Avusturya, Bulgaristan’ın Türkiye sınırındaki duvarın güçlendirilmesini savundu

Perşembe günkü AB zirvesi öncesinde Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, çok sayıda sığınmacı nedeniyle AB’nin dış sınırlarında daha fazla sınır koruması yapılmasından yana konuştu.

Avusturya, Bulgaristan’ın Türkiye sınırındaki duvarın güçlendirilmesini savundu

Avusturya’daki çok sayıda göçmen göz önüne alındığında, ÖVP hükümeti üyeleri AB’nin dış sınırlarında daha fazla çit çekilmesi için kampanya yürütüyor. Perşembe günü Brüksel’de yapılacak AB zirvesi öncesinde konuşan Nehammer, “Nihayet tabuları yıkmak zorundayız” dedi. Başbakan, Bulgaristan’da Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenecek bir çite ihtiyaç olduğunu söyledi.

Nehammer, AB’nin dış sınırlarında daha fazla çit [Duvar] çağrısında bulundu

Nehammer’e göre iki ülkenin devlet başkanlarıyla “yakın temas” halinde. Şansölye, “Bulgaristan Cumhurbaşkanı, Türkiye’ye yönelik çitin güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor” dedi. Sofia bunun için yaklaşık iki milyar Euro’ya ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Nehammer, Yunanistan-Türkiye sınırındaki bariyerlere atıfta bulunarak, “Çitler kendi başlarına yeni bir şey değil,” dedi. “Şimdiye kadar ulus devletler kendi haline bırakıldı, AB Komisyonu fonları serbest bırakmıyor.” Avusturya, düzensiz göçteki artış nedeniyle geçen hafta AB İçişleri Bakanları Konseyi’nde Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katılımını engellemişti. Nehammer, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği mali kaynaklarıyla desteklenen bir çite ihtiyacı olduğunu vurguladı. Sofia’ya göre bunun için yaklaşık iki milyar Euro gerekiyor.

Avusturya’nın veto tavrına karşın, Bulgaristan gerekli tüm teknik kriterleri 2011 yılında karşılamış denilerek, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev Avusturya’nın Schengen vetosuna tepki göstermişti. İlgili ülkelerin herhangi bir itirazı iç siyasetten kaynaklanmaktadır. Göçmenlerin çoğunluğunun Bulgaristan üzerinden gelmediğine inanıyor. Bulgaristan Cumhurbaşkanı, sınırda üç Bulgar polisinin öldüğüne işaret ederek, “Sınırlarımızı korumak için son derece motiveyiz” dedi. Radew, “AB’nin dış sınırını korurken sınırda vurularak öldürüldüler.” Dedi. Bu nedenle Bulgaristan’ın dayanışmacı bir ülke olarak görülmesini talep ediyor.

Radew ayrıca Nehammer ve Federal Başkan Alexander Van der Bellen ile yakın temas halinde olduğunu ve “çok hızlı bir şekilde birlikte çözüm bulunacağını” düşündüğünü söyledi. “Bulgaristan’ın elinden gelenin en iyisini yapacağını garanti edebilirim, ancak lütfen bizi yalnız bırakmayın, çünkü ön cephedeki hiçbir ülke bununla tek başına başa çıkamaz” dedi.

Öte yandan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya’nın Schengen bölgesinin genişletilmesi konusunda “net bir duruşu” olduğunu, Hırvatistan’ın yanı sıra Bulgaristan ve Romanya’nın da Schengen alanına dahil edileceğini vurguladı. Scholz, “Ortak bir karar olarak bunu mümkün kılmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Bulgaristan ve Romanya’daki durumu tam olarak anladığının altını çizdi. Önümüzdeki aylarda bazı ilerleme işaretleri olacağını umuyor. AB Konseyi Başkanı, zirvede Schengen hakkında resmi bir tartışma olmayacağını, ancak konunun tartışılmasını beklediğini söyledi.

AB Komisyonu, Batı Balkanlar rotasındaki göçü frenlemeye yönelik eylem planına bir dizi noktayı dahil etti. Brüksel’in önerisi, daha güçlü sınır kontrolleri ve AB gücü Frontex’in kullanılmasının yanı sıra reddedilen sığınmacıların geri dönüşü için AB desteği öngörüyor. Ancak bu, Avusturya’nın zorunlu kıldığı ret yönergesini ve güvenli üçüncü ülkelerdeki iltica prosedürlerini kapsamaz.

Komisyon ayrıca her zaman duvarlar, çitler ve dikenli teller için para olmadığını, sadece sınırda altyapı için para olduğunu belirtir. Bir argüman, o zaman paranın başka bir yerde, örneğin sahil güvenlikte eksik olacağıdır.

Son yıllarda, birçok AB ülkesi dış sınırlarını korumak için sınırlarına çit çekti. | © DerVirgül

Yayınlama: 15.12.2022
Düzenleme: 15.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.