Viyana’nın ‘polis kenti’ olması şiddeti durduracak mı?

Viyana’nın ‘polis kenti’ olması şiddeti durduracak mı?

| Adem Hüyük 

Viyana’nın 200 bin nüfusa sahip Favoriten ilçesindeki sokak kavgaları, bir süredir hükümetin ve Viyana eyalet hükümetinin korkulu rüyası olmuş durumda.

Paralel yaşamların kurulmasına bizzat siyasiler tarafından izin verilen ve sonraları unutulan, şimdilerde ise gazetelerin üçüncü sayfa haberlerini dolduran kriminal olayların merkezi olduğu ileri sürülen işçi semti Favoriten, unutulmanın bedelini ödetircesine çığlık atıyor.

Ancak bu çığlık, kanun koyucular tarafından yine anlaşılmıyor ve çığlığın nedenlerine çare bulmak yerine, çığlığı kesmek istiyorlar…

Favoriten ilçesine daha fazla polis gücü isteniyor

Avusturya’nın en kapsamlı gettosunu oluşturan 10. Viyana Bölgesi yani Favoriten ilçesi için, Viyana eyalet hükümeti federal içişleri bakanlığından ilçenin sübjektif koşullarının göz önüne alınarak daha fazla polis gücünün konumlandırılması gerektiğini ileri sürüyor.

Viyana eyalet hükümetinin yani Viyana Belediyesinin bu isteğine karşın, 2022 yılında Favortien ilçesinin en yoğun meydanlarından olan Reumannplatz ve Keplerplatz’a güvenlik kameraları yerleştirildi.

Ancak kameraların yerleştirilmesi, her iki meydanda yaşanan olayları engelleyemedi.

2022 yılının sonuna doğru mahkeme kararıyla Keplerplatz, “polis koruma bölgesi” olarak ilan edildi. Bunun anlamı, bu alanda polis mahkeme kararı olmadan herkesi arayabilecek ve ceza yazabilecekti.

Viyana eyalet hükümeti ve belediyesiyle, federal hükümet arasında yaşanan polis gücünün artırılması polemiği devam ederken, Favortien ilçesinde daha çok gettolaşma ve daha çok işsiz genç parklarda uyuşturucu tacirlerine torbacı oluyordu.

10. Viyana’da olağanüstü hâl işe yaradı mı?

Mart 2024’de Viyana-Favoriten ilçesinde şiddeti önlemesi düşünülen yeni bir yasal zorunluluk getirildi.

Viyana’nın ve ülkenin en büyük ilçesi Favoriten, yani 10. Viyana Bölge’nin önemli bir kısmında uygulamaya konulan “silah yasağı bölgesi” gereği, bölge 30 Haziran 2024 tarihine kadar olağanüstü hâl uygulamasına maruz kaldı.

‘Silah Yasağı Bölgesi’ ne demek?

Silah ve silah benzeri eşyaların taşınmasının yasak olduğu sınırlı bir alandır. Polis bu alanda kontroller yapabilir, silahlara el koyabilir ve para cezaları uygulayabilir. Yasa, insana zarar verebilecek küçük büyük kesici aletleri kapsamaktadır.

Her beş dakikada bir polis devriyesi gezmesine rağmen, Favoriten Caddesinde olayların önü kesilemedi.

İçişleri Bakanı Karner göçmenlerin kalbi Reumannplatz’da

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, sokaklarda şiddetin arttığı medya tarafından öne çıkartılan Viyana-Favoriten ilçesinde polislerle gövde gösterisi yaptı.

Özel polis gücü WEGA, çevik kuvvet, polis köpekleri ve insansız hava araçlarının koruması altında Reumannplatz’a gelen Karner, basın mensupları ve polis eşliğinde yaklaşık yüz adım mesafe Favoriten caddesinde yürüyerek polis aracına girdi.

Ancak İçişleri Bakanı Gerhard Karner’in bölgeden ayrılmasının üzerinden sadece yarım saat geçtikten sonra, Reumannplatz’ta çıkan bir kavgada bir kişi bıçaklanarak hastaneye kaldırıldı.

