Türkler ateşkes sözü verdi | “Avusturya için aşağılayıcı bir barış”

1664 yılına ait bir gazete, 1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşına yer vererek, 10 Ağustos 1664 günü imzalanan Vasvar Barış Antlaşması’nı “Avusturya için aşağılayıcı bir barış” olarak niteliyor…

Türkler ateşkes sözü verdi | “Avusturya için aşağılayıcı bir barış”

1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı; Erdel, Eflak ve Boğdan Beyliklerinin Avusturya’nın desteğiyle Osmanlı Devleti’ne karşı isyan etmeleri sonucu çıktı. Savaş, 1664 yılında yapılan Vasvar Antlaşmasıyla son bulmuştur.

1664 yılına ait gazete barış anlaşmasını şöyle yorumluyor;

“Türkler ateşkes sözü verdi

24 yaşındaki Alman İmparatoru Leopold, Ağustos 1664’te Eisenburg’da Türklerle, Avusturya için küçük düşürücü bir barış yaptı.

Transilvanya ve Avusturya’ya kadar ilerleyen Türklere, fethettikleri Avusturya Yeni Saray’ı bırakılacak ve Sultan’a 200.000 taler hediye edilecek. Öte yandan Türkler 20 yıl boyunca barışı koruyacaklarına söz verdi. [Talern/Taler: Avrupa Gümüş Sikkesinin bir türüdür]

Türkleri 1 Ağustos’ta St. Cotthard an der Raab’da mağlup etmişti. Leopold elbette daha iyi koşullar için pazarlık yapabilirdi. Ancak doğu sınırında biraz barış sağlamakla ilgileniyor gibi görünüyor. Muhtemelen Fransa’ya karşı daha güvenli olmak için sırtını serbest bırakmak istiyordu.

Her ne kadar 14. Louis savaş alanında Leopold’u desteklemek için 6.000 Fransız göndermiş ve bu da şüphesiz imparatorluk için zaferi kolaylaştırmış olsa da Viyana’da en büyük güvensizliği uyandıran şey tam da bu davetsiz Fransız yardımı olmuştur. Louis’nin dış işlerine karışmaktan çok mutlu olduğu iyi bilinmektedir.”

Peki ne olmuştu?

1663 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa komutasındaki Türk ordusu Avusturyalıların Viyana çevresindeki en önemli kalelerinden biri olan Uyvar’ı hedef tuttu. Uyvar Seferi olarak adlandırılan harekâtta ilk olarak bölgedeki en müstahkem mevki olan Uyvar Kalesi 15 Ağustos 1663’te kuşatıldı. Ağır kayıplara uğrayan ve yardıma gelen General Montecuccoli’nin komutasındaki Avusturya ordusunun da Kaplan Mustafa Paşa tarafından yenilgiye uğratılmasıyla direnme umudunu yitiren kale 13 Eylül 1663’te teslim oldu.

Avusturya cephesinde paniğe yol açan bu zaferden sonra Türk ordusu ileri harekâtını sürdürerek Uyvar gibi bugünkü Slovakya topraklarında yer alan Levice, Novigrad ve Nitra kalelerini de fethetti. Türk süvarileri ise Beyaz Alpler bölgesine akınlar düzenleyerek bu bölgeyi yağmaladılar.

Almanya’daki müttefikleri Brandenburg, Bavyera, Ren Birliği, Saksonya ve Fransa’dan takviye kuvvet alan Avusturya, gerek bir önceki yıl gerekse 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı’nda kaybettiği yerleri geri alabilmek için harekete geçti. Nisan ayında Kanije’yi kuşatan Avusturya ordusu yenilgiye uğradı ve Haziran’da kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı. Uyvar’dan Kanije yönüne gelerek Avusturya ordusunun ricatını çabuklaştıran Köprülü Fazıl Ahmet Paşa savaşın başlamasına neden olan ihtilaflardan birini teşkil eden Zerinvar Kalesi’ni de fethetti.

Raab ırmağını geçerek ileri harekâtını sürdürmek ve böylelikle Viyana’yı baskı altında tutmak isteyen Osmanlı ordusu, St. Gottard mevkiinde, diğer devletlerin ve Habsburgların askeri desteğiyle Avusturya ordusu tarafından durduruldu. 1 Ağustos’ta gerçekleşen ve St. Gotthard Muharebesi adı verilen muharebenin savaşın sonucuna büyük bir etkisi olmadı. 10 Ağustos 1664 günü imzalanan Vasvar Antlaşması ile savaşa son verildi. Antlaşma ile Osmanlı Devleti’nin kazanımları Avusturya tarafından kabul edildi ve 1682’ye dek sürecek bir barış dönemine girildi. | © DerVirgül

Yayınlama: 05.04.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.