Afrikalılar, Ukrayna sınırında ayrımcılığa maruz kaldı
Afrika ülkeleri, Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’dan kaçmaya çalışan Afrikalıların sınırlarda yaşadığı ayrımcılığa Birleşmiş Milletler’de (BM) tepki gösterdi.
New York’taki BM Genel Merkezi’nde Ukrayna Acil Özel Oturumunda konuşan Kenya’nın BM Daimi Temsilcisi Martin Kimani, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) uluslararası barış ve güvenliği tesis edemiyor olmasından büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.
Kimani, BMGK’nin dünya sorunlarına çözüm üretememesi ve 5 daimi üyenin çıkarlarını muhafaza etmesinden ötürü acil reforma ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Afrikalıların kaçmaya çalıştıkları sırada tren ve otobüslerde en arka sıralara itildiğini ve ırkçılığa maruz kaldığını belirten Kimani, uluslararası medyada şiddetin ve savaşın sadece güney ülkelerine has bir şey gibi anlatılmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.
Kimani, bu ırkçı uygulamaların bazı Afrika devletleri tarafından doğrulandığını vurgulayarak, bu tür davranışları şiddetle kınadı.
Gabon’un BM Daimi Temsilcisi Michel Xavier Biang ise bölgede zor durumda kalan tüm insanlara eşit muamele yapılması çağrısı yaptı.
Afrika Birliği (AfB), dün, “Tüm devletleri uluslararası hukuka saygı duymaya ve savaştan kaçan herkese ırksal kimliklerine bakılmadan aynı desteği vermeye çağırıyoruz.” açıklaması yapmıştı.
Rusya saldırısı sonrası birçok ülkenin güvenlik nedeniyle Ukrayna’ya uçuşlarını durdurması hem ülkedeki yabancılar hem de Ukrayna vatandaşlarını sınır hatlarına yöneltti. Polonya, Slovakya, Macaristan, güneybatısında ise Romanya ve Moldova’ya komşu olan Ukrayna’dan ayrılmaya çalışanlar bu ülkelere kara yoluyla ulaşmaya çalışıyor.
Çoğunluğu öğrenci olan Afrikalılar, sınır hatlarında ten renkleri nedeniyle ırkçılığa uğradıklarını ifade ediyor.
Birleşmiş Milletler yetkilileri ırkçılığı kabul etti
Birleşmiş Milletler yetkilileri, mültecilerin Ukrayna sınırlarında ırkçılıkla karşı karşıya kaldığını kabul etti
Örgütün Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Filippo Grandi, yaptığı açıklamada durumun bu olduğunu kabul ederek mültecilerin deneyimlerinin yalan ve “Rus dezenformasyonu” olmadığını, Avrupalı olmayan bazı mültecilerin Ukrayna sınırlarında güvenli bir yere kaçmaya çalışırken ırkçılıkla karşı karşıya kaldıklarını teyit etti.
Bundan önce, Komiserliğin Birleşik Krallık şubesi Kıdemli Dış İlişkiler Sorumlusu Christine Pirovolakis şu açıklamayı yaptı:
“Yasal statüleri, uyrukları ve ırkları ne olursa olsun herkesin güvenliğe erişimini ve sığınma talebinde bulunmak isteyenlerin sığınma hakkını savunuyoruz”