İsveç’te banka kârlarının faturasını çalışanlar ödüyor

İsveç’te Finans Federasyonu hazırladığı rapora göre, İsveç’in 4 büyük bankası 100 milyar krondan fazla kâr etti. Faturasını ise çalışanlar ödüyor.

İsveç’te banka kârlarının faturasını çalışanlar ödüyor

İsveç bankaları altın çağlarını yaşıyor. Geçtiğimiz yıl İsveç’in 4 büyük bankası 100 milyar krondan fazla kâr etti.

Kârların faturasını ise daha fazla çalışmaları için baskıya uğrayan çalışanlar “hastalanarak” ödüyor.

Evrensel’den Murat KUSEYRİ’nin haberine göreFinans Federasyonu’nun hazırladığı ve kamuoyuna duyurduğu bir rapor, bankalar ve finas sektöründe çalışan emekçiler arasında uzun süreli hastalık izni yapanların 2010 ila 2017 yılları arası yüzde 40 oranında artış gösterdiğini ortaya koydu. Bu oran İsveç genelinde yüzde 32.

Federasyon Başkanı Ulrika Boethius, bunun pek çok nedeni olduğunu, artan iş yükünün ve tasarruf sonucu çalışanların sayılarının azaltılmasının etkenlerden biri olduğunu söyledi.

STRES YÜKÜ ARTTI

Teknolojideki gelişmelerin banka çalışanlarında strese bağlı hastalıkların ortaya çıkmasının da bir diğer faktör olduğunu söyleyen Boethius, “Dijitalleşme ve otomatikleşmeden sıkça söz ediliyor ki bu gelecekte iş güvenliklerinin sağlanması için çalışanlara daha fazla sorumluluk yüklüyor.

Çalışanların tüm iş yaşamları boyunca eğitim görmeleri iyi ve önemli ama bu kişiler üzerinde çok büyük bir baskı yaratıyor” dedi.

İsveç’te yasalar işverenlere uzun süreli işsizlik yapanların rehabilitesi ve yeniden iş yaşama kazandırılması için rehabilite planı hazırlaması yükümlülüğü getiriyor. Finans Federasyonu’nun raporunda işverenlerin hastaların yarısına yakını için her hangi bir plan yapmadıkları belirtiliyor.

Boethius, “Bu çok ciddi, çünkü yasalar bunu zorunlu kılıyor” derken, 4 büyük bankanın yöneticileri ise konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

BANKALAR KÂRLARINA KÂR KATIYOR

İş temposunun artmasından dolayı hastalanan banka çalışanlarının sayısında artış görülürken bankalar ise aşırı kâr etmeyi sürdürüyor.

İsveç’in 4 büyük bankası Handelsbanken, Nordea, SEB ve Swedbank, geçtiğimiz yıl 105.7 milyar kron kâr etti.

En fazla kâr eden bankalar sıralamasında Swedbank yüzde 15.1 oranıyla başı çekerken onu yüzde 12.7 ile SEB, yüzde 12.3’le Handelsbanken ve yüzde 9.5 ile Nordea izliyor.

Yayınlama: 04.07.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.