Anayasa Mahkemesi’nden Kurz’a Dosya Teslimi İçin Son Bir Tarih
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz şimdiye kadar talep edilen kişisel e-postaları ve belgeleri yüksek mahkemeye teslim etmedi. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi şimdi Kurz’a bunun için bir süre belirledi.
Anayasa Mahkemesi, Şansölye Sebastian Kurz’dan (ÖVP), İbiza soruşturma komitesindeki muhalefetin talep ettiği kişisel e-postaları yüksek mahkemeye sunmasını istedi.
Şansölye dosyaları 26 Nisan’a kadar teslim etmek zorunda.
Federal Başbakanlık’a gönderilen mektuba göre, son tarih 26 Nisan.
Daha sonra yüksek hakimler, Parlamento Araştırma Komitesinin hangi belgeleri alacağına karar verecek.
Kurz, bugün talebe uyup uymayacağına dair bir fikir beyanında bulunmadı.
Anayasa Mahkemesi (Vfgh), Başbakanın E-Postalarını Ve Belgelerini Istiyor
Kurz, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, yüksek hakimin talebini yerine getirip getirmeyeceğini açık bıraktı ve görevdeki ilk döneminden itibaren ilgili tüm belgeleri zaten sunduğunu iddia etti.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurz, “Hükümetin bir üyesinin istifa etmesi karmaşık bir süreçtir.” Dedi.
Başbakan, “Asla var olmayan şeyler teslim edilemez” diyerek istenilen belgenin olmadığına vurgu yaptı.
ÖVP-FPÖ hükümetinin sona ermesinden sonra mevcut ve alakalı olan her şey halledildi ve teslim edildiğini ifade etti.
Öte yandan, Anayasa Mahkemesinin belgeleri incelemesi gerekmektedir. Çünkü bunlardan hangisinin soruşturma komisyonuna gönderileceğine karar vermesi gerekiyor.
SPÖ, FPÖ ve NEOS defalarca Federal Şansölyeden tek bir e-posta veya takvim girdisi almadıklarından, Anayasa Mahkemesi’ne şikayet ettiler.
Bir Parlamento Soruşturma Komitesi sadece suçluyu değil aynı zamanda siyasi sorumluluğu da incelediği için, ilgili dosyalara (bu durumda aynı zamanda sohbetler), yasal terim soruşturma konusu olduğu için cezai olmayan ancak “soyut olarak ilgili” hakkına sahiptir.
Anayasa Mahkemesi (VfGH), Federal Şansölye’nin muhalefet mektubunu aldıktan sonra konu hakkında yorum yaptığını yazıyor.
Ancak “başvurudan etkilenen dosya ve belgelerin ibraz edilmesi talebine uymadığı” şeklinde devam ediyor. Yargıtay’a göre onların bilgisi olmadan “anayasal olarak yetkilendirilmiş kontrol yetkisini” yerine getirmek mümkün değil.
Sosyal Demokrat Parti SPÖ, Kurz’un davranışını eleştirdi, NEOS ise heyecanla tepki bekliyor.
Federal Şansölye’nin reddine yönelik keskin eleştiri SPÖ’den geldi. Parlamento grup başkanı Jan Krainer bir yayında, “Kurz, Anayasa Mahkemesine kararı için ihtiyaç duyduğu dosya ve belgeleri sunmayı zaten reddediyor,” diye eleştirdi: “Kurz, hukukun ve anayasanın üstünde olmadığını anlamayı öğrenmelidir (…)
Ve “Kurz ve Maliye Bakanı Gernot Blümel’i anayasa ve parlamentoyu hiçe saymakla suçluyor.
Çünkü Maliye Bakanlığından ÖBAG müdürü Thomas Schmid – en son duyurulan Postenschacher sohbetlerinin baş aktörü – hakkındaki belgeler hala beklemede.
NEOS parlamento grubu başkanı Stephanie Krisper, Şansölye’nin VfGH’nin talebine uyup uymayacağını merakla beklediğini ifade etti.
Krisper, komiteyle ilgili olarak, Kurz – başbakanlıkdaki diğer muhbirler gibi – her zaman e-postaların ve cep telefonu sohbetlerinin düzenli olarak sildiğini iddia etti.
Krisper yaptığı açıklamada, Parlamento Araştırma Komitesindeki bazı cevapların zaten yanlış olduğu ortaya çıktığı için, “Federal Şansölyenin Anayasa Mahkemesine verdiği tepkiyi dikkatle bekliyoruz” dedi.
“Ne de olsa yazılı materyal olursa, bu bir skandal olur – muhtemelen ceza hukuku devreye girer diyen Krisper, Kurz belgeleri yok etmişse bu, Federal Arşivler Yasası kapsamındaki arşivleme yükümlülüğünün “açıkça” ihlali anlamına gelir dedi.
Krisper, sonuçta tahakkuk eden ve halefte kalmaması gereken tüm belgelerin görevden ayrıldıktan hemen sonra Devlet Arşivlerine teslim edilmesini yasaların şart koştuğunu vurguladı.|DerVirgül