Avusturya İçin Meyve Hasadında Kötü Bir Yıl

Avusturya 2020 yılında, meyve hasadının on yıllık ortalamanın yüzde 13 altında ve bir önceki yıla göre yüzde 14’lük bir hasat düşüşü yaşandı. Don, ilk tahminlere göre yüzde 14’lere varan üretim kaybı yarattı.

Avusturya İçin Meyve Hasadında Kötü Bir Yıl

Avusturya İstatistik Kurumu, meyve hasadının on yıllık ortalamanın yüzde 13 altında olduğunu ve hasadın bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında azaldığını açıkladı.

Erik ve kayısıda büyük kayıplar yaşandı, elma ve armut gibi çekirdekli meyvelerin hasadı ortalamanın altında kaldı. 
Bir önceki yılın hasat hacmine sadece yumuşak meyve durumunda ulaşıldı.

Hasat edilen toplam meyve miktarı 192.700 ton.

Yumuşak çekirdekli meyve hasadının yüzde 95’ini oluşturan elmalarda 2019’a göre yüzde 13 daha az olmak üzere 160.100 ton üretim hacmi sağlandı.

8.200 tonluk armut hasadı, bir önceki yıla göre (2019’a göre+30 yüzde) önemli ölçüde daha yüksekti, ancak yine de on yıllık ortalama (-2 yüzde) aralığında kaldı.

Çekirdekli Meyvede Yüzde 56 Rekor Düşüş

Avusturya İstatistik Kurumu’na göre 5.600 tonluk çekirdekli meyve, on yıllık ortalamaya göre yüzde 56’lık rekor bir düşüşle kaydedildi.

Bir önceki yıla göre çekirdekli meyve hasadı yüzde 64 daha düşüktü. 

Aşırı geç donlar, özellikle kayısılarda yüksek kayıplara neden olmuştur.

Buradaki hasat 1.500 ton olarak gerçekleşti, geçen yılki rakamın yüzde 41 altında ve uzun vadeli ortalamanın yüzde 25 altında kaldı. 

2.000 ton olan erik hasat hacmi, önceki yıla benzer şekilde yüksekti, ancak uzun vadeli ortalamanın yüzde 26 altındaydı.

Bunun ana nedeni çiçeklenme döneminde don olayı. 

Çilek, kuş üzümü ve yaban mersini gibi yumuşak meyvelerin hasadı 18.700 ton olarak gerçekleşti.

Bu neredeyse bir önceki yılın üretimine denk geliyor ve on yıllık ortalamanın yüzde 13 üzerinde.

Ceviz hasadı, geç donlar ve artan mantar hastalıkları ve ayrıca ceviz meyve sineği istilası nedeniyle üçte bir oranında azalmıştır.

Meyveleri ağırlıklı olarak gıda boyası ve tekstil endüstrisinde kullanılan yaşlılarda, üretim 5.300 ton ile bir önceki yıla göre yaklaşık üçte bir ve on yıllık ortalamanın yüzde 40 altında gerçekleşti.

Meyveler, kiraz sirkesi sineği tarafından büyük ölçüde zarar gördü.|virgül 

Ek Bilgi: 

Meyve Bahçelerinde Don Olayı

Kış Donları: Kış donlarının zararı, her bir meyvecilik bölgesinde yetiştirilen meyve türüne göredir. Herhangi bir meyvecilik bölgesinde kış iklimine iyice uymuş yerli meyve türlerinde veya bu yerli bitkilere benzeyen yabancı meyve türlerinde kış donlarının zararlı etkileri görülmez. Fakat, o yeri yadırgayan yabancı meyve türleri, her iklim bölgesi için olağanüstü sayılacak şiddetli donlardan fazla zarar görür.

İlkbahar Geç Donları: Meyvecilik bakımından en tehlikeli ve en büyük zarar yapan iklim olayıdır. Geç kalmış hafif donlar yalnız ürüne zarar verdiği halde, erken uyanmaların arkasından gelen şiddetli donlar çiçekleri veya tomurcukları yaktıkları gibi, ağaçların ince ve hatta kalın dallarına da zarar verir.

Erken Sonbahar (Güz) Donları: Bu donlarda her iklim bölgemizde o bölgeyi yadırgayan, yani yetiştirildiği bölgeye göre daha sıcak yerlerden getirilmiş olan meyve türleri üzerinde zararlı etkiler yapmaktadır. Bu da, bu gibi, meyve türlerinin dallarını iyice olgunlaştırmaya vakit bulamadan bastıran güz donlarıyla yanıp kurumaları şeklinde kendisini gösterir.

© Bild: virgül 

Yayınlama: 29.11.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.