Viyana’da bunu yapabilir miyim?

Kamuya açık alanlarda kişiler arasındaki sosyal uyumu kolaylaştırmak için uyulması gereken 17 kural… Viyana’da halka açık yerlerde bulunan kişiler için hazırlanmış davranışlar rehberi…

Viyana’da bunu yapabilir miyim?

Halka açık yerlerde bulunan kişiler için davranış rehberi

Halka açık yerlerde gezici sosyal hizmet, Viyana Kamusal Limited Şirketi’nin bağımlılara yardım biriminin bir alanı olup SAM (sosyal, güvenli, aktif ve gezici) ekiplerini ve Help U ekibini kapsar.

Bu alan
• Halka açık yerlerde bulunan herkese destek vermeyi
• Subjektif güvenlik duygusunu geliştirmeye yönelik öneri, eylem ve çalışmaları
• Sosyal alanlara yönelik çalışmaları kapsar.

1] Dilenmek ve avantadan yaşama

Dilenmek sadece acil bir durumda bir defaya mahsus,
var olan sosyal kurumlardan yardım alınmıyorsa meşrudur.

Aşağıdaki durumlarda yasaktır:

• Rahatsız edici tarzda dilenmek (ısrarcı olmak, arkasından gitmek)

• Agresif bir şekilde dilenmek (çarpmak, itmek, yolunu kesmek, elbisesini çekiştirmek vb. davranışlar)

• Organizeli bir şekilde dilenmek (burada kastedilen dilenenlerin anlaşmalı bir şekilde buluşmaları) 

• Kamusal alanda 14 yaşından küçük bir kişiyi dilenmeye yönlendirmek ya da bu kişiyi dilenme esnasında yanında bulundurmak.

Bu yasaklar 700 Avro`ya kadar varan bir idari para cezasına tabi tutulabilir ve dilenilen paraya polis tarafından el konula bilir.

2] Kaldırımda oturmak ve yolu kapatmak

Cezayı gerektirir aynı zamanda yasaktır:

• Yolu kapatmak

• Yolu kapatacak ve barikat oluşturacak şekilde yanında köpek bulundurmak,

Kamu ulaşımına özgü kurallar:

Viyana Toplu Taşıma (Wiener Linien) ve Avusturya

Devlet Demir Yolları (ÖBB) binalarında imdat çıkış yolunu engellemek ve giriş- çıkışları kapatmak kesinlikle yasaktır.

Viyana Eyalet Güvenlik Yasası`nın 3. Maddesi (§ 3 WLSG) Polis kişilerden aşağıda sıralanan davranışları bırakmalarını veya oldukları yeri terk etmelerini isteyebilir:

• Başkalarının kabul edilemez derecede rahatsız edilmeleri,

• Kişilere sosyal veya tıbbi hizmet alacakları kurumların yakınındayken bu kişilere psikolojik baskı yapılması, veya

• Başka kişilerin bir kamu kuruluşuna girişi veya bu kuruluşları kullanmaları engellenmesi durumunda

Bu durum 700 Avro miktarında para cezasına yol açabilir.

3] Kamusal alanda küçük ve büyük gruplar oluşturmak

Birçok insan, kamusal mekanlarda sosyal ya da boş zamanı geçirme amaçlı buluşabilir, bu durum bir miting veya ceza arz eden bir davranış değilse ya da yolcular engellenmiyorsa müsaade edilir. Mitingler polise bildirilmek sorundadır ve müsaadesiz bir mitinge katılmak cezaya tabi tutulabilir.
Trafik Ceza Kanunu`nun 78. Maddesi (§ 78 StVO) yaya trafiğini engellemeyi yasaklar. Toplu haldeyken yayaların engellenmemesine dikkat etmek zorunludur.

4] Şiddet [Grup içinde veya yayalara saldırgan davranışlar]

Bedensel yaralama, birçok kişinin bir kişiye veya birçok kişiye saldırması ve tehdit etmesi vb. durumlar ceza kanunu kapsamına girer. Diğer kişileri rahatsız eden veya tehlikeye sokan davranışlar yasaktır. Toplu Taşıma araçlarında özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar:
Diğer kişileri rahatsız edecek veya güvenliğini tehlikeye sokacak ya da ulaşıma ve gidiş gelişlere engel olacak davranışlar ve hareketler yasaktır. Ulaşım görevlilerinden birinin talimatlar vermesi veya bir şey talep etmesi durumunda mutlaka uyulmalıdır.

