Avrupa’da grev ve protesto dalgası | En az protesto Avusturya’da

Avrupa’da giderek artan hayat pahalılığı sebebiyle protesto ve grevlerin sayısı hızla yükseliyor. Çalışanlar maaş ve iş koşullarında iyileştirme talebiyle sokaklara dökülüyor. En çok grev Fransa’da olurken, Türkiye 13’üncü sırada, Avusturya ise en az grev olan ülke olarak son sırada yer alıyor…

Avrupa’da grev ve protesto dalgası | En az protesto Avusturya’da

Enerji fiyatlarının artması ve enflasyon hayat pahalılığını tetikledi. Ulaştırma alanında yaşanan grevler ise hayatı felç ediyor. 

Peki, Avrupa’da hangi ülkede protesto ve grevler gerçekleşiyor? 

Son 30 yılda en çok hangi ülkelerde grev yaşandı? 

Grev, lokavt ve diğer iş anlaşmazlıklarından dolayı Avusturya’da çalışılmayan ortalama gün sayısı kaç?

Avrupa’da protesto ve grevlerin en çok görüldüğü ülkelerin başında Fransa geliyor. Başkent Paris’te geçtiğimiz hafta binlerce kişi yükselen fiyatlar sebebiyle sokağa döküldü. Bölgesel tren trafiğinde kesintiler yaşanırken sendikalar ülke çapında grev çağrısı yapıyor. Ülkedeki 56 nükleer reaktörün 20’si grevlerden etkilendi. Lüks kozmetik üreticisi L’Oreal çalışanları da daha yüksek maaş için seslerini yükseltiyor.

İngiltere’de ise demiryolu çalışanları yaz aylarından bu yana ara ara greve gidiyor. Tren ve metro seferlerinin aksaması ülkede hayatı olumsuz etkiliyor. 300 binden fazla üyesi bulunan ülkenin en büyük hemşire sendikası da greve gitmek için oylama yapıyor. Talepleri maaş artışı. Ülkede öğretmenler de protesto gösterisi düzenlemişti.

Almanya’da ise Lufthansa Havayolları’nın Eurowings firmasında pilotlar üç günlük grev başlattı. Belçika, Macaristan ve daha birçok ülkede çalışanlar artan enerji fiyatları, enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle maaşlarında iyileştirme talep ediyor. Bu ülkelerde de gösteriler düzenleniyor.

En çok grev Fransa, Danimarka ve Belçika’da

Peki en çok hangi ülkede greve gidiliyor? 

Bu konuda ülkeler arası sağlıklı karşılaştırma yapmak hiç kolay değil. Çünkü tanım ve sektör farklılıklarının yanı sıra verilerin hazırlanması ve açıklanmasında da ihtilaflar yaşanıyor. 

Yine de Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) çoğu zaman ülkelerin ulusal makamlarından aldığı veriler ışık tutuyor. 

Hesaplama ise bin işçi başına düşen yıllık ortalama çalışılmayan gün üzerinden gerçekleşiyor.
Grevler sebebiyle bin işçi başına yıllık ortalama çalışılmayan gün sayısı

Fransa: 112, Danimarka: 105, Belçika 98, İspanya: 76, Norveç: 50, İtalya: 42, Türkiye: 10, Macaristan 4, Avusturya ise: 1 

ILO ve OECD’nin 2008-2018 yılları arasını kapsayan ortalama veriye göre bu dönemde Avrupa’da en fazla “çalışılmayan gün” Fransa’da yaşandı.

Bu ülkede bin işçi başına yıllık ortalama 112 gün iş kaybı yaşandı. Sebep ise grev, lokavt, protesto ve diğer iş anlaşmazlıkları. İkinci sırada 105 gün ile Danimarka bulunuyor. Ardından 98 gün ile Belçika ve 76 gün ile İspanya geliyor.

Avusturya genelinde protesto gösterileri

Avusturya Sendikalar Konfederasyonu [ÖGB], geçtiğimiz haftalarda dokuz şehirde eş zamanlı hayat pahalılığına karşı yürüyüşler düzenledi. Her eyaletin başkentlerinde yapılan protesto gösterilerine binlerce insan katıldı.  

1,2 milyon üyesi olan Avusturya Sendikalar Konfederasyonu [ÖBG], İşçi Odaları Birliği [AK], Sosyal Demokrat Parti’nin [SPÖ] bir kısmı, Avusturya Komünist Partisi [KPÖ] ve çok sayıda sol İttifak gösterilere katıldı. | © DerVirgül

Yayınlama: 25.10.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.