1915’i ‘Ermeni Soykırımı’ Olarak Tanıyan Ülkeler | Avusturya Ne Zaman Kabul Etti?
ABD Başkanı Joe Biden’ın, 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak, 24 Nisan anma törenlerine denk gelecek şekilde bu hafta sonu resmen tanımak için hazırlandığı bildirildi. Ankara’nın 1915 Olayları diye tanımladığı sürece Avusturya parlamentosunun tutumu nasıl?
ABD tarihinde ilk kez bir başkanın resmi olarak “Ermeni Soykırımı”nı tanıması gündeme, Ankara’nın 1915 Olayları diye tanımladığı Osmanlı İmparatorluğu’undaki yüz binlerce Ermeni vatandaşın zorunlu göçe tabi tutulmasını “soykırım” olarak resmen kabul eden ülkeleri getirdi.
“Soykırım” olarak resmen kabul eden 31 ülke şunlar: Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay.
Avusturya Parlamentosu, Ermeni Soykırımı Gerçeğini Kabul Ederek Kınadı
21 Nisan 2015 tarihinde, Avusturya Parlamentosu Ermeni Soykırımı’nı kınayan bir karar aldı.
21 Nisan 2015 tarihinde, Avusturya Parlamentosu’ndaki altı siyasi grup tarafından onaylanan ortak açıklamada, 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğun’da Ermenilere karşı gerçekleştirilen toplu katliamlar soykırım olarak nitelendi.
Bununla birlikte, karar metninde ayrıca Ermeni Soykırımı’nı tanıma konusunda Avusturya’nın manevi sorumluluğundan bahsedilerek, Birinci Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Almanya Osmanlı Türkiye’nin müttefikleriydi” diye ekledi.
Öte yandan, İsviçre, Slovakya, Yunanistan ve Kıbrıs ise Soykırımı inkar edenleri cezalandıran yasa tasarısı kabul etti. |DerVirgül
© Bild: DerVirgül