Şansölye Nehammer, Sebastian Kurz’un arkasını topluyor

Şansölye Nehammer, Sebastian Kurz’un arkasını topluyor

| Adem Hüyük

Korona salgını döneminde ülkenin başbakanı olan Halk Partili [ÖVP] Sebastian Kurz, salgından etkilenenlere yapılan devlet yardımları ve önlemlere harcanan anlamsız paralar ve en sonunda korona aşılarının alımında devletin zarar etmesi, o günlerde eleştiri konusu olmuş ve bu eleştiriler ve soruşturmalar günümüze kadar uzanmıştır.

Sebastian Kurz’un yolsuzluk soruşturması kapsamında başbakanlık makamından ve ÖVP federal başkanlığından istifa etmek zorunda kalması, ÖVP’nin federal başkanı olan eski içişleri bakanı Karl Nehammer, korona salgının ekonomik maliyetinin 2030 yılına kadar hissedileceği öngörülen bir bütçeye sahip hükümetin başına geçti.

Bütçe tasarruf paketi olmadan yeniden yapılandırılabilir mi?

Şansölye Karl Nehammer, birçok bütçe uzmanının talep ettiği seçim sonrası kemer sıkma paketi hakkında hiçbir fikir beyan etmek istemiyor. Ancak ülkenin bütçe açığı, kaçınılmaz olarak tasarruf paketlerinin seçimlerden sonra geleceğini işret ediyor.

Mali Konseyin Haziran raporu aslında kemer sıkmanın dışında bir seçenek bırakmıyor.

Mevcut bütçe yılı için, kamu maliyesinin resmi istikrar gözlemcisi, Maliye Bakanlığı’nın aksine, yüzde 3,4’lük önemli ölçüde daha yüksek bir açık beklerken, Maliye Bakanlığı hâlâ yüzde 3’lük açık sınırında olacağında ısrar ediyor. Ancak her şeyden önce Mali Konseyin analizi, yüksek hükümet harcamaları ve finanse edilmeyen vergi kesintilerinden kaynaklanan bütçe yükünün 2028 yılına kadar yüzde 3 gibi hiç azalmadan yüksek bir eksiye yol açacağı sonucuna varıyor.

Korona salgını sürecinde spekülasyonlara neden kumarhaneler ve emlak baronlarına yapılan korona yardımları, kontrol edilemeyen “kısa süre çalışma” yasası kapsamında şirketlere yapılan yardımlar, Sebastian Kurz hükümetinin 2030 yılına kadar bütçe açığının yüksek düzeyde olacağı muhalefet partileri ve uzmanlar tarafından dile getirilmişti.

Şansölye Karl Nehammer’in genel seçimlerden önce, seçmeni direk ilgilendiren ve olumsuz etkileyen tasarruf paketlerinin uygulamaya sokulacağını söylemesi, beklenilen bir adım değil. Her şeyden önce bu stratejik bir hata olur ve seçimlerde oy kaybına uğramasına neden olabilir.

Her ne kadar hükümet tasarruf paketleri hakkında konuşmaktan çekinse de seçimlerden sonra iktidara gelecek olan parti, bütçe açığını kapatmak için vergi mükelleflerinin cebini boşaltacak.| ©DerVirgül

Yayınlama: 06.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.