Başbakan Reumannplatz’ı ziyaret etti

Mayıs 2024’de Başbakan Nehammer Viyana-Favoriten ilçesindeki Reumannplatz’ı ziyaret etti ve alınan tedbirlerin başarılı olduğunu söyledi. Ancak sokaklardaki şiddet bitmedi…

Michael Ludwig daha fazla polis gücü istiyor!

Federal Hükümetin sorumluluğunda olan emniyet birimlerinden, Favortien ilçesi için daha fazla polis gücü isteyen Viyana eyalet yönetimi, sorunun bu yönlü çözüleceğini ileri sürmekte.

Geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yapan Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, “Viyana halkını korumak en büyük önceliğimizdir” diyerek, güvenlik kameralarının daha geniş alanlara kurulması ve “Silah Yasağı” yasasının ülke genelinde uygulanmasını talep etti.

Öte yandan Viyana emniyet birimlerinde olması gereken polis memuru sayısının, 1500 polis memurunun eksik olduğu söylendi.

Sonuç itibariyle Viyana Belediyesi ve başkanı da Favoriten ilçesindeki şiddeti engellemenin yolunun polis gücünün artırılması olarak görüyor.

Favoriten caddesin de onlarca polis var

Son günlerde on kişilik guruplar halinde konuşlanan polis memurları Favoriten caddesinde göze çarpıyor.

Favoriten Caddesi güzergâhında, Reumannplatz ila Columbusplatz arasında çok sayıda polisin konuşlandığı ve zaman zaman kimlik kontrolleri yaptığı görülmekte.

Ancak bu kadar çok polisin olmasına rağmen, şiddet olayları ve sokak kavgaları son bulmuyor.

Savaş bölgesinden gelenlere polis korku vermiyor

Sokak kavgalarına karışanların neredeyse tamamı, savaş bölgelerinden gelen gençler. Her gün yanlarına bir bomba düşen veya bir yakınını kaybeden bu insanları, modern eğitim ve silahlarla donatılmış polislerle korkutarak sindirmeyi düşünmek, saflık olur.

Bu insanlar, polisin kendilerine karşı tavır aldığını anladıkları andan itibaren daha korkusuz olur ve emniyet birimlerine saldırıda bulunabilirler.

Favoriten ilçesinde emniyet sağlansın. Polis sayısı artırılsın. Bunlar teknik sorunlar. Ancak Favoriten ilçesinde sosyo-kültürel sorunlar yaşanmakta.

Gençleri durdurmak ve toplumsal huzuru sağlamak için polis yerine alternatif yöntemler ve yaklaşımlar benimsenebilir.

Gençlik Merkezleri, Eğitim ve Mesleki Eğitim, Psikolojik Destek, Gençlik Konseyleri, Farkındalık Kampanyaları gibi, yöntemler, gençlerin potansiyelini olumlu yönde kullanmalarını teşvik ederek toplumsal huzuru sağlamada etkili olabilir. Ayrıca, gençlerin güvenini kazanmak ve onları anlamak için toplumun her kesiminden destek almak önemlidir.

Bu geçlerin enerjilerini bir yere vermeleri gerekmekte.

Viyana Belediyesi, polis kenti olmak yerine, kültür kenti olmayı düşüne bilir…

Polis devleti var olan şiddeti bitiremez. Aksine sindirilmiş şiddet üretir. Sindirilmiş şiddet kendisinde bulacağı en ufak güvenle, toplumun çoğunluğunu etkiler ve rüzgârıyla, sindirenlere karşı güç oluşturur.

Favoriten ilçesinde bütün gün parklarda oturan ve sonra kavga eden gençlerin çalışması gerekmektedir.

Sığınmacıları bürokrasinin kurbanı ederek yıllarca bekletip, onların geleceğine dair bir umut vermeyen kanun koyucular, sonra onları coplarıyla terbiye etmeye çalışmaları fayda vermeyecektir. | ©DerVirgül

 

Yayınlama: 30.07.2024
Düzenleme: 30.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.