Avusturya Gazeteciler Kulübü’nün açıklamasına, Türk Büyükelçiliğinden yalanlama

Avusturya Gazeteciler Kulübü’nün açıklamasına, Türk Büyükelçiliğinden yalanlama

Avusturya Türkiye ilişkilerinin son üç yıl içerisinde olumlu gelişimi, değişik alanlarda da ivme kazanması vesilesiyle, Avusturya medyasına yön veren bazı gazetecilerin “basın turu” adı altında Türkiye ziyareti gerçekleştirmesi planlanıyordu.

“Avusturya Gazeteciler Kulübü [Österreichischer Journalisten Club “ÖJC”] üyelerinden oluşan bir gazeteci kafilesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Türkiye’ye davet edildi.

T.C. Viyana Büyükelçiliği İletişim Müşavirliği tarafından Avusturya Gazeteciler Kulübü’ne iletilen bu davet sonucunda, Eylül ayı başında ÖJC’nin belirleyeceği gazeteciler Türkiye turuna çıkacaklardı.

Gazeteciler kulübü Türkiye’ye yapacağı basın gezisini iptal etti

“Basın turu” adı altında yapılacak olan Türkiye ziyareti, pazartesi günü Avusturya Gazeteciler Kulübü tarafından kamuoyuna duyurulan bir açıklamayla iptal edildiği belirtildi.

ÖJC iptale gerekçe olarak, basın gezisine kayıt yaptıran dört ÖJC üyesinin Türkiye büyükelçiliği tarafından reddedilmesini gösterdi. ÖJC’ye göre, Türk büyükelçiliği dört üyenin yerine başka kişilerin getirilmesini talep etti.

ÖJC Başkanı Christian Stöger yayında, “Kabul edilemeyecek gazetecileri seçmek, aynı zamanda medya ve habercilik türünü de belirlemek, günümüz Türkiye’sinde medyanın ve ‘özgür’ haberciliğin durumunu ortaya koyuyor” dedi. Ancak suçlama, Türk Büyükelçiliğinden yapılan bir açıklamayla reddedildi ve ÖJC Başkanın gelişmeleri çarpıttığı söylendi.

ÖJC, bütün üyelerini Türkiye basın turuna davet etti

Der Virgül’ün yaptığı araştırmaya göre, Avusturya Gazeteciler Kulübü Türkiye’de gerçekleştirilmesi düşünülen “basın turuna” dair bütün üyelerine bildiri gönderdiği ve bu nedenle konuyla ilgili/ilgisiz gazetecilerin kendilerini geziye kaydettirmeleri sağlandı.

Yine edindiğimiz bilgilere göre, Avusturya Gazeteciler Kulübü’ne üye ancak Türkiye-Avusturya ilişkilerine dair hiç haber yazmayan, çalıştıkları gazetelerde “dış haberler” bölümünde görev almayan, dolayısıyla Türkiye ziyareti sonrasında sağlıklı bir analiz veya haber kaleme almaları zor olacak, başka alanlarda gazetecilik görevini yapan isimler listede yer aldığı öğrenildi.

Büyükelçi Ceyhun: “Basın turunu turisttik geziye çevirmek istiyorlar”

Avusturya Gazeteciler Kulübü’nün basın açıklamasına ithafen bir açıklama yapan Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, ÖJC Başkanın gelişmeleri tamamen çarpıtarak kamuoyunu yanılttığını ifade etti.

Büyükelçisi Ozan Ceyhun’un basın açıklaması şöyle:

“T.C. Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’un “Avusturya Gazeteciler Kulübü üyelerinin Türkiye’ye planlanan basın turu” hakkındaki açıklaması

“Avusturya Gazeteciler Kulübü (Österreichischer Journalisten Club (ÖJC))” ile işbirliğinde Avusturyalı gazetecilerin Türkiye’ye planlanan basın turu konusunda ÖJC’nin ve Başkanı Christian Stöger’in, Büyükelçiliğimiz İletişim Müşavirliğine yönelik sözde siyasi müdahale ithamları kararlılıkla reddedilmektedir. ÖJC’nin bu konudaki açıklamaları tümüyle gerçeklikten uzaktır.

Büyükelçiliğimiz İletişim Müşavirliği ÖJC’ye, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın daveti üzerine, ÖJC üyesi olan Avusturyalı gazeteciler için Türkiye’ye bir basın turu düzenlenmesi teklifini iletmişti. Söz konusu seyahat çerçevesinde Türkiye’de bürokrasiden, basın sektöründen ve akademi dünyasından üst düzeyli temsilcilerle bir fikir alışverişi de planlanmıştı. Basın turu ile, katılımcılara Türkiye ile ilgili gazetecilik faaliyetleri için katkı elde etmelerine imkan sunulması amaçlanmıştı. Planlanan seyahatin bu arka planı, öncesinde ÖJC ve Başkanına açıkça iletilmiş ve ÖJC tarafından kabul görmüştü.

