Avusturya | Kısa Süreli Çalışma Sistemi ‘’Kurzarbeit’’

Avusturya Hükümeti, Sendika (ÖGB) ve İşçi Odaları Birliği (AK), kısa süreli çalışma sistemini tüm taraflar için Corona krizinde çalışanları hemen sokağa atmaktan daha iyi olduğu gerçeğine, şirketlerin dikkatini çekmek için her türlü çabayı gösteriyorlar.

Avusturya | Kısa Süreli Çalışma Sistemi ‘’Kurzarbeit’’

Avusturya’da son açıklanan rakamlara göre 115.600 kişi işini kaybetti. Bununla birlikte ülkedeki işsiz sayısı 400 bini aşmış durumda.  

‘’Kurzarbeit’’ Kısa Süreli Çalışma Sistemi  

Yeni kısa süreli çalışma modelini federal hükümetle birlikte geliştiren sosyal ortaklar, bu tür iş korumasını hükümet desteği ile büyük ölçüde teşvik ediyorlar. 

Avusturya Sendikalar Konfederasyonu (ÖGB) ve İşçi Odaları Birliği (AK), kısa süreli çalışmanın tüm taraflar için Corona krizinde çalışanları hemen sokağa atmaktan daha iyi olduğu gerçeğine yerel şirketlerin dikkatini çekmek için her türlü çabayı gösteriyorlar.

Kriz sona ererse, mevcut işgücü sayesinde üretim çok hızlı bir şekilde artırılabilir – Bu şirketler için ana avantajlardan biridir. 

Buna ek olarak, vergi mükellefi, kısa süreli çalışmaları önemli fonlarla sübvanse etmektedir – şu anda bunun için 400 milyon avro bütçelenmektedir. 

Peki 400 Milyon Yetecek mi?  

Agenda Austria’da bir işgücü piyasası uzmanı olan Dénes Kucsera’nın hesaplamalarına göre, model daha yaygın olarak kullanılırsa çok hızlı bir şekilde çok pahalı hale gelebilir. 

Tüm çalışanların yüzde onunun kısa süreli çalışmaya devam etmesi ve çalışma saatlerini ortalama yüzde 70 oranında azaltması durumunda, bunun haftada 109 milyon avroya mal olacağı tahmin ediliyor.

Sadece dört hafta sonra, ayırılan 400 milyon avro bütçe zaten tükenmiş olacaktır. 

Talep artarsa, maliyetler gerçekten patlar.  

Başka bir örnek: Çalışanların yüzde 50’si kısa süreli çalışmaya ve çalışma saatlerini yüzde 50 oranında azaltmaya başlarsa, bu haftada yaklaşık 300 milyon avroya mal olacak.

İkinci haftada bütçe fonları zaten bitmiş olacak. 

Peki Bu Nasıl Bitmeyecek? 

Federal Şansölyenin bunun için iyi bilinen bir cevabı var: “ne gerekiyorsa”. Kısa süreli çalışma durumunda bile, işleri ve şirketleri kurtarmak için finanse edilmesi gereken şeyleri finanse edeceğiz. 

Çünkü devlet ve vergi mükellefleri için işsizliği finanse etmekten daha pahalı bir şey yoktur.

Tüm uzmanlar bu konuda hemfikir.

Ama istihdamın kalıcı olarak tahrip edilmesi ekonomik olarak en pahalı olanıdır.  

Uzman Kucsera ayrıca şunları söylüyor: “Ekonomik olarak kısa süreli çalışmaların maliyeti işsizlikten daha azdır, çünkü insanlar korona krizinden sonra tekrar hızlı bir şekilde çalışmaya başlayabilirler. 

Başka bir deyişle, kriz zamanlarında bile üretim yapabiliyorlar, ancak çalışanlarını kısa süreli çalışmaya gönderiyorlar.

Bu nedenle, tüm modelin bürokratik olmayan bir şekilde tasarlanması ve kontrol mekanizmalarının paralel olarak uygulanması önemlidir.” 

Modeli daha da cazip hale getirmek için, sosyal ortaklar ve federal hükümet Pazartesi günü kısa süreli çalışma modelinin daha da geliştirilmesi konusunda anlaştılar, bu yüzden biraz daha pahalı olacak.

Özellikle AMS, kısa süreli çalışmanın bir parçası olarak hastalık izni maliyetinin bir payını da üstlenecek.  

Bir işveren, çalışanı kısa süreli çalışma sırasında hastalanırsa genellikle ücretleri ödemek zorundadır.

Ancak bu kez AMS, artık çalışma iznine bağlı olmayan çalışma saatleri maliyetlerinin bir kısmını karşılayacak.  

Şirkette kısa süreli çalışma varsa ve çalışma saatleri 40 ila on saat arasında azalırsa, hastalık izninin dörtte üçü AMS tarafından karşılanır ve dörtte biri şirket tarafından ödenecek.  

Peki Nedir Kısa Süreli Çalışma?  

Krizlerin üstesinden gelmek ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak için bir işgücü piyasası politika aracıdır.  

Kısa süreli çalışma durumunda, işverenler çalışanlarının çalışma saatlerini azaltır – ve ücretlerin bölünme kaybı AMS’den sağlanan sübvansiyonlarla kısmen dengelenir. 

Bu aradaki fark, hazineden AMS ‘ye ödenen ek bütçede karşılanır. |virgül 

© Bild: virgül

Yayınlama: 23.03.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.