Türk Büyükelçiliğine Pankartlı Saldırı Düzenleyen de Oradaydı

Avusturya’da her yıl aşırı sağ FPÖ tarafından organize edilen, Akademik Balo’ya kimler katıldı? Yorum-Analiz/Adem Çetin

Türk Büyükelçiliğine Pankartlı Saldırı Düzenleyen de Oradaydı

Adem Çetin  

(Akademikerball) ‘Akademik Balo’ adı altında, Avrupa’nın örgütlü aşırı sağ simalarının katıldığı ve her yıl geleneksel olarak yapılan yemekli toplantı, Wiener Hofburg’da gerçekleşti.   

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da yapılan bu etkinlik, devamlı tartışma konusu olmuştur. Balonun düzenlendiği mekanın, Nazi lideri Adolf Hitler’in Avusturya’nın ilhakını ilan ettiği eski İmparatorluk Sarayı olması da tartışmaları alevlendiriyor.  

Her sene düzenlenen etkinliğe yönelik tepkilerin odağında ise, Avrupa’nın dört bin yanından aşırı sağ taraftarların buluşması ve gövde gösterisi yapmaları yatmakta.  

Sol gruplar etkinliğin, “zararsız bir dans gecesinden öte, aşırı sağ gruplarının birbiriyle ağlarını genişletmek için kullandığı bir buluşma” olduğunu söylüyor.  

Ancak ülkede yüksek bir oy potansiyeline sahip olan Özgürlük Partisi (FPÖ) lideri Norbert Hofer ise etkinliğin bir aşır sağ buluşması olduğunu reddediyor.  

Ibiza Kahramanlarından Johann Gundeus 

© Bild: Twitter

ÖVP-FPÖ Koalisyon Hükümeti Başbakan Yardımcısı ve FPÖ Genel Başkanı Heinz-Christian Strache’nin, Ibiza adasında tatil yaptığı esnada, yaptığı bir görüşmenin kayıt altına alınması ve yayınlanmasından sonra, Avusturya’da temiz siyaset sloganları atılmaya başlanılmıştı.

Dönemin Başbakan yardımcısı Strache, partisinin desteklenmesi halinde, Rus iş insanlarına devlet ihalelerinin önünü açacağını taaddüt ediyordu.

Her ne kadar, video komplo olsa da, Strache’nin devlet olanaklarını satması, gerçekti.  

Ibiza adasında bütün bunlar yaşanırken, eski FPÖ liderinin yanında, FPÖ Viyana Eyaleti Kulüp Başkanı Johann Gundeus vardı.

Ibiza videosu olarak patlak veren skandaldan sonra, her ikisi de bütün vasıflarından istifa etmişlerdi.  

Dün yapılan Akademik Balo’ya, Johann Gundeus davetli olması ve basın mensuplarının karşısında poz vermesi, FPÖ lideri Hofer’in, ‘’arınıyoruz’’ sözlerinin ciddi olmadığının işareti olarak değerlendirilmelidir.  

Neo-Nazi Martin’de Oradaydı 

© Bild: virgül / Kimlikçiler Hareketi’nin Adalet Bakanlığı Önündeki Mitinği

Martin Sellner: Avusturya bu ismi, en çok TC. Viyana Büyükelçilik Binasına yapılan pankartlı saldırıdan sonra duymaya başladı.

Martin Sellner, (Identitre Bewegung) ‘’Kimlikçiler Hareketi’’nin lideri.  

Örgüt 2017’de, Viyana Türk Büyükelçiliği binasının çatısına yan apartmandan geçerek, elçilik binasının ön cephesine Avusturya’nın eski komutanlarından Prens Eugen’in siluetinin bulunduğu, üzerinde “Erdoğan, Türklerini yurduna götür” yazılı pankart açtı. 

Sellner, Avusturya istihbarat birimleri tarafından zaten takip ediliyordu.

Ama 2017 istihbarat raporlarında, örgütün kayda değer bir yapılanması olmadığı yer aldı.

Ta ki, Yeni Zelanda’da 50 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırısı olana kadar.  

Örgüt hakkında ulaşılan bir bilgi, dikkatleri örgütün liderine çekti.  

Grubun lideri Martin Sellner’in, Yeni Zelanda’daki saldırıların 28 yaşındaki Avustralyalı zanlısı Brenton Tarrant’tan yaklaşık 1500 euroluk bir bağış aldığını tespit edildi.  

Sellner bağışı doğruladı ama zanlı ile herhangi bir ilişkisi olmadığını söyledi. 

© Bild: Martin Sellner Twitter / 2020 Akademik Balo / Viyana

Dönemin Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, grubun “bir terör örgütü” olup olmadığıyla ilgili soruşturma açıldığını söyledi. 

Başbakanın emri ile, istihbarat birimleri ülke genelinde örgüte, eş zamanlı operasyonlar düzenledi.  

Örgütün, dört değişik ülkede banka hesapları olduğu ve para trafiğini buralardan yürüttüğü tespit edildi.  

Yakın zamana kadar, Yukarı Avusturya Eyaleti FPÖ siyasetçilerinin, örgütle olan ilişkileri ve bağış yaptıkları ortaya çıkartıldı.  

© Bild: virgül / 2020 Akademik Balo Protesto Gösterisi /Viyana

Halk Partisi (ÖVP) lideri ve Başbakan Sebastian Kurz, FPÖ’nün aşırı sağ yapılanmalarla arasına sağlam bir çizgi koyması gerektiğini net bir biçimde dile getirdi.  

Bunun üzerine FPÖ’nün yeni lideri Norbert Hofer, aşırıcılıklardan arınıyoruz mesajı verdi.  

© Bild: virgül / 2014 Akademik Balo Protesto Gösterisi /Viyana

İstihbarat tarafından ispatlanan eylemlerin faili Martin Sellner ve ABD’de aşırı sağ yazılar yazan eşi Brittany dün gece, FPÖ önderliğinde yapılan Akademik Balo’da yer aldılar.  

Dün bir kez daha görüldü ki, Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), kendisini arındırmıyor, neo-nazi çevrelerle kucaklaşıyor…/virgül 

Yayınlama: 25.01.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.