Avusturya devleti neden “iklim bonusu” veriyor?
2022 yılında 7,4 milyon kişiye 250 Euro “iklim bonusu” adı altında yardım yapıldı. Buna 250 Euro “enflasyonla mücadele” yardımı eklenerek, toplamda ve bir seferde 500 Euro devlet yardımı yapıldı. Peki “iklim ikramiyesi” neden veriliyor? Ve her yıl verilecek mi? Tüm bunların yanıtını derledik…
Adem Hüyük
03.10.2021 tarihinde Halk Partisi [ÖVP] ile Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinin üzerinde anlaştığı “Vergi Reformu” kamuoyuna duyuruldu.
Reforma göre, Avusturya’da yaşayanlar, CO2 emisyonlarının ve yakıt tüketiminin azaltılmasına yardımcı bir politika aracı olarak “CO2 vergisi” [Karbon Vergisi ] kapsamında uygulanacak olan vergilendirme yöntemi sonucunda, sürüş ve ısınma için 1 Temmuz 2022’den itibaren CO2 vergisi ödemek zorunda kalacak.
Başlangıç fiyatı ton başına 30 Euro ve her yıl oldukça hızlı bir şekilde yükselmesi öngörülmekte. Öte yandan, bölgeye bağlı olarak, CO2 vergisinden elde edilen gelir bir iklim bonusu olarak geri akacak ve vergiye paralel olarak artacaktır.
Peki iklim bonusu neden veriliyor?
CO2 fiyatının neden olduğu ek yükü telafi etmek için, nerede yaşadığınıza ve hangi toplu taşıma araçlarının mevcut olduğuna bağlı olarak dört aşamalı olarak derecelendirilen bir “bölgesel iklim bonusu” getirildi – eğer toplu taşıma araçlarının yoğun olduğu bölgelerde yaşıyorsanız [örneğin Viyana], birçok kırsal alanda yaşayanlara göre arabasız yaşam sürme şansınız daha yüksek olarak değerlendirilecektir. Bu durumda daha az karbon vergisi ödemiş oluyor, dolayısıyla da daha az iklim yardımı yapılıyor.
2022 için, dört iklim bonusu seviyesi yılda 100 Euro, 133 Euro, 167 Euro ve 200 Euro olarak belirlendi. Ancak bu 250 Euro olarak uygulandı. 2023 ve sonraki yıllarda, CO2 fiyatlandırmasından elde edilen gelire bağlı olarak iklim bonusu da buna göre artacak veya azalacak.
Enerji ve Çevre Bakanı Leonore Gewessler [Yeşiller], fosil yakıtların yüksek maliyetlerinin dikkate alındığını dile getirerek, 2023 yılında ülke genelinde 200 Euro iklim bonusu verileceğini açıklamıştı.
Sonuç olarak iklim bonusu, karbon vergilerinden elde edilen devlet gelirinin bir kısmını veya tamamını, vatandaşa kademeli olarak “yardım” adı altında geri verilmesidir.
Karbon Vergisi Uygulaması Nedir?
AB Yeşil mutabakatı, Paris İklim Antlaşması hedefi olan sıcaklık artışını 2°C derecenin altında tutma hedefinin bir parçasıdır. AB Yeşil Mutabakatı ile dünyada sera gazı emisyonlarının salınımının azaltılmasına yönelik adımlar atıldı. Yeşil Mutabakat ile AB ülkeleri karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 yılına göre yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise karbon nötr ilk kıta olmayı hedeflemektedir. Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde emisyonları yüzde 55 oranında azaltma hedefine uygun hale getirmek için “Fit for 55” teklif taslağı yayımlandı. Sınırda Karbon Düzenlemesi “Fit for 55” kapsamındaki uygulamalardan biridir. Bu düzenleme ile Karbon Vergisi terimi ortaya çıkmıştır.
Karbon vergisi, karbondioksit [CO2] emisyonunu azaltmak amacıyla tüketilen fosil yakıtın içerdiği karbon miktarına bağlı olarak alınan bir satış ve emisyon vergisidir.
Amacı, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden biri olan ve fosil yakıt kullanımlarından kaynaklanan CO2 emisyonunu ve çevre kirliliğini azaltmaktır. | © DerVirgül