Avusturya, İsrail Koronavirüs Aşı Dozları Üretecek
Şansölye Sebastian Kurz (ÖVP), İsrail seyahatinden kısa bir süre önce koronavirüs stratejisinin rotasında bir değişiklik olduğunu duyurdu. Kurz, aşıların üretimi için yalnızca AB’ye bağımlı olunmayacağını ifade etti.
Başbakan Kurz, Avusturya, Danimarka ve “First Mover”grubunun üyeleri, “gelecekte sadece AB’ye güvenmenin yanı sıra önümüzdeki yıllarda Koronavirüs mutasyonları için ikinci nesil aşı dozları üretmek için İsrail ile birlikte çalışacaklar” dedi.
Kurz, APA’ya gönderdiği açıklamada, “Tek başına Avusturya ihtiyacının yaklaşık 30 milyon aşı dozu olduğu tahmin ediliyor” bilgisini paylaştı.
Şansölye, İsrail gezisi öncesinde salı günü önde gelen yerli ilaç şirketlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.
Kurz, AB üzerinden erişimin “temelde doğru olduğunu belirtti, ancak EMA (Avrupa İlaç Kurumu) aşıların onaylanma sürecinde çok yavaş ve ilaç firmalarının tedarik darboğazları olduğunu, bu nedenle, daha fazla mutasyon için hazırlanmalıyız ve artık ikinci nesil aşıların üretimi için yalnızca AB’ye bağımlı olmamalıyız, ifadesine yer verdi.
Uzmanlara göre, nüfusun üçte ikisinin, yani Avusturya’da altı milyondan fazla insanın önümüzdeki yıllarda her yıl aşılanması gerekecek.
Reuters’e göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazartesi günü Kurz ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile “aşı üretimi konusunda bir işbirliği” görüşeceğini söyledi.
İsrail korona aşısına 19 Aralık 2020’de başlamış ve İsraillilerin yaklaşık yarısı şu anda en az bir kez aşılanmış durumda.
Kurz’a Destek Aşı Derneğinden Geldi
Avusturya Aşı Üreticileri Derneği Başkanı Renee Gallo-Daniel, Kurz’un girişimini “çok, çok yenilikçi” olarak nitelendirdi.
Ö1-Journal’da Salı günü yerel olarak aşı üretiminin yapılmasının önemli olduğunu açıkladı.
Aşı Üreticileri Derneği Başkanı, “Prensip olarak, muhtemelen bu kadar hızlı gitmeyecek, çünkü genellikle bir üretim tesisinin kurulması beş ila on yıl sürüyor.
Dönüştürmem gereken mevcut bir üretim tesisim varsa, bu da birkaç aydan bir yıla kadar sürer. “
Ancak “uzun vadeli düşünmek” ve gelecekteki salgınlara hazırlıklı olmak mantıklı.
Aşı üreticileri derneği AB’yi eleştirmek istemedi: Gallo-Daniel, “AB’nin yanlış bir şey yaptığını düşünmüyorum,” diyerek, AB, farkında olmadan hangi aşıların onaylanacağını çeşitli aşılara erken bir aşamada güvenerek “çok iyi bir adım” attı dedi.
Avusturya Aşı Üreticileri Derneği Başkanı Renee Gallo-Daniel, ilaç otoritesinin en büyük önceliği, diğer ilaç onaylarından ödün vermemek.
Aşıların güvenliği, etkinliği ve kalitesinin incelenmesi “zaman” alır.
Ek olarak, EMA “daha hızlı ilerlemesi için” yeni bir prosedür başlattığını ifade etti. |virgül