Avusturya Dışişlerinden Ayasofya Eleştirisi
Danıştay, Ayasofya’ya müze statüsü verilmesini öngören 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından özellikle Hristiyan dünyasından gelen eleştirilere Avusturya’da katıldı. Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg (ÖVP), ‘’Avrupa’ya, uzak Türkiye tarafından atılmış önemli bir adımdır’’ yorumunda bulundu.
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg (ÖVP), Danıştay 10’uncu Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etme kararını eleştirdi.
Alınan kararda “Ayasofya’nın, statüsü muhafaza edilerek hukuk düzenimizle güvence altına alınan, özel hukuk tüzel kişiliğini haiz mazbut vakıf niteliğindeki Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’nın mülkiyetinde olduğu” belirtilen kararda “Ayasofya’nın, vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu” ifade edildi.
İlgili Haberler:
► Ayasofya’yı ibadete açan karar imzalandı
Bir müze olarak Ayasofya, tüm kültür ve dinlerden milyonlarca insana açıktı diyen Schallenberg, bu durumu ortadan kaldıran bugünkü karara, derin bir üzüntü duyuyor ve anlayamıyoruz dedi.
Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin almış olduğu bu kararı, ‘’Avrupa’ya, uzak Türkiye tarafından atılmış önemli bir adımdır’’ yorumunda bulundu.
Dışişleri Bakanı, Türk yargısının bu kararının beraberinde, yargının bağımsızlığına ilişkin soru işaretleri doğurduğunu söyledi.
“Doğu ve Avrupa kültürünün simbiyozu“
Ayasofya, dünyanın en büyük dini binası olarak konumu, mimari öneminin çok ötesindedir diyen Dışişleri Bakanı, “Tarihi İstanbul’un UNESCO Dünya Mirası alanının önemli bir parçası olarak, büyük bir sembolik değere sahip ve Doğu ve Avrupa kültürünün simbiyozunu temsil eden Boğaz bölgesinin tarihi gelişmelerini simgeliyor.” Dedi. |virgül