Avusturya | Satın Alma Gücü Ortalama 584 Euro Düştü
Korona yılında, satın alma gücü ortalama 584 Euro düşüşle 22.753 euroya düştü – nominal olarak, yüzde 2,6’lık bir düşüş. Ancak halen, Avusturyalılar Euro bölgesinin en zengin ikinci vatandaşı.
Avusturya’da RegioData Research, enflasyon oranını hesaba katarsanız, gerçek satın alma gücünün yüzde 4 oranında düştüğünü bildirdi.
2008 ekonomik krizinde ve 11 Eylül’den sonra bile, gerçek düşüş neredeyse o kadar yüksek değildi.
Avusturyalılar Euro Bölgesinin En Zengin İkinci Vatandaşı
Avusturyalılar hala Euro Bölgesi’nin en zengin ikinci vatandaşları. Sadece Lüksemburg’da satın alma gücü kişi başına 32.000 Euro’nun biraz üzerinde daha da yüksek.
Satın alma gücü, işsizlik ödeneği, çocuk ödeneği ve emeklilik maaşı gibi devlet transferleri de dahil olmak üzere nüfusun nominal net harcanabilir gelirini ölçer ve tüketici harcamaları, konut, eğlence ve tasarruf için kullanılabilir.
Bugünün perspektifinden bakıldığında, satın alma gücünün 2021’de yüzde 4,0 artması bekleniyor.
Uzmanlara göre, yüzde 2,5’lik bir enflasyon oranı varsayıldığında, 2019 yılı kriz öncesi seviyesinden çok uzak olan cari yıl için ortalama yüzde 1,5’lik reel satın alma gücü artışı sonuçlanacaktır. “Bugünün bakış açısından, 2023’ün sonuna kadar durum böyle olmayacak.”
707 Euro: Viyana’da Yüksek Düşüş
Korona krizi, bir önceki yıl bölgesel farklılıkları yeniden alevlendirdi. RegioData, “Özellikle turizm yoğunluğunun yüksek olduğu çevre bölgeleri ciddi kayıpları kabul etmek zorunda kaldı” diyor.
Federal eyalet düzeyinde, Tirol ve Salzburg (kişi başına eksi 742 Euro)- (eksi 711 Euro), ortalama satın alma gücünde en büyük düşüşleri yaşadı.
Yerleşik nüfusun gelirinde yabancı turistlerin tamamen yokluğu da burada göze çarpıyordu.
Federal başkent Viyana’da da düşüş 707 Euro ile nispeten yüksekti.
Burgenland, kişi başına 458 Euro ile en düşük kayıpları yaşadı.
Çeşitli gelir türlerinin nüfusun toplam satın alma gücüne katkıları da geçen yıl değişti.
RegioData’ya göre, kiralama ve kiralamadan elde edilen gelir artarken, serbest meslekten elde edilen gelir, meslek grubuna bağlı olarak önemli ölçüde düştü.
Örneğin, kamu hizmeti çalışanları herhangi bir mali kayba zorunda kalmazken, serbest meslek sahipleri, serbest çalışanlar ve sanatçılar, devlet yardımına rağmen gelirlerinin yüzde 80 ve daha fazla düştüğünü gördü.
İşsizlik yardımları, ödenekler ve benzerleri gibi transfer ödemeleri önemli ölçüde daha yüksek bir katkı yaptı.
Ortalama olarak, Avusturyalılar satın alma güçlerinin yaklaşık yüzde 30’unu perakendeye harcıyor.
Bir önceki yıl pandemi, gastronomide yüzde 60 ve tatil seyahatlerinde yüzde 40’lık bir kayıpla sonuçlandı.
Buna karşılık, tasarruf oranı neredeyse iki katına çıktı ve şu anda mevcut satın alma gücünün yüzde 14,5’ini oluşturuyor.|DerVirgül
© Bild: DerVirgül