Avusturya | Korona Aşısı Olduktan Sonra Kaç Kişi Öldü?
EMA istatistikleri Avrupa genelinde 5,943 aşı ölümü gösteriyor iddiaları ne kadar doğru? Avusturya’da aşılardan sonra ölenlerin sayısı kaç? Peki, daha çok sosyal medyada tartışılan ölümlerin doğruluk kontrolü nasıl yapılır? Gerçekten ölüm nedeni aşı mı? İşte Avrupa İlaç Ajansı (EMA) istatistikleri ve açıklaması…
Avusturya’da aşılardan sonra 60’tan fazla kişi öldü. Ancak bu, insanların aşı nedeniyle öldüğü anlamına gelmez.
Facebook’ta AB’de yaklaşık 6.000 aşı ölümünden bahseden paylaşımlar var. Veriler, Avrupa İlaç Ajansı EMA’dan alındığı iddia ediliyor.
Doğruluk Kontrolü
Korona aşıları, sosyal medyada aylardır ‘tartışmalı’ tartışma konusu oldu.
Ancak bazı durumlarda yanıltıcı ve yanlış bilgiler de yayılıyor.
Örneğin, Avrupa’da “bildirilen aşı hasarlarının” sayısı ve “aşılamadan bildirilen ölümlerin” sayısı şu anda binlerce kez paylaşılan Facebook gönderilerinde listeleniyor.
Toplamda 272.781 rapor edilmiş aşılama iddiası ve 5.943 ölüm vakası bildirilmiştir.
Rapor edilen şüpheli ilaç yan etkilerinin Avrupa veri tabanı kaynak olarak gösterilmektedir.
İlk Olarak: EMA Doğrulanmış Vakaları Değil, Şüpheli Vakaları Gösterir
İlanların ilk bölümündeki “bildirilen aşı hasarı” ile ilgili rakamlar, bildirilen şüpheli ilaç yan etkilerinin Avrupa veri tabanından alınmıştır – sadece bunlar “aşı hasarı” değildir, ancak aşı yan etkilerinden şüphe edilen rapor edilmiştir.
Veri tabanı, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından bu tür şüpheli vakalara halkın erişimini sağlamak ve web sitelerinde okunabileceği gibi şeffaflığı artırmak için oluşturulmuştur.
Ulusal ilaç düzenleme otoriteleri ve pazarlama izni sahibi olan ilaç şirketleri bu şüpheli vakaları rapor etmektedir.
Yani bir ilacı aldıktan veya kullandıktan sonra gözlemlenen belirtiler bu veri tabanında toplanır.
Bununla birlikte, ilaca bağlı veya ilaçtan kaynaklanmasına gerek yoktur.
Diğer faktörler de semptomları tetikleyebilir ve yine de veritabanında görünürler.
Bu nedenle, bir ilacın yararları veya riskleri hakkında bu veri tabanına dayanarak sonuç çıkarılamaz.
Bir yan etkinin ortaya çıkma olasılığı da tahmin edilemez.
İkincisi, Yan Etkiler Ve Aşı Hasarı Farklı Şeylerdir
Bu, Avusturya Haber Ajansı APA’nın talep üzerine EMA’nın bir basın sözcüsü tarafından da onaylandı.
Sözcü, “Tek başına şüpheli yan etkilere ilişkin vaka raporları, belirli bir şüpheli reaksiyona gerçekten belirli bir ilacın neden olduğunu kanıtlamak için nadiren yeterli olacaktır.
“Her vaka raporu, resmi tamamlamak için mevcut tüm veriler dikkate alınarak bir yapbozun parçası olarak görülmelidir.
Bu veriler (…) klinik çalışmaları, epidemiyolojik çalışmaları ve toksikolojik çalışmaları içerir.
Sadece mevcut tüm verilerin değerlendirilmesi izin verir güvenilir sonuçlara ulaşmaya, “dedi.
Bu bağlamda “aşı hasarı” terimi de, kanun önünde yan etkiler ve aşı zararları birbirinden farklı olduğu ölçüde yanlıştır. Yan etkiler İlaç Yasasında ele alınmaktadır.
Aşı hasarı durumunda, Avusturya’nın halk sağlığı portalında okunabileceği gibi, tazminatın yasal dayanağı Aşı Zararları Yasasıdır.
Aşılama hasarı yasal olarak “aşılamanın neden olduğu ciddi, kalıcı bir sakatlık” olarak tanımlanmaktadır.
Bununla birlikte, bu tür ciddi komplikasyonlar son derece nadirdir.
Veritabanlarının arşivlenmiş sürümleri, 6 Nisan 2021 itibariyle, gönderide belirtilen rakamların şüpheli aşı yan etkisi vakaları olarak rapor edildiğini göstermektedir.
Şu anda (14 Nisan 2021 itibariyle) Moderna, AB / EFTA bölgesi için 14.235 şüpheli aşı yan etkisi, BioNTech / Pfizer aşısı için 138.321 vaka, AstraZeneca aşısı için 163.852 vaka ve Janssen aşısı için 202 vaka listeliyor.
Üçüncüsü, Geçici Bağlantılı Ölümler Mutlaka Aşıya Bağlı Değildir
Sosyal medyada yer alan “Aşılamadan dolayı bildirilen ölümler” ile ilgili rakamlar, veri setinin sınırlı arşivlenebilirliği nedeniyle artık kontrol edilemiyor.
