Avusturya Seçim Hükümetiyle Sigara Yasağını Uygulayabildi
Avusturya 2009 yılından beri uygulamak istediği “kapalı alanda sigara yasağını” seçim hükümeti ile uygulamaya soktu.
Avusturya’da sigara yasağı, hükümetlerin kararsızlığı yüzünden uygulanamıyordu.
Uluslararası alanda, “sigara dostu” bir ülke olmakla nitelendirilen Avusturya’da, özellikle genç erkeklerin yüzde 52’si, kadınların ise yüzde 34’ü sigara içiyor.
Salı günü parlamentoda, uzun süredir tartışma konusu olan sigara yasağında vekiller mutabakata vardı.
1 Kasım 2019 itibariyle geçerli olacak yasağın kapsamı, yiyecek ve içeceklerin üretildiği, ve tüketildiği tüm kapalı alanlarda geçerlidir.
Esas alınan gastronominin yanı sıra, aynı zamanda dernekler, çadırlar, çok amaçlı oda veya salonlar, yasak kapsamına girmekte.
Yasak ayrıca nargile ve e-sigaralar için de geçerlidir.
Parlamentoda yapılan oylamada, FPÖ dışındaki tüm partiler yasağın hayata geçirilmesi için oy kullandı.
Yasağın Hikayesi!
İlk Yasak
Avusturya’da 2009’da yapılan mevcut düzenlemeye göre kamusal alanlarda sigara yasağı uygulanıyor ancak bu yasaktan restoran ve kafeler “kapalı bölüm” yapmaları şartıyla muaf tutulmuştu.
Gastronomi Yasağı
2015 yılında SPÖ-ÖVP Koalisyon hükümetince kabul edilen düzenlemeye göre restoran, bar ve lokaller gibi kapalı alanlarda genel sigara yasağı uygulama kararı alındı.
Buna göre işletmelerin düzenlemeye ayak uydurabilmesi için yasa Mayıs 2018’de yürürlüğe girmesi öngörüldü.
Arabada Yasak
Avusturya’da 18 yaş altı çocukların bulunduğu arabalarda sigara içmeyi yasaklayan yasa 1 Mayıs 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.
Sigara Yasağından Vazgeçildi
Avusturya 15 Ekim 2017 tarihinde erken genel seçime giderek, SPÖ-ÖVP koalisyon hükümetini sonlandırdı.
Seçimler sonrasında muhafazakâr Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) arasındaki koalisyon görüşmelerinde, tüm restoran ve barlarda sigaranın yasaklanması kararından vazgeçildi.
2017 Seçim kampanyasında tam kapsamlı sigara yasağını kaldırmayı vaat eden Strache, bulunan çözümün sigara içmeyenler, içenler ve restoran sahiplerinin çıkarına olduğunu savundu.
Sağlık Bakanı Olduğu Dönem de Yasağı Savundu
SPÖ-ÖVP Koalisyon hükümetinin sağlık bakanı olan Pamela Rendi-Wagner (SPÖ) karara tepki göstererek, “Restoran sektöründe tam kapsamlı sigara yasağını kaldırmak, sağlık politikasında çok büyük bir geri adım” demişti.
Pamela Rendi-Wagner, şimdi SPÖ’nün genel başkanı.
Viyana Eyaleti Anayasa Mahkemesi’ne Gitti
Viyana Eyalet Hükümeti, 1 Mayıs 2018’den bu yana yürürlükte olan gastronomide kısmen sigara serbestisinin kaldırılması ve tamamen yasaklanması için, Anayasa Mahkemesi’ne, ‘’Tütün ve Sigara İçmeyenleri Koruma Yasası’’ başvurusunda bulundu.
Eyalet Hükümeti, garsonların pasif sigara içici olduklarını ileri sürerek bu başvuruyu yapmıştı.
Anayasa Mahkemesi Viyana Eyalet Hükümeti’nin, ‘’Tütün ve Sigara İçmeyenleri Koruma Yasası’’ başvurusunu reddetti.(virgül.at)