Avusturya nitelikli iş gücüne kapılarını açıyor
Avusturya’da AB dışından nitelikli iş gücü göçünü kolaylaştırmayı hedeflerken, vasıflı işçi sayısının yılda 15,000’in üzerine çıkmasını hedefliyor.
Ekonomi ve Çalışma Bakanı Martin Kocher [ÖVP], Sosyal İşler Bakanı Johannes Rauch [Yeşiller] ve sosyal ortakların temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından Salı günü yaptığı açıklamada, hedefin personel açığıyla mücadele etmek amacıyla vasıflı işgücüne yönelik “kapsamlı” stratejileri birlikte geliştirmek olduğunu söyledi.
Avrupa iş ağı aracılığıyla daha fazla vasıflı işçi istihdam edilecek
Avusturya Kamu İstihdam Servisi’ne [AMS] göre Haziran ayında Avusturya’daki açık iş sayısı 118.566 idi ve çeşitli sektörlerdeki çok sayıda şirket uzun süredir ciddi personel eksikliğinden şikayet ediyor. Rapora göre, sadece bakım sektöründe, Sosyal İşler Bakanlığı 2030 yılına kadar yaklaşık 76.000 çalışana ek talep bekliyor.
Bu nedenle, Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Oturum Kartı aracılığıyla işe alınmayan AB üyesi ülkelerden gelen çalışanlara talep var. Kocher, bu amaçla Avrupa iş ağı EURES’in daha yoğun bir şekilde kullanılacağını söyledi. Bu şekilde işe alınan personelin kademeli olarak yılda 2.000 kişiye çıkarılması hedefleniyor. Ekim 2022’de yürürlüğe giren Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kart reformu konusunda Çalışma Bakanı pazartesi akşamı Twitter üzerinden olumlu bir değerlendirme yaptı. Yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47’lik bir artışla yaklaşık 3.800 kart verildi.
Vasıfların tanınması Avusturya’ya daha fazla vasıflı işçi çekecektir
Gelecekte yurtdışından vasıflı işçi alımının merkezinde, başvuru prosedürlerinin daha etkin bir şekilde tasarlanması yer alıyor. Açıklamada, “Örneğin, Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Oturum Kartının onaylanmasının yanı sıra yurtdışında edinilmiş niteliklerin tanınması da dahil olmak üzere prosedürler hızlandırılacaktır” denildi. Ayrıca şirketler ve yurtdışından gelen kalifiye personel için destek tedbirleri de değerlendiriliyor.
Koçer’in kalifiye işçi akını talebine karışık tepkiler
Muhalefet partilerinin yanı sıra sendika federasyonu [ÖGB] ve İşçi Odası [AK] girişimi eleştirirken, Ticaret Odası [WKÖ], Avusturya Sanayi Federasyonu [IV] ve Turizmden Sorumlu Devlet Bakanı girişimi destekledi. Örneğin SPÖ sosyal sözcüsü Josef Muchitsch, Kocher’in çalışma koşullarının iyileştirilmesine daha fazla odaklanması gerektiğini düşünüyor. AK Başkanı Renate Anderl de benzer bir görüşe sahip ve yerli şirketlerin kalifiye işçi sıkıntısına karşı bir önlem olarak çalışma koşullarını iyileştirmeye çağrıldığını düşünüyor.
FPÖ Sosyal ve Çalışma Sözcüsü Dagmar Belakowitsch’e göre Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kartlarda planlanan artış, “tamamen sosyal sistemin ve dolayısıyla Avusturyalıların zararına” olan bir “göç aldatmacası”. NEOS’un ekonomik ve sosyal sözcüsü Gerald Loacker ise Avusturya’daki “yüksek emek vergileri”, “aşırı” bürokrasi ve Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kart için uzun bekleme sürelerinden rahatsız.
WKÖ Genel Sekreteri Karlheinz Kopf ve IV Genel Sekreteri Christoph Neumayer ise planları memnuniyetle karşıladı ve önlemlerin hızla uygulanması çağrısında bulundu. Devlet Sekreteri Susanne Kraus-Winkler [ÖVP] Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kartın turizm için önemini vurguladı.| ©DerVirgül