Avusturya, Anayasasının 100. Yıldönümünü Kutluyor

Avusturya Anayasası 1 Ekim 1920 tarihinde yürürlüğe girdi. Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, parlamentonun anayasa töreninin 100. Yıldönümünde konuştu. 

Avusturya, Anayasasının 100. Yıldönümünü Kutluyor

Devlettin vatandaşlarının toplumsal ve ekonomik varlıklarını iyileştirmek için önemli roller üstenerek bu yolda vatandaşlarına olanaklar sunmasıdır. Yani devletin vatandaşının ekonomik ve sosyal haklarını düşünerek oluşturulan bir yönetim biçimidir. 

Sosyal devlet dünya üzerinde çok olduğu söylenilemez. Çoğu devletin amacı sosyal bir devlet olup vatandaşlarına iyi bir hizmet sunmaktır. Ancak yapı ve ekonomi gereklerini göze aldığımız zaman sosyal devlet düşüncesinden ileri gitmemektedirler. Bir ülkenin sosyal devlet olabilmesi için belli başlı kriterler sağlaması gereklidir. Her şeyden önce buna uygun bir Anayasası olmalıdır.  

Sosyal devlet olarak nitelendirilen Avusturya Anayasası 1 Ekim 1920 tarihinde yürürlüğe girdi.  

Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen perşembe günü parlamentonun anayasa töreninin 100. yıldönümünde, korona salgını nedeniyle temel haklar üzerindeki kısıtlamalara ilişkin “orantılı ve sağduyulu” olması gerektiği uyarısında bulundu. 

Van der Bellen, pandemi nedeniyle temel anayasal hak ve özgürlüklerin “dramatik” kısıtlanmasının “bir dayatma olduğunu söyleyerek, maalesef gerekli bir dayatma” dedi. 

Cumhurbaşkanı, “Şu anda COVID’de olduğu gibi, sağlığımızı korumak için ne kadar özgürlükten vazgeçmeye istekli olduğumuzu” ve ekonomi açısından da neyin makul olduğunu tartmak önemlidir. Temel haklar arasındaki bu dengeleyici eylemde, “doğru dış boyutu asla kaybetmemek. Ne bir yönde ne de diğer yönde”. “Buna çok dikkat edeceğine” güvence verdi. 

Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler (ÖVP), Anayasanın, seçilmiş siyasetçilerin “özellikle kriz zamanlarında” anayasaya göre yükümlü oldukları halkın çıkarları adına bilgi ve inançlarına göre hareket etmelerini temin etti dedi.  

Anayasa bakanı, vatandaşları anayasa ve demokrasinin, yani özgürlüğü ve haklarını toplumu şekillendirmek ve daha da geliştirmek için kullanmak zorunda diyerek, Anayasadaki sivil özgürlüklerin korunması, “kendimize karşı her türlü sorumluluktan kurtulduk” anlamına gelmez.

Aksine: Anayasa “tam kapsamlı bir devlet” hedeflemiyor, yasalar hayatın her alanını asla en küçük ayrıntısına kadar düzenleyemez – “kriz zamanlarında özellikle ihtiyaç büyük olsa bile” ifadelerini kullandı. |virgül  

© Foto: virgül

Yayınlama: 01.10.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.