markus Wallner ile de güzel bir diyalogumuz var; kendisinden geçen sene fahri çalışma „Freiwilliges Engagement“ için ödül aldım. Vorarlberg eyaletindeki ÖVP politikacılarıyla sürekli iyi bir çalışma ve iletişimim oldu; bu süreçte onların siyasi kimliklerini ve insan yanlarını gözlemleme ve olumlu deneyimler yaşama fırsatı buldum.

ÖVP’li politikacılarla olan bu olumlu iş birliği, partideki politikacılara ve partiye olan güvenimi artırdı ve benim için ÖVP’yi tercih etmemde büyük etken oldu. Eyalet Başbakanımız Markus Wallner’in takımında yer aldığım için memnunum.

13 Ekim’de yapılacak olan Vorarlberg Eyalet Seçimlerinde başarılı olur ve meclise girerseniz, bu sizin ikinci başarınız olacak. Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] bünyesinde eyalet başkanı seçildiniz ve Avusturya basını IGGÖ’de ilk kadın başkan diye sizden çok söz etti. ÖVP’den eyalet meclisine girerseniz bu da bir ilk olacak. Bir kadın olarak IGGÖ ve siyasette ne gibi zorluklarla karşılaşıyor veya karşılaştınız?

Vorarlberg’de ilk kadın IGGÖ Vorarlberg Başkanı seçilmem benim için büyük bir onur ve gurur kaynağı oldu. Tabii, başlarda zorluklar yaşadım; bu benim için yeni bir alandı ve büyük bir sorumluluktu. Ayrıca, Müslüman topluluk içinde de yeni bir durumdu; bir kadın olarak bu görevi üstlenip üstlenemeyeceğim merak ediliyordu. „Elif bunu yapabilecek mi genç tecrübesiz“ diye bir endişe vardı. Ama görevim sürecinde kendimi ispatlayabildim, insanların ve Müslüman topluğunun güvenini kazandım ve geri dönüşüm olarak „Elif bir kadınında yönetici olabileceğini ispatladın“ diye yorumlar aldım ve bu beni çok mutlu etti. Görevim sürecinde ellimden gelenin en iyisini yapmaya gayret edip tüm Müslümanları ve kurumları hiçbir ayrım etmeden temsil ettim. Görevim süresince bana yardımcı olan benden önceki Başkan Abdi Taşdöğen’di. Onun uzun yıllara dayanan tecrübesi sayesinde büyük fayda gördüm. Ayrıca, diğer dernek başkanları da bana destek verdiler. IGGÖ’yü ve Vorarlberg’de yaşayan Müslümanları ve kurumları temsil etmek benim için güzel bir dönemdi. Ayrıca kiliseler ve inanç topluluklarıyla birlikte çalışmalar gerçekleştirdim ve özelikle Katolik kilisesinin eyalet piskoposu Benno Elbs ile çok güzel bir diyaloğumuz oldu kendisi görevim sürecinde çok destekçiydi. Ve böylelikle farklı alanlarda çalışarak önde gelen kişilerle çalışma fırsatım oldu ve önemli tecrübeler kazandım. Şimdi ise yeni bir alanda, yeni tecrübeler edinmek, kendimi geliştirmek ve Vorarlberg’de yaşayan insanları temsil etmek istiyorum. Şu anda politik alanda güzel bir giriş yaptım ve ilk tecrübelerimi yaşıyorum.

ÖVP partisi içinde tanıdığım ve birlikte çalıştığım birçok kişi olduğu için kendimi evimde gibi hissediyorum ve şu ana kadar parti içinde olumsuz bir durumla karşılaşmadım. Hep olumlu ve destekleyici tepkiler aldım. Eyalet başbakanı Markus Wallner‘de beni her zaman teşvik etti ve destekledi.

Dışarıdan gelen yorumlar bazen olumsuz olabiliyor; bir kadın olarak politikaya girmiş olmam veya parti seçimim eleştirilebiliyor. Ancak bu kesim azınlıkta, çoğunlukla çok güzel tepkiler alıyorum ve politik girişimim ile parti seçimimi olumlu karşılayanlar var.

Tabii ki olumsuz eleştiriler de olacak, ancak ben kişisel rencide edici yorumlara karşıyım. Herkesin düşünce ve yorum yapma özgürlüğü var. Ben de eleştirilere açığım, ancak bunların belirli bir saygı çerçevesinde olması gerektiğini düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda hangi tecrübeleri edineceğimi bilemiyorum, bunu zamanla göreceğim.

Avusturya şansölyesi Karl Nehammer ile bir araya geldiniz, bize başbakanla yaptığınız görüşmeden bahseder misiniz?

Şansölye Karl Nehammer Avusturya turunu gerçekleştiriyor ve bu vesileyle bizi Vorarlberg’e ziyarete geldi. Vorarlberg Halk Partisi [VVP] olarak bir yaz festivali düzenlendi ve Şansölye Karl Nehammer bu festivalde yer aldı. Ayrıca Maliye Bakanı Magnus Brunner ve Eyalet Başbakanı Markus Wallner ile eyaletin önde gelen ÖVP politikacıları ve çok sayıda katılımcıyla bir araya geldim. Yaz festivali öncesinde Şansölye Karl Nehammer ile bölgesel bir konferans düzenlendi ve ben de toplantıya katıldım. Avusturya için çalışmak teması altında Şansölye çalışmalarından bahsetti. Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer ile o gün ilk kez bir araya geldim ve tanışma fırsatım oldu. Beni çok güzel karşıladı ve o günü bir fotoğraf ile de ölümsüzleştirebildik. Benim için güzel bir anıydı ve ilerleyen zamanlarda tekrar bir araya gelme şansımın olacağına eminim.

Elif Hanım, Vorarlberg Eyalet sakinleri size neden oy versinler? Özellikle Türkiye kökenlilerden oy talep edeceksiniz. Vaatleriniz nelerdir?

Öncelikle, benim için önemli olan Avusturya’da ve Vorarlberg’de yaşayan tüm insanların oy verme hakkını kullanarak vatandaşlık görevlerini yerine getirmeleridir. Yaşadığımız ülkeyi aktif olarak şekillendirmek ve seçimlere katılarak oy kullanmak önemli bir görevdir. Bu yıl süper seçim yılı olarak adlandırılıyor; bir ay önce Avrupa seçimlerini geride bıraktık ve önümüzde Ulusal Meclis seçimi, ardından da Vorarlberg eyalet seçimi var.
Eyalet seçimlerinde Feldkirch bölgesinde yasayan tüm seçmelerin desteklerinden dolayı memnuniyet duyarım. Feldkirch bölgesindeki seçmenlerin desteğini almak beni çok mutlu edecek.
Politikaya yeni adım atmış genç bir kadın olarak, bu yolda bana destek verilirse çok mutlu olurum. Hedefim, insanlara faydalı olmak ve halkın sesini politikaya taşıyarak, hiçbir ayrım yapmadan hizmet etmektir.

Farklı alanlarda deneyimlerim var ve bu deneyimleri Vorarlberg halkına hizmetine sunabilmek benim için büyük bir mutluluk olacaktır. İyi bir dinleyiciyim, empati kurabilme ve çözüm üretebilme yeteneklerim güçlü yönlerim arasında yer alıyor ve bu özellikleri insanlar için kullanmak istiyorum. Bu bağlamda edindiğim deneyimleri ve sahip olduğum yetkinlikleri insanların ihtiyaçları doğrultusunda etkili bir şekilde kullanmayı hedefliyorum.| ©DerVirgül

Yayınlama: 18.07.2024
Düzenleme: 18.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.