Sözlü tartışmalarda küfrün yoğunluğu ayrıca izleyicilerin çok olması rol oynamaktadır!
Aşağıdaki davranışlar yasaktır:

• Hakaret etmek, alay etmek

• Küfretmek

• Başka bir kişiyi bedensel olarak hırpalamakla tehdit etmek

• Başka bir kişiyi aşağılamak ya da küçük düşürmek

Bu yasaklar duruma ve yoğunluğuna göre Viyana Eyalet Yasası`na ya da Ceza Kanununa göre cezalandırılır.

Başka bir kişiyi cezai uygulama gerektiren bir davranıştan dolayı suçlamak da aşağıda sıralanan durumlara göre yasaktır:

• hüküm giyip cezasını çekmiş,

• şartlı veya erken tahliye edilmiş ya da

• cezası geçici olarak ertelenmiş ise

5] Başka insanlara küfretmek

Onura hakaret durumunda polis müdahale etmez, bu durumda mahkemeye başvurulabilinir.

Ceza Kanunu`nun 115.Maddesi (§ 115 StGB) şöyle diyor:
“Kim kamuoyunda ya da birçok kişinin önünde başka birine küfrediyorsa, dalga geçiyorsa ve bedensel olarak hırpalıyorsa veya bedensel hırpalamakla tehdit ediyorsa, üç aya kadar varan hapis cezasına ya da günlük 180 Avro para cezasına çarptırılır.” Ek olarak, Polis Güvenlik Kanunu’nun 81. Madde’sinde (§ 81) şu ifade yer alır: “son derece düşüncesiz davranışlarıyla kamu düzenini haksız yere bozan kişiler 218 Avro’ya kadar para cezasına çarptırılır.” Bunlara örnek olarak sözel saldırı, çöp torbalarını kaldırıma atmak, çok sayıda bira kutusunu kamusal alana bırakmak vs.- sayılabilir.

6] Şiddet içeren tehditler telaffuz etmek

Söylenen söz ve kasıt durumuna göre „seni öldüreceğim!“ ya da „senin bütün kemiklerini kıracağım!“ tarzındaki tehditler, Ceza Kanunu’nun 107.(§ 107 StGB) maddesi uyarınca suç kapsamına girer.

7] Ahlaka aykırı davranışların yapılması durumunda yaptırım

7.1] Açık yerlerde İdrarını yapmak

Bu davranış görgüye aykırıdır (§ 1 WLSG- Viyana Eyalet Güvenlik Yasası`nın 1. Maddesi) ve cadde/ yaya yolunun kirlenmesine sebebiyet vermektedir. (§92 StVO – Trafik Yönetmenliği 92. Maddesi). Bu durum 700 Avro miktarında idari para cezasına yol açabilir.

7.2] Kamuoyuna açık yerlerde cinsel içerikli davranışlar

Bu kavram kapsamına giren cinsellikle ilgili (cinsel organlara yönelik) davranışlar, özellikle cinsel ilişki vb. Burada önemli olan kimin bu davranışı nasıl algıladığı (örneğin Çocuklar) ve bu davranışın rahatsızlık uyandırıp uyandırmadığıdır. Ek olarak Viyana Eyalet Güvenlik Yasası`nın 1. Maddesi (§ 1 des WLSG) (uygunsuz davranmak) uygulana bilir.

8] Kamuya açık mekanlarda Sigara-Alkol tüketimi

Çocuklar/ Gençler

Alkol ve Sigara tüketimine 16 yaşından itibaren müsaade edilir.
Kamuoyunda alkol tüketimi meşrudur ve cezai yaptırım gerektirmez.

Dikkat:

• İnsan bir suç teşkil eden davranışta bulunmak için alkol tüketiyorsa (bir kavga öncesi cesaret toplamak için) tamamen cezai yaptırım gerektirir.

• Alkollüyken ceza içeren bir davranışta bulunulması, önceden planlanmamışsa dahi kendine özgü bir cezası vardır.

Dikkat:

Viyana Toplu Taşıma araçlarında (Wiener Linien) bariyerleri aştıktan sonra varılan alanlarda ve ulaşım araçlarında alkol tüketimi yasaktır. ÖBB Avusturya Devlet Demir yollarında veya toplu ulaşım araçlarında aşırı içki tüketimi yasaktır.

Ulaşım binalarında (Wiener Linien ve ÖBB) ve bütün ulaşım araçlarında genel olarak sigara kullanımı (özel olarak işaretlenmiş yerlerin dışında) yasaktır.

Dikkat:

Sokağa vs. sigara izmaritleri atmak yasaktır.

