Viyana’da iptal edilen konserler hakkında kim ne dedi?

Viyana’da iptal edilen konserler hakkında kim ne dedi?

Avusturya polisi çarşamba günü Ternitz kasabası [Neunkirchen bölgesi] ve Viyana’da iki kişiyi etkinliklere saldırı hazırlığında oldukları gerekçesiyle gözaltına aldı. Alınan şahıslardan birinin 19 yaşında ve Kuzey Makedon kökenli Avusturya vatandaşı olduğu, Temmuz ayı başında radikal İslamcı IŞİD örgütüne bağlılık yemini ettiği açıklandı. Ternitz kasabasında yaklaşık sekiz saat süren operasyon sonrası gözaltına alınan şahsın internet üzerinden radikalleştiği ve somut bir terör saldırısı hazırlığında olduğu kaydedildi.

Avusturya federal emniyet ve istihbarat birimleri 19 yaşındaki şüphelinin Ternitz’deki evinde patlayıcı bulunduğu gerekçesiyle bölgeye bomba imha ekipleri gönderildiğini bilgisini verirken, basınında yer alan haberlerde ise gencin bomba yapmak üzere çalıştığı işyerinden bazı kimyasalları çaldığı ileri sürüldü.

Editörün notu: Çarşamba günü gözaltına alınan 19 yaşında ve Kuzey Makedon kökenli Avusturya vatandaşı olması, 2 Kasım 2020 tarihinde Viyana’da 4 kişinin ölümüne ve 27 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısını gerçekleştiren 20 yaşındaki IŞİD yanlısının da Kuzey Makedon kökenli Avusturya vatandaşı olması dikkat çekiyor.

Taylor Swift’in Viyana konserleri terör saldırısı şüphesiyle iptal edildi

Avusturya emniyet birimleri tarafından yapılan basın açıklamasında, gözaltına alınan iki kişinin Viyana’da yapılacak olan Taylor Swift konserine saldırı gerçekleştirmek gibi bir planlarının olduğunu söylemesi üzerine, 14 Grammy Ödülü sahibi ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in Viyana’da vereceği üç konser, terör saldırısı gerekçesiyle iptal edildi.

Organizatörler, “Hükümet yetkililerinin Ernst Happel Stadyumu’na terör saldırısı planlandığını teyit etmesi üzerine planladığımız üç şovu güvenlik nedeniyle iptal etmekten başka seçeneğimiz kalmadı” açıklamasını yaptı.

Taylor Swift’in Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü başkent Viyana’daki Ernst Happel Stadyumu’nda üç konser vermesi planlanıyordu. Her bir konseri 65 bin kişinin izlemesi, stadyum dışında da 15 bin ila 20 bin Taylor Swift hayranının toplanacağı hesaplanıyordu.

Avusturya’daki tüm hayranlar için acı bir hayal kırıklığı

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Polisimizin ve yeni kurulan Devlet Güvenlik ve İstihbarat İdaresinin yabancı servislerle olan işbirliği sayesinde tehdit erken bir biçimde fark edilmiş, savuşturulmuş ve bir trajedi önlenebilmiştir” dedi.

“Şu anda tüm hızıyla araştırma yapan acil servis ekiplerine çok teşekkür ederiz. Batılı yaşam tarzımıza saldırmak için şiddet araçlarının kullanıldığı bir zamanda yaşıyoruz. İslamcı terör birçok Batı ülkesinde güvenlik ve özgürlüğü tehdit ediyor. İşte tam da bu yüzden özgürlük, demokrasi gibi değerlerimizden vazgeçmeyeceğiz, onları daha da güçlü bir şekilde savunacağız” diyen Nehammer, Bu değerler toplumumuzun temelidir ve bizi aşırıcılık ve terörizme karşı dirençli kılıyorlar. Uyanık olmak, birlikte durmak ve İslamcılığa karşı kararlı bir biçimde hareket etmek önemlidir” dedi.

Entegrasyon Bakanı Susanne Raab [ÖVP] sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise, “Planlanan İslamcı terör saldırısı nedeniyle Taylor Swift konserlerinin iptal edilmesi tüm hayranlar için büyük bir hayal kırıklığıdır. Özgürlük ve demokrasi değerlerimiz vazgeçilmezdir ve hiçbir aşırılığın değerlerimizi elimizden almasına izin vermeyeceğiz” ifadesine yer verdi.

“Viyana dünyanın en yaşanabilir şehri”

Özgürlük Partisi [FPÖ] Federal Başkanı Herbert Kickl konserlerin iptal edilmesi üzerine yazılı bir açıklama yaparak, “göç ve göç politikası konusunda tamamen başarısız olması nedeniyle sözde “en yaşanabilir şehir”deki konserlerin iptal edilmesi noktasına geldiğimizi biliyoruz. Artık konserlerin bile (!!!) yapılamayacağı koşullar yaratıldı” diyerek koalisyon hükümetini oluşturan ÖVP ve Yeşiller Partisini gelişmelerden sorumlu tuttu. Kickl açıklamasının devamında, Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] ve Neos gibi parlamentoda sandalyesi olan partileri de eleştirerek, 2015 mülteci akınına atıfta bulundu.

FPÖ lideri, “Teröristler ve tehditler aramızda yaşıyor. 2015 yılındaki karşılama alkışları bu insanları kendi ülkemize getirdi. Konserlerimize yapılan saldırı aynı zamanda kültürümüze, sosyal hayatımıza da saldırıdır” diyerek SPÖ ve Neos partisini de suçladı.

“Çok yürek parçalayıcı”

Sosyal Demokrat Parti Federal Başkanı [SPÖ] Andi Babler sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün inanılmaz sayıda insan derin hayal kırıklığına uğradı” diyerek konsere gidecek olan binlerce insana ithafen, “Çok yürek parçalayıcı” olarak değerlendirdi.

“Terör bölmeyi, korku yaratmayı, demokrasimizi ve bir arada yaşamamızı zayıflatmayı amaçlıyor” diyen SPÖ lideri, Bunun olmasına asla izin vermemeliyiz. Açık bir toplumdan yanayız. Nefret yerine dayanışma içinde olmalıyız” mesajını verdi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 08.08.2024
Düzenleme: 08.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.