Avusturya Cumhurbaşkanı New York’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek
Avusturya Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, New York’taki BM 77. Genel Kurulu’nda genel görüşme sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Van der Bellen ile Viyana Büyükelçisi Ceyhun’un Lizn’deki samimi sohbeti bu görüşmeyi işaret ediyordu…
BM 77. Genel Kurulu, diplomatik çevreler tarafından son dönemde yapılan, “en kritik genel kurul çalışmalarından biri” olarak değerlendiriliyor.
2020 yılında COVID-19 salgını yüzünden sanal ortamda, 2021 yılında düşük katılımla gerçekleşen BM Genel Kurul çalışmalarının, bu yıl hem yüksek katılımla hem de oldukça yoğun bir diplomasi trafiğiyle geçeceği belirtiliyor.
BM 77. Genel Kurulu’nun alt düzey toplantıları 12 -19 Eylül tarihleri arasında yapılacak. 12 Eylül’de 76. BM Genel Kurul Başkanı Abdulla Shaid, genel kurulda yapılacak devir teslim töreninde, görevini 77. BM Genel Kurul Başkanlığı’na seçilen Csaba Korosi’ye devredecek. BM 77. Genel Kurulu’nu ilk oturum 13 Eylül’de Korosi’nin başkanlığında yapılacak.
BM 77. Genel Kurulu’nun üst düzey çalışmaları 20 Eylül tarihinde başlayacak. Dünya liderler arasında çok sayıda ikili ve çoklu görüşmeler gerçekleşecek.
Van der Bellen- Tayyip Erdoğan görüşmesi
Avusturya Federal Cumhurbaşkanlığı Ofisine göre, toplantı Çarşamba öğleden sonra (yerel saatle) BM Genel Merkezi’nde yapılacak.
Viyana ve Ankara arasındaki hava uzun süredir soğuktu. Ancak haziran sonunda Madrid’de Erdoğan ile Şansölye Karl Nehammer (ÖVP) arasında bir görüşme yapıldı.
Madrid’deki NATO zirvesinde Erdoğan ile görüş alışverişinde bulunan Nehammer, “Başlamış olduğumuz yakınlaşma ve yapıcı diyalog yolunda devam etmek istiyoruz” dediği kayıtlara geçmişti.
Ankara’nın güvenlik sorunları ve yasadışı göç konusunda da önemli bir ortak olduğunu söyleyen Şansölye, “şu anda Türkiye’de bulunan milyonlarca mülteciye” de değinmiş ve ilerleyen tarihte, Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg (ÖVP), mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile birkaç kez görüşmüştü.
Temmuz ayı başlarında Ankara’da düzenlenen bir toplantıda Çavuşoğlu, bir basın toplantısında “arkadaşım Alexander” ifadesini kullanmıştı.
Şansölye Kurz’un popülist yaklaşımı soğukluğu tetikledi
2014’ten itibaren Türk cumhurbaşkanı, Sebastian Kurz’un önce dışişleri bakanı, sonra da başbakan olarak Erdoğan’a karşı gayri resmi eleştirel yaklaşımı iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.
Kurz, Erdoğan döneminde Türkiye’de demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün ortadan kaldırıldığını, aynı zamanda Erdoğan’ın Avusturya’daki Türk diasporası üzerindeki olumsuz etkisini ve göçmenlerle AB’ye şantaj yapma girişimleri olduğunu ileri sürmüştü.
Türkiye Ukrayna savaşında arabuluculuk yapıyor
Ancak son aylarda Türkiye, diğer şeylerin yanı sıra, Afrika’nın kıtlık tehdidi altındaki bölgelerine gitmesi gereken Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının engellenmemesi için Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yaptı.
NATO üyesi her iki devletle de iyi ilişkilere sahip ve arabuluculuk faaliyetlerinde Rusya ve Ukrayna çıkarları arasında bir denge kurmayı hedefliyor. Türkiye, BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlık savaşını kınadı, ancak batı yaptırımlarına katılmadı.
Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Başbakan Nehammer ve Dışişleri Schallenberg’in (ÖVP) üçlüsü önümüzdeki hafta BM Genel Kurulu’na katılacak. Çok sayıda ikili ve çok taraflı etkinlikler planlandığı verilen bilgiler içinde.
Van der Bellen Ozan Ceyhun buluşması
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Avusturya’nın Linz kentinde gerçekleştirilen geleneksel bir festivalin resepsiyonunda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Van der Bellen ile Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’un semimi görüşmesi, Avusturya Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ile New York’taki BM 77. Genel Kurulu’nda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceklerinin işareti olarak değerlendirildi. | © DerVirgül