Bununla birlikte, bu veri setinde bildirilen tüm ölümlerin geçici olarak bir Covid 19 aşısı ile ilgili olması, ancak bunun nedensel olarak ilişkilendirilmesi gerekmemesi nedeniyle terim yanlıştır. EMA sözcüsü de bunu doğruladı: “Reaksiyon grubu başına ölümcül vaka sayısı (…), rapor edilen reaksiyonlara aşının neden olduğu anlamına gelmez.”
Görünüşe göre, Covid-19 aşılamasından sonra ölen kişilerin tam sayısı, EMA veri setine dayanarak kesin olarak belirlenemiyor.
Sekme 7 “Satır Listesi” içinde “Rapor Edilen Şüpheli Reaksiyon” altında “Ölüm” araması yapmak mümkündür. Bununla birlikte, bu aynı zamanda “Ölüm Korkusu” veya “Ölüme yakın deneyim” gibi Covid-19 aşılamasından sonra olası bir ölümle ilgisi olmayan bazı kategorileri de içerir ve EMA sözcüsüne göre bu yaklaşım, hastanın ölümcül bir sonucu olan, ancak “ölüm” kelimesinin görünmediği spesifik reaksiyonları olmuştur.
Normalde, “ölüm” terimi yalnızca ölüm nedeni bilinmiyorsa “reaksiyonlar” bölümüne dahil edilecektir.
Dördüncüsü, Bir Kişi Ölürse Birden Fazla Yan Etki Mümkündür
Bununla birlikte, sosyal medya kullanıcıları, sekme 6 “Seçilen bir reaksiyon için bireysel vaka sayısı” nda tüm “seçilen reaksiyon gruplarının” “ölümcül sonuçlarını” eklemiş olabilir. Sonuçlar yaklaşık olarak ilanlarda verilen sayılar aralığındadır.
Ancak bu yaklaşımla bile anlamlı rakamlar elde edilemez.
Web sitesinde, EMA’ya gönderilen bir raporun birkaç şüpheli yan etki içerebileceği ve bunun da ölüme yol açabileceği belirtiliyor.
Dolayısıyla, rapor edilen yan etkilerin sayısı bireysel vaka sayısıyla aynı değildir – ikincisi belirsizdir, ancak kesinlikle daha düşüktür.
EMA sözcüsü ayrıca şunu vurguladı: “Her reaksiyon grubu için ölümcül vaka sayısının toplamı hiçbir zaman toplam ölümcül vaka sayısıyla sonuçlanmayacaktır.”
Vaka sayısı da azalabilir.
Bu, bir vaka hakkında yeni bilgi olduğunda veya bir vakayla ilgili bir rapor birden fazla muhabir tarafından girildiğinde gerçekleşebilir. Veriler “yaşayan bir veritabanı” dır.
Facebook Paylaşımları Aşılamaya Karşı Harekete Geçmek İstiyor
Bu nedenle veri seti, bir Covid-19 aşılamasına bağlı olarak ölen kişilerin sayısı açısından da büyük bir dikkatle ele alınmalıdır.
Ancak korona aşılamasına nedensel olarak kaç kişinin öldüğüne dair açıklama yapmak için kesinlikle uygun değildir.
Şu anda AB düzeyinde bu konuda güvenilir veri bulunmamaktadır.
Sözcü, EMA basın ofisinin geçtiğimiz günlerde Covid-19 aşılarıyla bağlantılı olarak şüpheli yan etkilere ilişkin kamuya açık verilerin çok sayıda yanlış beyan edildiğini söyledi.
Facebook gönderilerindeki bilgilerin yanlış olduğunu ve büyük olasılıkla verilerin yanlış anlaşılmasına dayandığını doğruladı.
Covid-19 Aşılarına İlişkin Güvenlik Güncellemeleri
EMA, AB’de onaylanan Covid-19 aşılarının güvenliği hakkında düzenli olarak güncellemeler yayınlamaktadır. Her üç aşının en son güncellemesi (29 Mart 2021), aşının Covid-19’u önlemedeki faydalarının risklerden ağır bastığını ve bu aşının kullanımında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtiyor.
AstraZeneca aşısı ayrıca, ürün bilgilerinde bir yan etki olarak ciddi alerjik reaksiyonların ve çok nadir görülen spesifik kan pıhtıları hakkında bir uyarının yer aldığını gösterir.
Janssen aşısı için hala güvenlik güncellemesi yok.
(14 Nisan 2021 itibariyle) EMA sözcüsüne göre, AB denetim makamları ölüm durumunda Covid 19 aşısı ile olası bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için tüm raporları dikkatlice incelemeye devam ediyor.
Avusturya: Aşılardan Sonra 63 Ölüm
Avusturya’da, Federal Sağlık Güvenliği Dairesi (BASG), aşıların tüm şüpheli yan etkilerini kaydeder.
Covid-19 aşılamalarından sonra şüpheli yan etkilere ilişkin en son rapor, 27 Aralık 2020 ile 2 Nisan 2021 arasındaki dönemle ilgilidir.
Bu dönemde, 18.063 Covid-19 aşılamasına ilişkin şüpheli yan etkiler bildirilmiştir.|DerVirgül
© Bild: DerVirgül