Avrupa’da hangi firma ne kadar işçi çıkardı?

Avrupa genelinde işsizlik, Covid-19 pandemisi sırasında hava yolu şirketleri ve otomobil sektörünün büyük çaplı işten çıkarmaları nedeniyle arttı.

Avrupa’da hangi firma ne kadar işçi çıkardı?

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu Eurostat’ın verilerine göre üye ülkelerde yaklaşık 281 bin kişi Haziran ayında işini kaybetti.

AB’de Nisan ayında 397 bin, Mayıs ayında ise 253 bin kişi işsiz kalmıştı.

Birlik ülkelerinde Mart ayında yüzde 6,4 ile görülen son 12 yılın en düşük işsizlik seviyesi Haziran ayında 7.1’e yükseldi.

Bu oran 19 ülkeden oluşan Euro Bölgesi’nde aynı ay içerisinde 7.8 olarak kaydedildi.

Bazı Avrupa ülkeleri geçici izin programları ve maaş destekleriyle ile salgının ekonomiye etkisinden korumaya çalışırken, her AB ülkesi aynı şekilde şanslı değil.

AB’de, Covid-19 nedeniyle büyük oranlarda işçi çıkaran şirketlerin güncellenmiş listesini hazırladık:

Almanya

Lufthansa, 22 bin işçi

Alman havayolu şirketi Lufthansa, 11 Haziran’da pandeminin neden olduğu seyahat aksaklıkları nedeniyle 22 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Lufthansa, işten çıkarmaların yarısının Almanya’da olacağını duyurdu.

Tui, 8 bin işçi

İngiliz-Alman seyahat firması Tui, 13 Mayıs’ta dünya çapında 8 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Firmanın yarı yıl bir mali raporunda, salgının “turizm endüstrisinin ve Tui’nin karşı karşıya kaldığı tartışmasız en büyük kriz” olduğu ifade edildi.

Birleşik Krallık

British Airways, 12 bin işçi

İngiliz havayolu şirketi, koronavirüs salgınının seyahat endüstrisi üzerindeki etkisi nedeniyle Nisan ayı sonunda 42 bin kişilik istihdamının 30 bine düşürüleceğini duyurdu.

British Petroleum (BP), 10 bin işçi

İngiliz petrol devi BP, küresel petrol talebini ve dolayısıyla fiyatlarını düşüren koronavirüs salgını nedeniyle 8 Haziran’da 10 bin kişiyi 2020 yılı içinde işten çıkarma planını açıkladı.

Marks and Spencer, 7 bin işçi

Firma, pazarın belirsizliği ve sosyal mesafe kuralları nedeniyle 18 Ağustos’ta 7 bin kişiyi ilgilendiren planını açıkladı.

İngiliz perakendeci, mağaza personelinin yanı sıra merkezi ve bölgesel yönetimi etkileyecek işten çıkarmaların önümüzdeki üç ay içinde yapılacağını söyledi.

Bununla birlikte, uzaktan çalışma yöntemiyle bir dizi yeni işin yaratılacağını da ekledi.

EasyJet, yaklaşık 4 bin 500 işçi

Düşük maliyetli havayolu firması ise işgücünün yüzde 30’unun kesileceğini ve bunun da yaklaşık 4 bin 500 iş anlamına geldiğini söyledi.

EasyJet, Haziran sonunda İngiltere’deki üç merkezini de kapatmayı düşündüğünü söyledi.

Rolls Royce, 9 bin işçi

Pret A Manger, 30 dükkan kapatma

Swissport, 4,556 işçi

Centrica, 5 bin işçi

İrlanda

Ryanair, yaklaşık 3 bin işçi

Düşük maliyetli hava yolu şirketi Ryanair, küresel olarak iş gücünün yüzde 15’ini (yaklaşık 3 bin çalışan) azaltacağını söyledi.

Fransa

Renault, 15 bin işçi

Fransız otomobil üreticisi, Mayıs ayı sonunda, koronavirüs nedeniyle daha da düşen araç satışlarının ardından dünya çapında 15 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Bu işçilerin 5 bine yakını Fransa’da bulunuyor. Ancak, Renault’a 5 milyar euro’luk bir devlet kredisi sağladığı ve karşılığında fabrikalarını yeniden yapılandıracağı için bu rakam daha düşük olabilir.

Airbus, 15 bin işçi

Airbus, 30 Haziran’da “sektörün yaşadığı en ağır kriz” ile karşı karşıya olduğunu duyurdu. ve 15 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Rakam, şirketin dünya çapındaki iş gücünde yüzde birlik bir azalmaya denk geliyor.

Uçak üreticisinin dev firmanın İşten çıkarma kararı, Almanya’da 5 bin 100, Fransa’da 5 bin Birleşik Krallık’ta bin 700, İspanya’da 900 ve grubun dünyadaki diğer tesislerinde bin 300 kişiyi etkileyecek.

Air France, 7 bin 500 işçi

Air France, 2022 yılı sonuna kadar iş gücünden 7.500 kişinin işten çıkarılacağını açıkladı. Söz konusu rakama firmanın alt kuruluşu Hop’dan çıkarılacak bin kişi de dahil.

Eurolines, zorunlu tasfiye

Bir Fransız mahkemesi, 35 yıl sonra faaliyetlerini durduran Fransız otobüs şirketini zorunlu tasfiye etti.

İspanya

Nissan, 2 bin 800 işçi

Japon otomobil üreticisi 28 Mayıs’ta Barselona’da yaklaşık 2 bin 800 çalışanı olan fabrikasını kapatacağını duyurdu.

İsviçre

Schindler, 2 bin işçi

Dünya çapında yürüyen merdiven, yürüyen yol ve asansör üreten şirket, 24 Temmuz’da Covid-19’un etkisiyle ve ‘rekabet gücünü korumak için’ global bazda 2 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

İskandinav ülkeleri

Scandinavian Hava Yolları (SAS), 5 bin işçi

Scandinavian Hava Yolları (SAS), Mart ayında yapılan açıklamada işten çıkarmaların geçici olacağını duyursa da, açıklamadan bir ay sonra 5 bin kadar çalışanının -toplam istihdamın sayısının neredeyse yarısı – işlerini kalıcı olarak kaybedeceğini duyurdu.

İşten çıkartmaların İsveç’te yaklaşık 1900, Norveç’te 1300 ve Danimarka’da 1700 kişiyi etkileyeceği ifade edildi./Euronews

Yayınlama: 19.08.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.