Polonya vize skandalının ardından giriş kurallarını sıkılaştırıyor

Polonya vize skandalının ardından giriş kurallarını sıkılaştırıyor

Polonya, bir önceki hükümet döneminde ülkenin Asya ve Afrika’daki konsolosluklarının binlerce euro karşılığında Schengen vizesi verdiğinin tespit edilmesiyle başlatılan soruşturmanın ardından vize düzenlemelerini sıkılaştıracağını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski perşembe günü yaptığı bir konuşmada yeni kuralların Polonya’da eğitim vizesi almak isteyen öğrenciler için de geçerli olacağını söyledi.

Sikorski, vize skandalının ortaya çıkmasıyla sağcı Hukuk ve Adalet ya da PiS partisi hükümetinin 2018’den 2023’e kadar sistem üzerindeki kontrolünü kaybettiğini söyledi.

Sikorski, “Ne yazık ki, skandal bir şekilde, Rusya Federasyonu vatandaşları da dahil olmak üzere, vize sayısını arttırmak amacıyla Polonya konsolosları üzerinde yasa dışı baskı uygulandığını doğrulayabiliriz,” dedi.

Soruşturma sonucunda eski hükümet döneminde, ülkenin eski dışişleri bakanı Zbigniew Rau döneminde şeffaflık eksikliği ve kötü denetim de dahil olmak üzere beş farklı alanda 46 usulsüzlük tespit edildi.

Göç karşıtı partinin binlerce geçici çalışma vizesi verdiği iddiaları PiS partisini geçen yılki seçimler öncesinde ciddi bir şekilde sarstı ve sonunda Başbakan Donald Tusk’ın Sivil Platform partisine yenildi.

O dönemde Tusk, “21. yüzyılda Polonya’da yaşanan en büyük skandal” olarak nitelendirmişti.

2018 ile 2024’ün başları arasında, Polonya konsolosluklarıyla iş birliği yapan acentelere büyük meblağlar ödeyen kişilere binlerce vize verildi. Bir acente altı yıl boyunca 4.200’den fazla vize verilmesine aracı oldu ve bazı başvuru sahipleri 7,000 euro civarında ödeme yaptı.

Bir vakada, birçok Hintli çiftçiye Bollywood film yapımcısı olduklarını belirten belgelerle vize verildiği ve bunun için 40.000 dolar (1 milyon 371 bin Türk Lirası) civarında ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

Yerel medya, grubun Polonya’ya seyahat ettikten sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gittiğini bildirdi.

Hong Kong, Tayvan, Suudi Arabistan, Singapur, Filipinler, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlarının da geçici vizeler için şişirilmiş ücretler ödediğine inanılıyor.

Moskova’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin ardından Rus vatandaşlarına 357.000’den fazla vize verildi.

Denetim odası davayı savcılığa taşıyıp taşımamayı değerlendiriyor. Olayın ardından görevden alınan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk, ülkenin yolsuzlukla mücadele bürosu tarafından yürütülen ayrı bir soruşturmada konuyla ilgili olarak suçlanmıştı.|euronews

Yayınlama: 14.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.