Maalesef ilerleyen süreçte ÖJC, basın turunu, bazı üyeleri için turistik bir faaliyete dönüştürmeye çalışmıştır. Basın turuna katılması hedeflenen bazı kişilerin gazetecilik faaliyetleri bakımından Türkiye veya Türkiye-Avusturya ilişkileriyle bir ilgisi bulunmamaktadır. Heyette yer alması istenen diğer bazı kişiler ise Avusturya medyası mensubu değildir. Söz konusu kişiler arasında bir çiftin de bulunması, “Türkiye’de tatil” yapılmasının amaçlandığına dair intibaı kuvvetlendirmiştir.

Bu sebeple, Büyükelçiliğimiz İletişim Müşavirliği, ÖJC ile temas ederek, planlanan seyahatin profesyonel niteliğinin korunmasını talep etmiştir.

Dolayısıyla ÖJC’nin ifadelerinin herhangi bir gerçeklik payı bulunmamaktadır. Büyükelçiliğimiz İletişim Müşavirliği’nin, seyahatin profesyonel niteliğinin korunması talebinin kamuoyuna bir “siyasi müdahale” olarak yansıtılması basın etiğiyle bağdaşmamaktadır. Basın özgürlüğüyle bir bağlantı kurulması da abestir. Sözkonusu projeyi bazı üyeleri için bir turistik seyahat olarak kullanmayı amaçladığı görülen ÖJC’nin bu konuda kamuoyunu yanlış bilgilendirmesi üzüntü vericidir.” | ©DerVirgül

Deutsch

Mitteilung des Botschafters der Republik Türkiye in Wien, S.E. Ozan Ceyhun, zum Thema „Geplante Pressetour von Mitgliedern des Österreichischen Journalisten Clubs nach Türkiye“

Hinsichtlich der geplanten Pressetour nach Türkiye von Journalistinnen und Journalisten in Zusammenarbeit mit dem „Österreichischen Journalisten Club (ÖJC)“ wird die Behauptung des ÖJC und dessen Präsidenten Mag. Christian Stöger von einer sogenannten politischen Einflussnahme von Seiten der Kommunikationsabteilung der Botschaft entschieden zurückgewiesen. Die diesbezüglichen Erklärungen des ÖJC entsprechen keinesfalls der Wahrheit.

Die Kommunikationsabteilung der Botschaft unterbreitete dem ÖJC das Angebot, auf Einladung der Präsidentschaft für Kommunikation der Republik Türkiye, für österreichische Journalistinnen und Journalisten, die gleichzeitig Mitglieder des ÖJC sind, eine Pressetour nach Türkiye zu organisieren. Im Rahmen dieser Reise war u.a. ein Austausch mit hochrangigen Vertreterinnen und Vertretern aus Bürokratie, Medien und Universitäten geplant. Den Teilnehmerinnen und Teilnehmern sollte durch die Pressetour die Möglichkeit geboten werden, Impulse für ihre weitere professionelle und journalistische Arbeit hinsichtlich Türkiye zu erhalten. Dieser Hintergrund der geplanten Reise wurde im Vorfeld dem ÖJC und dessen Präsidenten offen kommuniziert und vom ÖJC zur Kenntnis genommen.

Bedauerlicherweise hat die ÖJC im weiteren Verlauf versucht, diese Pressetour zu einer touristischen Veranstaltung für einige ihrer Mitglieder umzugestalten. Einige Personen, die an der Pressetour hätten teilnehmen sollen, haben inhaltlich keinen journalistischen Bezug zu Türkiye bzw. zu türkisch-österreichischen Beziehungen. Andere berichten nicht für österreichische Medien. Auch befand sich unter den angemeldeten Personen ein Partnerpaar, was den Eindruck verstärkte, man beabsichtige „Urlaub“ in Türkiye zu verbringen.

Aus diesem Grund kontaktierte die Kommunikationsabteilung der Botschaft das ÖJC und bat den Club darum, den dienstlichen Charakter der geplanten Reise zu schützen.

Dementsprechend weisen die Verlautbarungen des ÖJC keinerlei Wahrheitsgehalt auf. Es entspricht nicht der Presseethik, die Bitte der Kommunikationsabteilung der Botschaft, den Charakter einer dienstlichen Reise aufrechtzuerhalten, als eine „politische Einflussnahme“ darzustellen. Eine Verbindung zur Pressefreiheit zu konstruieren ist abwegig. Es ist zutiefst bedauerlich, dass der ÖJC, der dieses Projekt offensichtlich für eine touristische Reise einiger ihrer Mitglieder instrumentalisieren wollte, die Öffentlichkeit hierüber falsch informiert.

Yayınlama: 27.08.2024
Düzenleme: 27.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.