Oyun alanları

Madde 10 (§ 10 ), yeşil alan kararnamesi çocuk oyun yerlerinde sigara içmeyi yasaklar.

9] Uyuşturucu

Bağımlı kılan ve psychotropen maddeleri

• Satın almak

• Mülkiyet, üzerinde bulundurmak

• Başkasına vermek, başkasına bırakmak

• Yetiştirmek

• İhracat ya da İthalatını yapmak yasaktır (Uyuşturucu maddeleri yasası 27-32. Maddeleri) ve bu yasak sadece kamuoyuna açık alanları kapsamaz!

10] Dış görünüş, Giyim, Hijyen

Kişisel giyim ya da ten kokusuyla ilgili bazı istisnalar hariç açık havada bir kısıtlama yoktur.

İstisna: Kamuya açık alanları diğer kişilerin kullanamayacağı hale getirmek (Park bankları)

İstisna: Her organizatör açık havada gerçekleştirdiği bir açık hava etkinliğinde (örneğin konser) kendi kurallarını koyma hakkına sahiptir. Bu kuralların

ihlali halinde organizatör ziyaretçilere girişi yasaklayabilir ve kişileri etkinlik yerinden uzaklaştırabilir.

Toplu taşıma araçlarında özel kurallar: Toplu taşıma tesislerini kirletmesi ve diğer yolcuları tehlikeye atması muhtemel kişiler toplu taşıma araçlarında ve tesislerinde kalamazlar. 

11] Kamuoyunda İnsanlar ve Köpekleri

11.1] Köpeklerin yolun üstünde yatması/yolu kapatmaları/Yayaların ve İş yeri çalışanlarının tedirgin edilmesi durumu
Kamuya açık alanlarda ağızlık ya da tasma takılması dikkat edilmesi gereken bir zorunluluktur. Büyük kalabalığın olduğu yerlerde köpeklere mutlaka ağızlık takmak zorunludur. Park alanlarında, köpeklere ağızlık takılı olmasına rağmen, tasma takmak zorunludur. Sahibinin köpeğini her an kontrol altında tutabilmesi zorunludur. Toplu taşıma araçları kullanılıyorsa, köpeğe tasma ve ağızlık takılması mecburidir. (Bu kural Wiener Linien Viyana Toplu Taşıma araçları ve ÖBB- Avusturya Devlet Demir yolları binaları için de geçerlidir.)

Dikkat: Trafik Yönetmenliği 78. Maddesi (§ 78 StVO): Yolu kapatmak, nedensiz yere yolun üstünde durmanın yanı sıra, bu durumda yanında hayvan bulundurmak da yasaktır.
Aykırı davranma durumunda idari ceza verilebilir.

11.2] Köpek alanının işgali

Kişilerin şiddet ya da aşırı tehdit yoluyla köpek alanlarını kullanmalarının engellenmesi durumunda, zor kullanma suçundan dava açılabilir. Daha az önem taşıyan durumlarda ise Viyana Evcil Hayvanlar Yasası uygulanabilir.

11.3] Köpek dışkısını temizlemek

Caddeleri, yaya yollarını ve yeşil alanları köpek dışkısıyla kirletmek yasaktır. Köpek sahibi dışkıyı yerden temizlemek zorundadır.

12] Kamuya açık mekanın kirletilmesi

Viyana Temiz tutma Kanunu`nun 2.Maddesi 1. Paragraf“a göre (§ 2 (1)) caddeleri, yaya geçitlerini, aynı zamanda kamuya açık olan yeşil alanları kirletmek yasaktır. Bu yasaya göre kirletmek, her şeyden önce eşyaları yerde bırakmak ve ıslatarak kirletmeyi kapsar.
Kirletme durumunda idari ceza polis tarafından verilebilir.

13] Eşyaları tahrip etmek, kırmak

Başkalarının mallarını tahrip edenler, zarar verenler, yıpratanlar ya da kullanılmaz hale getirenler Ceza Kanunu’nun 125. Maddesi’ne göre suç işlemiş sayılır.

Kamp kararnamesine göre özellikle kamp yerlerinin dışında uyku tulumlarını açmak, çadır açmak ceza kapsamındadır. Kamuya açık yerlerde teçhizatsız (yorgan, battaniye ve uyku tulumu olmadan) yatmak yasak değildir.

