Avusturya Adalet ve İçişleri Bakanının istifası istendi!

Avusturya Adalet ve İçişleri Bakanının istifası istendi!

Münih’te 18 yaşındaki bir genç polis memurlarına ateş açtı. Öldürülen saldırganın Avusturya vatandaşı ve Salzburg doğumlu göçmen kökenli bir IŞİD fanatiği olması, Avusturya iç siyasetini karıştırdı.

Avusturya vatandaşının Münih’teki Nazi Dokümantasyon Merkezi’nde vurulmasının ardından muhalefet partileri olan, Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] ve Özgürlük partisi [FPÖ], aşırıcılığa karşı daha fazla önlem alınması yönündeki taleplerinin doğrulandığını söyleyerek, hükümeti eleştirdi.

SPÖ, bir kez daha terörle mücadele merkezi kurulması çağrısında bulunurken, FPÖ de siyasal İslam’ı yasaklayan bir yasa çağrısında bulundu. FPÖ Genel Sekreteri Christian Hafenecker, İçişleri Bakanı Gerhard Karner [ÖVP] ve Adalet Bakanı Alma Zadiç’i [Yeşiller] istifaya çağırdı.

SPÖ güvenlik sözcüsü Karner ve Zadiç’ten açıklama talep etti

SPÖ güvenlik sözcüsü Reinhold Einwallner, Karner ve Zadic’ten, saldırganın resmi olarak İslamcı olarak bilinmesine rağmen neden silah satın alıp saldırı gerçekleştirebildiğini açıklamalarını talep etti. SPÖ’nün istediği terörle mücadele merkezi, gizli servisler ve savcılar “tam da bu tür davaları” çözmek için oluşturulmalıdır dendi.

FPÖ güvenlik sözcüsü Hannes Amesbauer, IŞİD destekçilerine karşı bir gelişme yaşanmadan önlem alınabilmesi için siyasal İslam’ı yasaklayan bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

FPÖ Genel Sekreteri Hafenecker’e göre saldırı, Karner ve Zadiç’in sorumlu olduğu ” Devlet Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı Dairesi [DSN] ve yargının tamamen başarısızlığıdır”. “Her ikisi de hemen istifa etmeli” diye talep etti.

Karner ve Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürlüğü [DSN] Başkanı Omar Haijawi-Pirchner, görünüşe göre yalnızca “hayalet sağcı aşırılık fenomeninin peşinde koşmak” ve “kendi vatandaşlarına karşı kitlesel gözetleme fantezileri” ile meşguller; Adalet Bakanı Zadiç de buna karşılık “‘internetteki nefretle mücadele’ kisvesi altında görüşlerin sansürlenmesi veya hoş olmayan fikirleri meşrulaştırmaya yönelik diğer sol bahanelerle uğraşıyor” suçlamasında bulundu.

İktidarın büyük ortağı Halk Parti [ÖVP] Genel Sekreteri Christian Stocker bir kez daha diğer taraflara haberci takibi başlatma çağrısında bulundu. Stocker bir basın açıklamasında, soruşturma makamlarının insanları teröristlerden korumak için gerekli yetkilere ihtiyacı olduğunu söyledi. Avusturya, Avrupa’da haberci izlemenin mümkün olmadığı tek ülkedir. Stocker, “Şimdiye kadar bu yetkileri engelleyen diğer partilerden tüm politikacılar istifa etmeyi düşünmelidir” dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 05.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.