Viyana’da Camilere Saldırı Söylentisi | Kärnten Eyaletinde Irkçı Broşürler

Almanya’da yaşanan ırkçı saldırı, domino etkisi mi yaptı? Avusturya’da, Almanya’da olduğu gibi kökten ırkçı saldırılar gerçekleşebilir mi?

Viyana’da Camilere Saldırı Söylentisi | Kärnten Eyaletinde Irkçı Broşürler

Adem Çetin |Viyana 

Almanya’nın Hanau kentinde geçtiğimiz gün gerçekleştirilen ırkçı katliamın ardından, gözler aşırı sağ yapılanmalara ve onların örgütlenmesine göz yuman hükümetlere çevrildi.  

Almanya’da yaşanan ırkçı saldırı, Avrupa’nın diğer ülkelerinde de tedirginlik yaratırken, başta Avusturya olmak üzere, göstermelik dahi olsa, aşırı sağ yapılanmalarına karşı bir reaksiyon göstermemeleri gözden kaçmadı.  

Edindiğimiz bilgilere göre, Avusturya’nın Başkenti Viyana, bu cuma namazı vaazında, ‘’Viyana’da dört büyük camiye saldırı’’ söylentilerinin dile getirildiği ileri sürüldü.  

Haberi teyit etmek için, çeşitli cami cemaatine soruduğumuz vaazın, uyarı niteliğinde olduğu ve herhangi şüpheli durumda, Avusturya emniyet birimleriyle ilişki içerisine girilmesinin söylendiği ileri sürüldü.

(Haberi resmi makamlara teyit ettiremedik) 

Yabancılar Dışarı 

Avusturya’nın Kärnten Eyaletinde, ‘’yabancılar Kärnten’den dışarı’’ yazılı broşür dağıtıldığı tespit edildi.

Broşürün üzerinde verilen bir adreste buluşma istenirken, bir tane iletişim numarası verilmekte.

Verilen numarayı aradığımızda, numaranın kullanılmadığı görülüyor.  

Peki Avusturya’da Irkçı Bir Katliam Olabilir Mi? 

Her şeyden önce, Avusturya’da çok kapsamlı bir faşist bir yapılanma söz konusu değil.

Son zamanlarda kendilerini gösteren, Kimlikçiler Hareketi üyelerinin toplam sayısı, 300’ü bulmuyor.

Ayrıca, Almanya’da olduğu gibi, profesyonel bir örgütlülük kabiliyetleri şimdilik yok.  

Diğer yandan, Avusturya’da radikal bir ırkçılık yapılabilmesine olanak sağlayacak, etnik köken, asil ırk olarak tanımlanacak bir ulus yok.

Avusturya etnik bir bileşenden oluşan bir ülke değildir.

Siyasi bir birlikten doğan ülkelerde, radikal ırkçılığın örgütlenmesi zor olduğu gibi, mantıksal olarak zor gibi görünüyor.  

Lakin, bireysel eylemler söz konusu olabilir. Dünyada daha öncede örneklerinin görüldüğü etkileşim, kendisini bireysel eylemlerde gösterebilir.  

Bireysel ırkçı saldırıları tetikleyen, diğer ülkelerde yaşanan saldırılar olduğu kadar, bireysel başarısızlığın verdiği ve bu başarısızlığın sonucunda sıkıntıların çekilmesi, bu sıkıntıların kaynağını kendisinde aramaktansa, göçmenlere mal eden, zayıf ve problemli kişiliklerdir.  

Bu tür eylemleri ve eylemcilerini harekete geçiren diğer bir etken ise, politikacıların milliyetçi söylemleridir.

Avusturya Başbakanının sarf ettiği, ‘’Avusturya değerleri’’ söylemi, Avusturya değerlerine karşı gelen, ona uymayanların var olduğuna bir işaret gibi algılanmakta ve hastalıklı kişilikleri harekete geçirmektedir.  

Irkçı saldırıların engellenmesinin en önemli faktörlerinden birisi, bu nedenle, siyasilerin söylemlerinin daha barışçıl ve toplumun tamamını ön koşulsuz kucaklamasından geçer. |virgül 

Yayınlama: 22.02.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.