Avusturya 2024 Ulusal Konsey seçimine partilerden ilk tepkiler

Avusturya 2024 Ulusal Konsey seçimine partilerden ilk tepkiler

2024 Ulusal Konsey seçimi bitti ve ilk tahminlere göre FPÖ ilk kez birinci sıraya yerleşti. ÖVP rekor kayıpla çok geride kaldı.

Sağlık Bakanı Johannes Rauch’un Ulusal Konsey seçim sonuçlarına tepkisi

Yeşiller, Pazar günü öğleden sonra Ulusal Konsey seçimlerine ilişkin ilk öngörü projeksiyonunu nispeten sakin bir şekilde gerçekleştirdi ve mevcut iktidar partisinin yüzde 5,3 puanlık bir düşüşle yüzde 8,6 oy oranına düşeceğini ve NEOS’un ardından beşinci sırada yer alacağını öngördü. Sağlık Bakanı Johannes Rauch gazetecilere verdiği ilk tepkide, “Savaşmaya devam etmenin bir görev olduğuna inanıyorum” dedi.

Kogler bir sonraki hükümete “katkıda bulunmak” istiyor

Yeşiller lideri Werner Kogler için partisinin Ulusal Konsey seçimlerinde yüzde beş puanlık bir kayıpla sonuçlanması “acı verici”. Bir sonraki hükümette iklimin korunması ve doğanın korunmasını savunabilmek için “Elbette daha iyi bir sonucu tercih ederdik”. Kogler, yine de şu anda sorunun “bu ülkenin nasıl yönetilmeye devam etmesi gerektiği. Biz de kendi katkımızı yapmak istiyoruz” dedi.

“Avusturyalılar tarih yazdı”

İlk öngörülerden kısa bir süre sonra FPÖ Genel Sekreteri Michael Schnedlitz, parti tarihindeki ülke çapındaki en iyi sonuçtan ve Ulusal Konsey seçimlerinde birincilikten son derece memnun kaldı. ORF’ye “Avusturyalılar tarih yazdı” dedi. Bir yandan seçmenlere, diğer yandan “son yıllarda değişimin itici gücü olan mimar ve inşaatçıya”, yani parti lideri Herbert Kickl’e teşekkür etti.

Hafenecker, Şansölye Karl Nehammer’ın istifasını önerdi

Meslektaşı Christian Hafenecker, ÖVP lideri ve Şansölye Karl Nehammer’in istifasını önerdi: “Eğer böylesine tarihi bir yenilgiye uğradıysanız, aslında bunun tek bir sonucu vardır.”

Seçim akşamının erken saatlerinde Schnedlitz, koalisyon görüşmeleri ve FPÖ’nün artık şansölyelik iddiasında bulunup bulunmayacağı konusunda hiçbir şey söylemek istemedi. Ancak geçmişte Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in hükümet görevini en güçlü görüşe sahip partinin başkanına vermesi gerektiği defalarca vurgulanıyordu.

İlk öngörüye göre FPÖ Genel Sekreteri Hafenecker, Hükümet müzakerelerinde Özgürlük Partisi’nin görev alacağını varsayıyordu. Herbert Kickl en iyi teklifi aldı” dedi. Diğer partilerle de görüşmelere başlamayı umuyor: “Şimdiye kadar seçimlerde en güçlü partinin hükümet müzakerelerini başlatması olağandı.”

Korona önlemlerini eleştiren bir parti olarak bilinen MFG, yedi federal eyalette yarıştı ve parlamentoya giremedi.

Ulusal Konsey seçim sonuçları SPÖ’de de büyük hayal kırıklığı yarattı

SPÖ Genel Sekreteri Klaus Seltenheim, Pazar günü yapılan Ulusal Konsey seçiminde ilk tahminlerin açıklanmasının ardından alınan sonuçlardan hayal kırıklığına uğradı. Seltenheim, “Bu demokrasi için kara bir gün çünkü FPÖ en güçlü parti haline geldi” dedi.

FSG başkanı ve sosyal sözcüsü Josef Muchitsch, seçim fiyaskosunun siyasi sorumluluğunu kimin üstlenmesi gerektiği konusunda kamuoyuna yorum yapmak istemedi. “Bu konuyu yarın komisyonlarda tartışacağız” dedi.

Güçlü sendikacı, Babler’ın seçilmiş federal parti lideri olduğunu ve “böyle kalacağını varsayıyorum” dedi.