Yıkık evler / boş evler

Girişi engellenmeyen „sahipsiz binalara“ risk alarak girmek, idare yasasına göre kanuna aykırı değildir. Bu gibi durumlar hemen hemen hiç olmadığı için, yasama bu gibi ev veya binaların „işgal“ edilmesinde bir çok yasal kuralları devreye sokabilir: Haneye tecavüz, hırsızlık, mülkiyetin ihlali vb.

14] Kamuya açık mekanlarda uyuma

Bunun yanı sıra Mal/Mülk sahibinin davranışı rol oynamaktadır:
Mal sahibinin kendi evinin veya mülkiyetinin işgalciler tarafından terk edilmesini isteme hakkı vardır. Bu genelde „işgal edilen mülkün tekrar eski haline getirilmesini“ içerir. Șiddet uygulayarak binaya veya eve girilmişse (kırma, aletle kırma) vs. haneye tecavüz durumu devreye girer.

15] Gürültü ve taşkınlık 

Kamu alanında abartılı bağırma ya da nara atma olmadığı sürece, bu gibi davranışlar en azından gündüz zaten var olan sokak gürültüsünün de yanı sıra uygunsuz görülmez.

Gürültü ve taşkınlık birlikte yaşama kurallarını zedeliyorsa, uygunsuz değerlendirilir. Bu gibi bir davranış durumunda başkasını dikkate almama eksikliği ortaya çıkar ki, bu çevre ve insanların hakkının ihlalidir.

Uygunsuz, rahatsız edici gürültü Viyana Eyaleti Güvenlik yasası 1. Maddesi 1 Z 2. Paragraf“a (WLSG § 1Abs. 1 Z2) göre cezalandırıla bilir. Ölçü olarak normal bir insanın gürültüyü hissetmesi ve ortalama rahatsız olan veya hisseden insanlar alınır, gürültüye karşı aşırı hassas kişiler değil.

Uyarı: Avusturya Devlet Demir yolları ve Viyana Toplu
Taşıma araçları (ÖBB ve Wiener Linien) binalarında ve toplu taşıt araçların da gürültü yapmak, gürültü çıkaran alet kullanmak ve müzik yapmak yasaktır.

16] Anket yapmak ve Enformasyon materyali dağıtmak

Avusturya Devlet Demir Yolları ve Viyana Toplu Taşıma (ÖBB ve Wiener Linien) binalarında enformasyon materyalı dağıtmak ve anket yapmak, sadece işletmenin onayı ile mümkündür.

17] Konu: Olası yaptırımlar, uzaklaştırma

Kişi aşağıda sıralanan davranışlara göre bir yerden uzaklaştırıla bilinir:

• Başkalarına karşı agresif davranma

• Gürültü yapma, bağırma, sataşma

• Kirletmeye yolaçma

• Başka kişilerle agresif konuşma

• Agresif bir şekilde dilenme

• Kamuya açık alanlarda idrarını yapma

• Ya da iş yerlerini, kamusal kurumların girişlerini veya yürüyen merdivenleri bloke etmesi halinde yapılan davranışı durdurmak için başka bir çözüm kalmaması durumunda, (uyarı, talep) uzaklaştırma devreye girer.

Ek olarak:

Kim zorunlu uzaklaştırmaya karşı çıkıyorsa ya da geçerli bir gerekçesi olmadan 12 saat içinde uzaklaştırıldığı yere 150 metre yaklaşıyorsa, geri geliyorsa 700Avro`ya kadar para cezası ile cezalandırılır.

Aşağıdaki durumlarda kişiler uzaklaştırılamaz:

• Hastalık (takatsiz düşme, bu durumda yayaların sınırlı engellenmesi)

• Bir suç işlemeden alkollü olmak (Küçük gruplar halinde oturmak ya da insanları engellemeden ayakta durmak, içmek, alkol almak ve sohbet etmek)

• Kamu alanında heyecanlı/ ilgi çekici tartışma grupları (kavgasız tartışmalar) | © DerVirgül 

Yayınlayan:
Suchthilfe Wien gemeinnützige GmbH
(Viyana Kamusal Limited Şirketi bağımlılar için yardım birimi)
Gumpendorfer Gürtel 8
1060 Viyana
office@suchthilfe.at
www.suchthilfe.at
Aşağıdaki kurumların desteğiyle:
OR. Mag. Erath
(Polis komiserliği Margareten)
SDW
ÖBB
Wiener Linien
Viyana eyalet Polis Müdürlüğü
Güvenlik- ve Trafik polisi bölümü
Düzenleme:
Bernhard Faiss (MA)
Mayıs 2012 itibariyle geçerlidir, değiştirme hakkı saklıdır.

Yayınlama: 29.03.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.