Haftada 4 Gün Çalışma Denemesi Kanıtladı | Hizmet Aksamıyor Hatta İyileşiyor
İzlanda’da yapılan bir araştırma, haftada gün çalışma düzeninin, hem çalışan hem de hizmet sunumu açısından daha faydalı olduğunu ortaya koydu.
Ülkenin iş gücünün yüzde 1’ini oluşturan 2 bin 500 kamu personeli, 2015 ila 2019 yılları arasında pilot uygulamaya katılarak, haftada 40 saat yerine 35-36 çalıştı, maaşlarında ise kesintiye gidilmedi.
Uygulamayla ilgili 4 Temmuz’da yayınlanan raporda, kısa çalışma saatlerinin üretimde veya sunulan hizmette aksama yaratmadığını, çalışanların stres seviyesini düşürüp verimliliğini arttırdığı yazdı.
Söz konusu denemeler sonucunda ülkede çalışma düzeni de büyük oranda değişti. 2021 yılında İzlandalı çalışanların yüzde 86’sı ya maaşları etkilenmeden daha kısa süreli mesai yaptı ya da buna imkan tanıyan sözleşmelere imza attı.
İzlanda’daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ve İngiltere’deki Autonomy adlı düşünce kuruluşlarının yayımladığı ortak analizde, “Ülkedeki denemeler çalışma saatlerinin azaltılmasının, hizmet sunumuna olumsuz yansıyacağı kanısını yıkıyor” denildi.
Euronews’in haberine göre, Denemeler, iş yerinde daha az vakit geçirmenin iş-hayat dengesini iyileştirdiğini, katılımcıların ailelerine ya da hobilerine daha çok vakit ayırabildiğinden hayatlarının da olumlu yönde değiştiğini kanıtladı.
İzlandalı çalışanların çoğu için ücret ve koşulları toplu olarak müzakere eden İzlanda sendika federasyonları, çalışma saatlerinin azaltılmasını müzakere etmeye başladı.
Kısa çalışma saatlerinin çevrenin de yararına olabileceği tartışılıyor. Kısa mesai için kampanya yürüten İngiltere merkezli bir STK’nın raporuna göre, haftada 5 yerine 4 gün çalışmak, ülkenin karbon ayak izini 2025’e kadar yüzde 21,3 oranında azaltabilir.