Viyana’daki bazı binaların girişlerinde yere sabitlenmiş bu demirler ne işe yarıyor?

Sadece Viyana’da değil, dünyanın birçok yerinde bina veya bahçe girişlerinin her iki tarafına yerleştirilen kıvrımlı demirler ne işe yaramaktadır? Bilmediğimiz bir şey hakkında yorum yapabilmek için mantık yürütmek önemlidir.

Viyana’daki bazı binaların girişlerinde yere sabitlenmiş bu demirler ne işe yarıyor?

Adem Hüyük

“Görmek ve Düşünmek” daha doğrusu gördüğümüz şeyler hakkında fikir yürütebilmek için “mantık yürütmek” çok önemlidir. Her şeyi bilmek mümkün değildir. Ancak her şey için mantık yürütmek ve sonuca ulaşmaya çalışmak olasıdır.

İnsan algısının ve düşünme süreçlerinin nasıl birbirine entegre olduğunu ve birbirini nasıl etkilediğini anlamak için, en kolay bilgilerin bile doğru yerde kullanılmaması durumunda algı ve düşünme yetisinin birbirinden koptuğu görülür.

Gözlerimiz aracılığıyla aldığımız görsel bilgiler, çevremizi anlamamıza yardımcı olur. Ancak objelerin işlevselliğini bilmek veya öğrenmek belirli bir caba ister.

10 Viyana Bölgesinde bir etli ekmek salonunun bahçesinde otururken, arkadaşın gözüne çarpan bir obje, bütün sohbetin gidişatını değiştirmiş ve bu makalenin yazılmasına neden olmuştur.

Viyana’daki bazı binaların girişlerinde yere sabitlenmiş bu demir ne işe yarıyor?

Viyana’da ve özellikle Avrupa ülkelerindeki eski binaların çift kanatlı kapılarının her iki tarafına yerleştirilen ve dışa eğimli demir ne işe yarıyor?

Bir çoğumuzun zaten bildiği, bir çoğumuzun ise mantık yürüterek tahmin ettiği bu demirler, yüz yıl ve daha öncesi yapılan binalarda bulunmaktadır.

“Koruyucu demirler”

Tamponlar veya “koruyucu demirler” duvarları araba tekerleklerinin zarar vermesinden korumak için giriş kapılarının, araba girişlerinin veya kapı açıklıklarının köşelerine yerleştirilen metal, taş veya betondan yapılmış dış mimari yapılardır.

Bir zamanlar atlı ulaşım altyapısının önemli bir parçası olan “koruyucu demirler”, arabaların duvarlar için aynı tehlikeyi oluşturmaması nedeniyle büyük ölçüde kullanılmaz hale gelmiştir. Modern arabaların aksine, atlı araçların tekerlekleri ve bileşenleri araba gövdesinin dışına çıkıntı yapıyordu.

Sınır taşları dünyanın her yerinde bulunabilir. Günümüzde sınır taşları kültürel miras nesneleri olarak kabul edilmekte ve Fransa ve Belçika gibi bazı ülkelerde kültürel ve tarihi mirasın korunmasına yönelik özel kurallar kapsamında korunmaktadır.

Viyana’nın birinci bölgesindeki binalarda daha çok rastlanan bu objelere, kentin diğer semtlerinde de rastlamak mümkün… | ©DerVirgül

Yayınlama: 14.08.2023
Düzenleme: 14.08.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.