Trafik kazalarında onlarca insan Türkiye güzergâhında can verdi
Hava yolu şirketlerinin yaz aylarında fırsatçılık yaparak uçak bileti fiyatlarını üç katına çıkarması, özelikle kalabalık ailelerin Türkiye’ye karayoluyla gitmesini zorunlu kılıyor. Medya aracılığıyla dışlandığını bile bile, her aile ortalama 3.000 Euro Türkiye hazinesine döviz taşıyor; dışlandığı, kimi zaman ırkçı saldırılara maruz kaldığı Avrupa ülkelerinden…
Adem Hüyük
Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan milyonlarca Türkiye kökenliyi haziran ayında bir heyecan sarar. Bu heyecanın beraberinde doğan ve en büyük sorun olan “ulaşım” ve tatil maliyeti, kimileri için bir banka kredisi ile kimileri için ise eşten-dosttan alınan borç parayla çözülür – sonuçta her türlü bu tatile, ziyarete veya izine gidilir…
Medya aracılığıyla dışlandığını bile bile, her aile ortalama 3.000 Euro Türkiye hazinesine döviz taşır; dışlandığı, kimi zaman ırkçı saldırılara maruz kaldığı Avrupa ülkelerinden…
“Gurbetçi veya Almancı” tanımlamasıyla yaz azlarında beklenilen, bekleyenlerin alacaklarını aldıktan sonra aşağıladığı gurbetçiler, bütün bu zorluklara göğüs gererek her yıl Türkiye’ye gitmekten hiç vazgeçmediler. Geçemezlerdi! Çünkü her bir gurbetçinin bir diğer parçası orada yaşıyordu…
Ne Avrupalı olabildiler ne de Türkiye’de “gurbetçi” tanımlamasıyla ötekileştirilmekten kurtulabildiler…
Her yıl yaz aylarında yaklaşık bir milyon araç Avrupa’dan Türkiye’ye giriş yapıyor. Kimileri beş ülkeden transit geçerek Kapıkule’ye ulaşırken, yaşadıkları ülkenin alışık oldukları trafik kuralları ile bu ülkelerin trafik kuralları arasındaki farklılıklar, zaman zaman trafik kazalarına neden olabiliyor.
Evet, sürücüler farklı ülkelerde kaza yapabiliyor çünkü her ülkenin trafik kuralları, yolları, sürüş alışkanlıkları ve trafik düzeni farklı olabilir. Her ülkenin trafik kuralları da farklılık gösterebilir. Hız sınırları, öncelik kuralları, dönüş kuralları ve diğer trafik işaretleri ülke içinde ve ülkeler arasında farklılık gösterebilir. Yabancı sürücülerin bu kurallara aşina olmaması veya dikkatsiz davranmaları sonucu kazalar meydana gelebilir.
Ayrıca, dil bilmeme veya yerel trafik işaretlerini anlamama gibi nedenlerle iletişim eksikliği de kazalara yol açabilir.
Sonuç olarak, beş farklı ülkeden geçerek Türkiye’ye seyahat eden sürücülerin kaza yapma olasılığı, yerel trafik koşullarına ve kurallarına uyum sağlama yeteneklerine bağlı olarak değişebilir. Seyahat ederken veya farklı ülkelerde araç kullanırken dikkatli olmak, yerel trafik kurallarına uymak ve alışık olunmayan trafik düzenine adaptasyon göstermek önemlidir.
Her yıl onlarca insan gidiş veya dönüşlerde ve de Türkiye içerisinde trafik kazalarında hayatını kaybediyor.
Trafik kazalarının önüne geçmek için, kazalara neden olan “uykusuzluk ve sürat” sürücülerin kendi iradesinde olan ve istenildiğinde ortadan kaldırıla bilinecek bir sebeptir. Unutmamamız gereken, varmak istediğimiz yere, geç ulaşmamız, hiç ulaşamamaktan iyidir…
İyi yolculuklar… | ©DerVirgül