2015 Mülteci Akını ile Avusturya’ya Gelenlerin Yarısından Fazlası Çalışıyor
Avrupa’ya en büyük mülteci akını olarak bilinen, 2015 dalgasıyla Avusturya’ya sığınanların yarıdan fazlasının artık çalıştığı kaydedildi. Ancak çok sayıda mülteci kadın çalışmıyor.
İş ve İşçi Bulma Kurumu AMS’nin verilerine göre, 2015’teki mültecilerin yarısından fazlasının Haziran ayı sonunda bir işi var.
Ancak, dörtte biri son altı yılda Avusturya’da hiç çalışmadı ve mülteci kadınların yalnızca yüzde 22’si çalışıyor.
Haziran ayının sonundan bu yana, 2015 yılında Avusturya’ya gelen tüm mültecilerin yüzde 50’den fazlası ilk kez iş sahibi oldu.
2015 yılında Avusturya’da sığınma veya ikincil koruma alan ve 2016 ortasına kadar AMS’ye kaydolan 9500 kişi bu grupta yer alıyor.
Bunların 4,900’ü Haziran sonunda, 460’ın hemen altında serbest meslek sahibi veya sübvansiyonlu bir işin yardımıyla çalışıyordu.
Corona Salgını İş Piyasasını da Etkiledi
AMS başkanı Johannes Kopf, bu eşiğin aslında 2020’de aşılmasının beklendiğini söyledi. “Ancak Covid-19 buradaki planlarımızı da engelledi.”Dedi.
Mülteciler için en önemli sektör yüzde 14’ünün barındığı yemek sektörü, yüzde 11 ile taşeron şirketleri ve yüzde 10 ile perakende sektörünün önünde yer alıyor.
İnşaat sektörü yüzde 7 ile dördüncü sırada yer alıyor.
Dörtte Biri Avusturya’da Hiç Çalışmadı
Ayrıca, AMS’nin özel değerlendirmesi, işgücü piyasası entegrasyonunda hala büyük engeller olduğunu gösteriyor: 2015 mültecilerinin yüzde 74’ü bu beş buçuk yıl boyunca en az bir kez çalıştı – ancak çoğu için bu sadece birkaç hafta veya ay oldu.
Dörtte birinden fazlası, işgücü piyasasında yer edinmeye hiçbir zaman yaklaşmadı.
Avusturya’ya sığınan kadınların sadece yüzde 22’si çalışıyor.| DerVirgül