SPÖ lideri Babiller Ulusal Konsey seçim sonuçlarından memnun değil

SPÖ parti lideri Andreas Babler, Sosyal Demokratlar için tarihteki en kötü sonuçtan duyulan memnuniyetsizliği dile getirdi. ORF’den Babler, “Sosyal demokrasinin sonucu kimsenin umduğu gibi değil” dedi.

Bira Partisi lideri Wlazny “doğal olarak daha fazlasını bekliyordu”

Bira Partisi lideri Dominik Wlazny, akşam saat 17.00’den hemen sonra yapılan ilk tahminde yüzde 2.1’lik zayıf bir orana ilişkin olarak “Elbette daha fazlasını bekliyordum” dedi. Dalgalanma aralığı teorik olarak yüzde dört sınırının çok az aşıldığı anlamına gelse bile gerçekçi kalmak gerekir dedi.

KPÖ sonucu “inşa etmek” istiyor

KPÖ’nün artık Ulusal Konsey’e girme beklentisi yok. İlk tahminde komünistler yüzde 2,9 oranında, yani gerekli yüzde dört sınırının oldukça altında. Liste başı aday Tobias Schweiger’e göre sonuç “geliştirilebilir” ancak geleceğe dair hâlâ olumlu: “Bunun üzerine inşa edebileceğimizi biliyoruz.”

Partideki pek çok kişi seçim başarısının sonuna kadar gerçekçi olduğuna inanıyordu. Hayal kırıklığı da buna bağlı olarak büyüktür. Büyük hedefe ulaşılamadı ama “Avusturya’da siyasetin farklı yapılabileceğine inanan insanlar kazandık.” Onlar için “güvenilir bir dayanak” olmaya devam etmek ve yerel düzeydeki taahhütlerini genişletmeye devam etmek istiyorlar.

Ulusal Konsey seçim sonuçlarının ÖVP seçim partisinde ilk kez yansıtılmasının ardından hayal kırıklığı

Ulusal Konsey seçim sonuçlarının ilk tahmininin ardından ÖVP’de hayal kırıklığı yaşandı. Genel Sekreter Christian Stocker, “Birinci sıraya ulaşmak istediğimiz bir sır değil” dedi. ÖVP’nin yüzde 26 civarında oy alarak FPÖ’nün ardından ikinci sırada yer alması bekleniyordu. Hem Stocker hem de ÖVP lideri Karl Nehammer, ÖVP’nin geri dönüş yolunda mücadele ettiğini söyledi.

Nehammer, sonuçta bazılarının ÖVP’yi “siyasi tartışmanın önemini” zaten gördüğünü söyledi. Stocker da Nehammer’in kriz içindeki partiyi devraldığı zamana atıfta bulundu.

Nehammer’in defalarca vurguladığı gibi ÖVP, FPÖ lideri Herbert Kickl ile koalisyona girmeyeceği vurgulandı.

Çiftçiler Birliği Başkanı ve ÖVP Ulusal Konsey üyesi Georg Strasser, APA’ya yaptığı açıklamada, beklendiği gibi 2019’a kıyasla kaybettik dedi. Ancak, “en zor koşullara rağmen” yakalama çabasının başarılı olduğu perspektifini paylaşıyor. Sonuç “sağlam bir performanstır”. Ancak seçmenin yaklaşık yüzde 29’unun protesto partisi olan FPÖ’yü tercih ettiği gerçeğini de gözden kaçırmamak gerekiyor. Strasser ayrıca Nehammer’i destekledi.

Ulusal Konsey seçimlerinden sonra: NEOS’a tezahürat

İlk tahminlerin ardından NEOS arasında büyük bir kutlama yaşandı; pembe muhalefet partisi Ulusal Konsey seçimlerinde en iyi sonucunu almaya hazırlanıyor. APA’ya yapılan ilk projeksiyonun ardından NEOS Genel Sekreteri Douglas Hoyos, “Seçimi kazanan iki kişiden biriyiz” dedi. Henüz çift haneli bir sonuç yazmadı. “Bakalım seçim akşamı neler getirecek.” Pembe ama aynı zamanda mavi sonuç Avusturyalıların değişim istediğini gösteriyor. Ancak parti lideri Beate Meinl-Reisinger, NEOS’un olumlu değişiklikleri temsil edeceğini söyledi.|© DerVirgül

Yayınlama: 29.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.