“Tek ayrıcalıklı sınıf çocuklardır”

Tam yüzyıl önce bugün 23 Nisan 1920 de hürriyet aşığı Anadolu insanının zor süreçlerden geçerek demokrasinin, özgürlüğün, egemenliğin kayıtsız şartsız halka bağlı olduğu, yeni bir devletin kuruluşunun dönüm noktasıdır.

“Tek ayrıcalıklı sınıf çocuklardır”

Nazife Haskılıç 

Orduları dağıtılmış, silahları ve tersanelerine el konulmuş,7. ve 24. maddenin dayatılmasıyla ülkenin iyice işgale açık hale gelmesi zaten yorgun ve bitap düşmüş Osmanlı devletinin Mondros Ateşkes anlaşmasının da ağırlığıyla iyice çöküşü, milli mücadelenin temelini atarak Saltanatı ve Hilafeti yıkmış demokrasinin ilk temellerini atmıştır. 

23 Nisan 1920 TBMM’nin ve bağımsız bir ülkenin kuruluşunun resmi tarihi olmuştur. 

Peki neden bugüne Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da denir? 

Çünkü, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk çocukları çok sever, çağdaş ve parlak bir geleceğin onların iyi yetiştirilmesine bağlı olduğunu düşünürdü. 

Savaşın en masum ve savunmasız, en çok zarar gören varlıkları tartışmasız çocuklardır. 

Savaş yıllarında öksüz yetim kalan çocuklarla Mustafa Kemal bizzat ilgilenmiş, onların ihtiyaçlarını karşılatmış savaştan sonra bile Çocuk Esirgeme yurtlarını dolaşarak sevgisini göstermeyi ihmal etmemiştir. 

Çocuklar geleceğin temsilcileridir 

Onların bilimin ışığında iyi yetiştirilmesi bir devletin geleceğinin ne kadar parlak olacağını gösteriyordu Mustafa Kemal için. 

Bu yüzden 23 Nisan TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken aynı zamanda Çocuk Bayramı; savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukları sevindirmek amacını taşıyordu. 

Türkiye Radyo Televizyon kurumunun UNESCO’nun 1979’u çocuk yılı olarak duyurmasının ardından, TRT 23 Nisan çocuk şenliğini başlatarak bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. 

Bu bayram tüm Dünya çocuklarının bayramıdır aslında. 

Dünya da uluslararası kutlanan tek çocuk bayramıdır. 

Dünyada 152 milyon çocuk işçi varken, Türkiye de bu sayı 2 milyonu aşmış durumda.

Yani 10 çocuktan biri işçi.

Bu çocukların büyük bir kısmı ise sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyecek işlerde çalışıyor. 4 çocuktan biri eğitim alamıyor. 

Geleceğin temsili çocuklarımızın savaşlardan, şiddetten ve tacizlerden korunması, onların bağımsız, özgür ve bilimin ışığında yetişmesi dileğiyle tüm dünya çocuklarının gününü kutluyorum.|virgül  

Yayınlama: 23.04.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.