Anayasa Mahkemesi | Açı Çeken Hastalar İntihar Edebilecek |‘’Ötanazi’’
Avusturya Anayasa Mahkemesi (VfGH) intihara yardım ve yataklık etme cezai sorumluluğunu 1 Ocak 2022’den itibaren bozdu. “İnsanların intihar etmesine yardım etme” suçu, kendi kaderini tayin hakkını ihlal ediyor denen kararda, kişinin ölümünü seçme özgürlüğünün “varlığının tüm aşamalarında garanti altına alındığı” ifade edildi.
Avusturya Anayasa Mahkemesi, istisnasız intihara her türlü yardımı yasaklamanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.
Ancak hakimler Cuma akşamı yaptıkları açıklamada, talep üzerine öldürmenin cezai suç olmaya devam ettiğini duyurdular.
Anayasa Mahkemesi, profesyonel yardımla intiharı yasaklayan yasayı, “kişinin kendi ölümünü seçme hakkı” olduğunu belirterek anayasaya aykırı buldu.
Yargıçlar, kişinin kendi ölümünü tayin hakkına “ölümü için yardım isteme hakkının” da dahil olduğunu söyledi.
İki ağır hasta da dahil olmak üzere birkaç mağdurun talebi üzerine Anayasa Mahkemesi, intihara yardım etmeyi suç sayan hükmü yürürlükten kaldırmıştır.
Ceza Kanunun 78. Maddesindeki “ya da yardım” ibaresi anayasaya aykırı bulunmuştur.
Kendi kaderini tayin hakkını ihlal eder, çünkü bu gerçek her koşulda her türlü yardımı yasaklamaktadır dendi.
Yardımlı intihar feragatnamesi 31 Aralık 2021’in sonunda yürürlüğe girecek.
O zamana kadar, yasama organının istismara karşı önlemler almak için vakti var.
Anayasa Mahkemesi, istisnasız intihara her türlü yardımı yasaklamanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Kararını bireyin özgür kendi kaderini tayin hakkından aldı.
“Onurlu Ölüm Hakkı”
İlgili kararın açıklamasında, “Bu özgür kendi kaderini tayin hakkı, yaşamı şekillendirme hakkının yanı sıra onurlu bir ölüm hakkını da içerir.
Özgür kendi kaderini tayin hakkı, ölmek isteyenlerin bunu yapmaya hazır olan üçüncü bir taraftan yardım isteme hakkını da içerir.
Üçüncü bir şahsın yardımıyla intiharın yasaklanması, bireyin özgür kendi kaderini tayin hakkına özellikle yoğun bir müdahaleyi temsil edebilir dendi.
Anayasa Mahkemesi intihar kararı, ilgili kişinin özgür iradesine dayanıyorsa, buna yasama organı tarafından saygı gösterilmelidir ”dedi.
Mahkemenin kararıyla uyumlu bir tedbir uygulanıp uygulanmayacağına karar vermek için söz sırası şimdi hükümette.
Ötanazi tartışmaları diğer Avrupa ülkelerinin de gündeminde.
İspanya’da hükümet, hastanın iyileşme umudu olmaksızın dayanılmaz fiziksel veya psikolojik acı çektiği durumlarda uygulamayı yasallaştıracak bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.|virgül
Editörün notu: Burada, ölmek istediğini size beyan eden birisini öldürmeniz durumunda, normal cinayet sayılacağı söylenmekte.
Anayasa Mahkemesi’nin bozduğu yasa, yetkili makamlar gözetiminde çare bulunmaz ve dayanılmaz acılar çeken hastanalar için geçerlidir.
Yani ‘’Ötanazi’’
Ötanazi: Yaşamından umut kesilen, öleceği kesinlikle bilinen bir hastanın, acısını bir an önce dindirmek amacıyla ve hastanın isteği üzerine, yaşamına bir hekimce son verilmesi biçiminde gerçekleşen ölüm.