2024 yılından itibaren yeni binalarda doğalgazlı ısıtma yasaklandı
Avusturya’da iktidar partileri yenilenebilir ısı paketi üzerinde anlaştı ve 2024’ten itibaren yeni binalarda doğalgazlı ısıtma yasağına karar verdi. Mevcut binalarda ısıtma sistemlerini değiştirme zorunluluğu olmayacak.
Hükümetin salı günü yaptığı açıklamaya göre, yeni binalarda gazlı ısıtma sistemlerinin kurulması 2024 yılından itibaren yasaklanırken, ısıtma sistemlerinin zorunlu olarak değiştirilmesi de uygulanmayacak. Enerji maliyet sübvansiyonu 2’nin uygulanması konusunda da bir anlaşma var. Her iki tedbir için de altı milyar Euro ayrıldı. Fotovoltaik [Güneş’ten elektrik elde etme yöntemi] sistemlere yönelik sübvansiyonu kolaylaştırmak için satış vergisi iki yıl süreyle askıya alınacak. Paket, enerji dönüşümünü daha da hızlandırmayı ve aynı zamanda ekonomiyi güçlendirmeyi amaçlıyor.
Federal Şansölye Karl Nehammer (ÖVP) gazetecilere yaptığı açıklamada “Fosil yakıtları geri itmek ve zor zamanlarda ekonomik kalkınmayı hesaba katmak için enerji dönüşümü için iyi bir gün” dedi. Şansölye Yardımcısı Werner Kogler (Yeşiller) ise şunları ekledi: “Bir dizi önlemle iki sorunu çözmek istiyoruz: ekolojik açıdan gerekli olan enerji dönüşümünü daha da hızlandırmak ve inşaat sektöründeki düşüşle sarsılmaz bir kararlılıkla mücadele etmek.”
Nehammer, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ve Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarına atıfta bulunarak, ” dünyadaki öngörülemeyen gelişmelere rağmen sorumluluğumuzu üstlendiğimizi kanıtladık” dedi.
Fotovoltaik sistemler için KDV’nin 2024 ve 2025 yıllarında askıya alınması planlanıyor. Dolayısıyla internet üzerinden yapılan karmaşık ve çoğu zaman aceleye gelen başvurular tarih olacak. Hükümete göre fotovoltaik sistemlerde KDV’nin askıya alınması 650 milyon Euro’ya mal olacak.
Mevcut binalarda ısıtma sistemlerini değiştirme zorunluluğu yok
Yenilenebilir Isı Yasası’nda (EWG) başlangıçta planlananın aksine, mevcut binalardaki ısıtma sistemlerini değiştirme zorunluluğu olmayacak. Bununla birlikte, gazlı ısıtmanın aşamalı olarak kaldırılması için yardımlar arttırılarak teşvikler sağlanacak. Bu amaçla, kazan değişimi ve termal yenileme için bir milyar Euro sağlanacak. İklim Bakanı Leonore Gewessler (Yeşiller) “Eski ısıtma sistemlerini değiştirenler ortalama olarak dörtte üçünü değiştirmiş olacaklar” dedi. Sorulara cevaben Gewessler, iklim hedeflerine yeni yaklaşımla orijinal plandan daha hızlı bir şekilde ulaşılabileceğine inandığını ifade etti. Bunun en önemli nedeni düşük gelirli hanelere yönelik sübvansiyonların ve İklim ve Enerji Fonu için ayrılan fonların arttırılacak olması. Çok katlı sosyal konut binalarının sahipleri için de sübvansiyonlar kesinlikle yatırım yapmak için bir teşvik olacaktır.
2024’ten itibaren: Yeni binalarda gazlı ısıtma yasağı
İlk plan bu arada yaşanan yeni gelişmeler nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Gewessler, yeni plan hakkında daha önce bilgilendirdiği SPÖ’ye atıfta bulunarak, “Bu öneriyle Ulusal Konsey’de hızlı bir şekilde bir karar alabilmeyi umuyoruz” dedi ve üçte iki çoğunluğa ihtiyaç olduğunu belirtti.
Tüm hükümet üyeleri ve ÖVP’li Ekonomi Bakanı Martin Kocher, bu yaklaşımın inşaat ve yan yapı ticaretini güçlendirmeyi amaçladığını vurguladı. Böylece federal hükümet tarafından yapılacak kamu yatırımları da öne çekilecek ve inşaat projelerine öncelik verilecek. Gewessler’e göre 2024 yılında toplam 640 milyon Euro’luk ek yatırım yapılacak – ÖBB, Asfinag ve Bundesimmobiliengesellschaft da ilgili tedbirleri öne çekecek. Mevcut ÖBB çerçeve planı 2 milyar Euro arttırılacaktır.
Maliye Bakanı’nın bütçe konuşmasından bir gün önce hükümet yönetimi ayrıca şirketler için enerji maliyeti sübvansiyonunun uygulanmasına ilişkin bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Geçen yılın sonunda kararlaştırılan enerji maliyet sübvansiyonu 2’nin, şirketlerin yüksek enerji maliyetlerini hafifletmelerine yardımcı olması bekleniyor. Ancak şu ana kadar 150 milyon Euro değerindeki sübvansiyonun uygulanması bir tıkanma noktası oldu. Son olarak Yeşiller buna karşı çıktı. İşletmelerin aşırı sübvanse edilmesinden ve bunun enflasyonu daha da körüklemesinden korkuyorlar.| ©DerVirgül