Avusturya “Avrupa Gökyüzü Kalkanı”na katıldı

İsviçre gibi Avusturya da Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi [European Sky Shield Initiative] resmen katıldı.

Avusturya “Avrupa Gökyüzü Kalkanı”na katıldı

Savunma Bakanı Klaudia Tanner [ÖVP] ve İsviçreli mevkidaşı Viola Amherd Cuma günü Bern’de “Avrupa Gökyüzü Kalkanı “na katılma niyet beyanını imzaladı.

Böylece Avusturya ve İsviçre, Almanya tarafından başlatılan hava savunma sisteminin bir parçası haline geliyor.

Her iki ülke de bu katılımı tarafsızlıklarının ihlali olarak görmüyor. Yapılan bir ankete göre Avusturyalıların çoğunluğu da bu yönde görüş bildiriyor.

Ancak FPÖ referandum çağrısında bulundu.

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi

Avrupa’nın hava savunma kapasitesini artırmayı amaçlayan 15 ülke, Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (European Sky Shield Initiative) adı verilen ortak projeyi hayata geçirmek için geçen yıl anlaşmıştı.

Projenin, Avrupa’daki hava savunma gediklerinin kapatılmasına yardımcı olması hedefleniyor. Güvenlik uzmanları, Avrupa’da balistik füzelerin yanı sıra insansız hava araçları ve seyir füzeleri gibi silahlara karşı savunmada açıklar bulunduğunu belirtiyor.

Ortak hava savunma projesinin geri planındaRusya’nın Ukrayna’yı işgali ve bu ülkeye yönelik saldırıları yatıyor. NATO, Ukrayna savaşının Avrupa’daki güvenlik tehdidini tamamen değiştirdiğini ve bu nedenle hava savunmasının artırılmasını gerektiğini ifade ediyor. Avrupa’da daha önce füze savunmasında öncelik İran’dan gelebilecek olası tehditlere yönelikti. | ©DerVirgül

Yayınlama: 07.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.