21.000’den Fazla Kişi Yasadışı Yollarla Avusturya’ya Girerken Yakalandı

Korona salgını insan kaçakçılığını yavaşlatmadığı gibi, gecen yıl ülkeye insan kaçakçıları aracılığıyla, bir önceki yıla göre daha fazla insan giriş yaptı. Avusturya’da yakalanan insan kaçakçılarından 18’i Türkiye vatandaşı. Kaçakçıların mültecilere sınır çitlerini geçmeleri için merdiven sattığının yer aldığı raporda, mültecilerin sömürüldüğü yer aldı.

21.000’den Fazla Kişi Yasadışı Yollarla Avusturya’ya Girerken Yakalandı

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer’in (ÖVP) Perşembe günü Viyana’da sunduğu 2020 insan kaçakçılığı raporundan, 2020 yılında, Avusturya’da yasadışı giriş yapan 21.641 kişi tutuklandığını belirtti.

2019 ile karşılaştırıldığında bu, yüzde on iki civarında bir artış anlamına geliyordu.

Aynı zamanda 2018’e göre yaklaşık 400 daha fazlaydı, ancak yine de Avusturya’da 94.000’den fazla insanın yasadışı bir şekilde yakalandığı 2015’teki zirveye sahip olan 2012-2017 yıllarından önemli ölçüde daha az olduğu görüldü. 

Nehammer, “Avusturya AB’de yasadışı göçten en çok etkilenen ülkelerden biridir” dedi.

İçişleri Bakanına göre, nispeten yeni bir gelişme, Avusturya’nın aynı zamanda Batı Balkanlar’daki ilk “zengin” ülke olarak görülmesi ve bu nedenle giderek artan bir hedef ülke haline gelmesidir.

Bu nedenle, Batı Balkan ülkeleri, yasadışı göçle mücadelede Avusturya’nın müttefikleri olarak çok merkezi bir stratejik göreve sahip olduklarını ifade etti. 

İnsan Kaçakçılar Yöntem Değiştiriyor

Kaçakçılık Suçuyla Mücadele Merkez Ofisi Başkanı Gerald Tatzgern, önceki yıl yolcu trafiğindeki kısıtlamalar nedeniyle, kaçakçıların yakında insanları yasadışı yollardan sınırların ötesine getirme yöntemlerini ve araçlarını değiştirdiklerini söyledi.

Önceleri popüler bir ulaşım aracı olan minibüs ve römork yerine, çok hızlı bir şekilde yük taşımacılığına geçtikleri kaydedildi. 

Kamyon şoförleri araçlarında mülteci olduğunu her zaman bilmiyor – farkında olmadan onları taşıyor diyen Kaçakçılık Suçuyla Mücadele Merkez Ofisi Başkanı Gerald Tatzgern, dinlenme tesislerinde tırların çadırlarını keserek, kasaya bindiklerini söyledi. 

Kaçakçıların müşterilerinden aldıkları meblağlar çok farklı: Tatzgern, 200 ila 300 euro, aynı zamanda yaklaşık 2.000 ila 3.000 euro arasında değiştiğini bildirdi. 

Örneğin, mültecilerin Sırbistan-Macaristan sınırını bir tünelden mi yoksa sınır çitinin üzerinden atılan merdivenleri kullanarak mı geçebileceklerine bağlıdır.

Mültecilere bir veya iki merdivenin verilip verilmeyeceği de fiyatın değişmesine neden olmaktadır. Daha pahalı varyantta, bir merdivende çitin üzerinden tırmanıp diğerinde tekrar aşağıya inebilirler. Yani iki merdiven parası ödeyerek. 

Ucuz olanla, bir merdiveni tırmanmaları ve ardından diğer taraftan dört ila beş metre aşağı atlamaları gerekir, bu da çoğu zaman ciddi yaralanmalara yol açmaktatır, özellikle de çocuklar için.

Aşı Vaadi 

Koronavirüs salgını, kaçakçıların kurbanlarını kandırmaya yardımcı oldu. 

Hedef ülkelerdeki sağlık hizmetleri onlara çok iyi lanse edilerek ve SARS-CoV-2’ye karşı aşılama olasılığı vaat ettikleri raporda yer aldı. 

En Çok Yalanan İnsan Kaçakçısı Suriyeli 

Nehammer, kaçakçılığın bir organize suç dalı olduğunu vurguladı.

Geçen yıl Avusturya sınırları içerisinde yakalanan insan kaçakçılarının yüzde 91’inin erkek, yüzde 60’tan fazlasının 21 ile 40 yaşları arasında olduğu vurgulandı. 

Kaçakçıların uyruklarına göre dağılımı ise şöyle Suriye (60), Avusturya (37), Irak (28), Romanya (22) ve Türkiye’den (18) kişi. 

Ancak bakanlık uyrukları ile verilen kaçakçı sayısının, tamamının yarısı kadar olduğu, diğer yarısının ise çeşitli uyruklardan olduğunu belirtti. |virgül 

Yayınlama: 25.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.