Viyana’nın ikinci büyük caddesi fakirleşiyor!

Viyana’nın Favoriten Caddesi’nde her gecen gün orta sınıfa hitap eden mağaza ve dükkanlar, satış yapamadığından dolayı kapanıyor. Cadde de kiralar astronomik rakamlara ulaşırken, sadece yemek sektörü ayakta kalabiliyor. İşte “Hiçbir Yere Gitmeyenlerin Caddesi…”

Viyana’nın ikinci büyük caddesi fakirleşiyor!

Adem Hüyük

“Hiçbir Yere Gitmeyenlerin Caddesi…”

Avusturya’nın Başkenti Viyana’nın, merkezi tren istasyonlarından Güney Tren İstasyonun [Südbahnhof] yıkılarak, yerine Merkez Tren İstasyonu [Hauptbahnhof] inşa edilmesinin üzerinden yaklaşık dokuz yıl geçti.

Büyük maliyetlere mal olan istasyon Aralık 2015 yılında ilk seferlerini yapmaya başladığında, başta Avusturya Federal Demir Yolları [ÖBB], Viyana Ticaret Odası [WKÖ] ve bölge esnafı çok umutluydu. Ticari bir hareketliliğin yaşanmasının ilk adımı olarak görülen istasyon, çevresine yapılan konutlar, oteller ve plazalarla desteklendi. Özellikle merkez istasyonun iç bölümüne yapılan alışveriş merkezi, ekonomide büyük artışı vaat ediyordu.

Çevresinin Fiyatlarını Artırdı

Merkez Tren İstasyonun faaliyete geçmesi, beraberinde çevresel bir fiyat artışı etkisi yarattı. Çok sayıda yapılan yeni konutlara, yüksek fiyatlar ödeyerek yerleşen Viyanalılar, bir yandan yüksek ev kiraları öderken, diğer yandan o evleri kiralayabilmek için bankalardan aldıkları ön ödeme kredilerini ödemeye çalışıyorlar.

15 Dükkân Boş

Merkez İstasyonun, 10. Bölgeye çıkan ve kentin önemli caddelerinden olan Favoriten caddesinde de beklenilen bir canlanma yaşanmadı.

Aksine, konut fiyatlarının istasyonun yenilenmesiyle birlikte paralel artışı, buradaki esnafı olumsuz bir şekilde etkiledi.

Bugün itibariyle, Favoriten Caddesi üzerinde, Keplerplatz’dan Merkez İstasyona kadar olan kısa mesafede toplam 15 işletme kapanmış ve yeni kiracısını yıllarca beklemekte.

Orta direk Favoriten ilçesinde yok oluyor

Avusturya ekonomisinin bel kemiği olan orta direk, Viyana’nın Favoriten ilçesinde gettolaşmasının sonucu olarak yok oluyor.

Başkentin en kalabalık ikinci caddesi olarak bilinen Favoritenstraße üzerindeki, orta sınıfa hitap eden ve özelikle marka ürün satan mağaza ve dükkanların teker teker kapandığı görülüyor.

Bunun başlıca nedeni, bölge halkının alım gücünün yetersiz olmasıdır. Cadde üzerinde “Delka” gibi orta sınıfa hitap eden ayakkabı ve çanta mağazası, Adidas, Nike ve benzeri marka ayakkabıları satan bir başka mağaza, pahalı kozmetik ürünleri satan dükkân gibi; en ucuz ürünlerin 100 Euro’dan başladığı bu gibi işletmelerin kapandığı görülüyor. Bu mağaza ve dükkanların birçoğu mağazalar zincirinin bir şubesi olduğundan, herhangi bir iflas söz konusu değildir. Sadece bu cadde üzerinde satış yapamadıklarından dolayı kapanmaktalar.

Favoriten ilçesi, ülkenin üçüncü büyük kenti olan Linz’in nüfusuna eşit olmakla birlikte, Viyana ekonomisin de önemli bir yer edinmektedir.

Gastronomi caddesi [Favoritenstraße]

Favoriten Caddesi üzerindeki kapanan dükkanların yerine büyük çoğunlukla gastronomi sektöründen işletmeler açılmakta. Büfe, kafe, restoran gibi işletmelerin yanı sıra dondurmacı, bir Euro’luk ürün satan dükkanlar, cep telefonlarının yan sanayi ürünlerini ve ikinci el cep telefonu satıcıları, GSM operatörlerinin şubeleri gibi, toplumun hangi sınıf katmanından olursa olsun alışveriş yapabilecekleri dükkanlar açılmakta.

Bölge halkının büyük çoğunluğunu göçmenlerin oluşturması, bu göçmenlerin de üçte birinin mülteci olması, alım gücünü düşürerek, kaliteli ürün yerine ucuz ürünlerin rağbet görmesini sağlıyor.

Kalabalık caddenin fakirleşmesi, kentin diğer semtlerinde yaşayan insanlarla bölge halkı arasındaki sınıfsal farkı bariz bir şekilde ortaya çıkarıyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 21.09.2023
Düzenleme: 21.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.