Avusturya Seçimleri | Liderler birbirlerini “ikiyüzlülükle” suçladı

Avusturya Seçimleri | Liderler birbirlerini “ikiyüzlülükle” suçladı

Parlamentodaki partilerin liste başı adayları, perşembe akşamı devlet televizyonu ORF’de Ulusal Konsey seçimleri öncesinde yapılan son programda pozisyonlarındaki farklılıkları vurguladılar. Ekonomi, entegrasyon ve iklim konuları çoğunlukla nesnel bir şekilde ele alındı; zaman geçtikçe tartışmalar daha da hararetlendi. Liderlerin bazen birbirlerini “ikiyüzlülükle” suçladığı görüldü.

Ekonomiyle ilgili tartışma: bütçe konsolidasyonuna farklı yaklaşımlar

En önemli konu ekonomiydi. Şansölye Karl Nehammer (ÖVP), bütçeyi yeniden yapılandırırken tüm bakanlık bütçelerinin taranmasına ve ABD’deki Enflasyon Azaltma Yasası ile olduğu gibi garantiler ve vergi kredilerine yönelik doğrudan finansman sisteminden uzaklaşmaya vurgu yaptı. Ek ücret maliyetleri düşürülerek Avusturya’ya yatırımlar getirilecek ve fazla mesai üzerinden vergi ödenmeyecek. Bu şekilde ekonomi yeniden büyüyecektir.

Benzer şekilde, gerekli rahatlamanın bir kısmını büyüme yoluyla elde etmek isteyen FPÖ lideri Herbert Kickl’de Sky Shield’dan vazgeçilerek, Ukrayna’ya verilen desteğin ve kalkınma yardımlarının sona erdirilmesiyle tasarruf sağlamayı savundu. Yönetimde de tasarruf yapılmalıdır. Aynı zamanda eyalet çapında bir artı sağlayan son ÖVP-FPÖ hükümetine de değindi: “aşağı doğru giden sarmal” yalnızca Nehammer tarafından tetiklendi dedi.

Yeşiller Partisi lideri Kogler vergi indirimleriyle ilgili büyük tartışmaya katılmak istemedi. Büyük boyutlar göz önüne alındığında, böyle bir ihtimalin beklenmesi şüpheli olacaktır: “Görevler ve vergilerde büyük bir indirim sözü vermiyoruz.” Bunun yerine, örneğin şirket arabası ayrıcalıkları gibi çevreye zararlı sübvansiyonların ortadan kaldırılması yoluyla sistemde yeniden tahsisler yapılmalıdır. Ayrıca yabancı tırlar için beton otoyollara 20 milyar euro harcamak da tamamen gereksiz.

SPÖ lideri Babler ise öncelikle “süper zenginlerden” vergi almak istiyor; örneğin miras ve servet vergileri yoluyla ve “kâr vergileri”ndeki indirimi tersine çevirerek. Yatırımları finanse etmenin başka yolu olmayacak – sonuçta anaokulu öğretmenlerine, öğretmenlere ve polis memurlarına ihtiyacımız var diye konuştu.

NEOS lideri Meinl-Reisinger, ücret dışı işgücü maliyetlerinin yanı sıra ücret ve gelir vergilerinin azaltılması lehine konuştu.

İklim hedefleri ve çevrenin korunmasına ilişkin tartışmalı görüşler

Konu iklim meselesine gelince Nehammer bir kez daha frene bastı. “İklim küreseldir”, bu nedenle Avusturya, başlıca CO2 yayıcılarını da beraberinde götürebilmek için çevre teknolojisini en iyi şekilde ihraç etmelidir. Bu ülkede yol yapımına daha fazla yatırım yapılması gerekiyor çünkü: “Geleceğin arabalarının da yollara ihtiyacı var.” Kickl aynı zamanda katı iklim hedeflerine de karşı çıktı çünkü hedeflere ulaşılması halinde daha fazla sel olmayacağının garantisini kimse veremez dedi.

Babler iklim değişikliğindeki bilimsel kanıtlardan ve dönüm noktalarından bahsetti. Koruyucu önlemler maliyetlidir ve bu gerçekle yüzleşmemiz gerekiyor. Meinl-Reisinger, toprağın korunması konusunda belediye başkanlarıyla birlikte bir çözüm bulabileceği konusunda iyimserdi. Viyana’da NEOS ve SPÖ neyin mümkün olduğunu gösterdi ve devlet düzeyinde bir iklim koruma yasası elde etti dedi.

Mültecilerin daha iyi entegrasyonu için fikir birliği

Kickl bir kez daha kale fikrini öne sürdü: “Eğer AB, Avrupa’nın bir kaleye ihtiyacı olduğunu anlamalıyız.” İhtiyaç duyulan göçmenleri” düzensiz göçten ayırmak istiyor.

Bu durum, Nehammer’ın sürekli rahatsız edici sözler kullandığı ancak herhangi bir çözüm önermediği yönündeki eleştirilerine yol açtı. Bu konuda, diğer hususların yanı sıra, eğer ülkede beş yıl yaşamamışsanız, güvenli üçüncü ülkelerdeki iltica prosedürlerine ilişkin sosyal yardımların azaltılmasını savundu.

Öte yandan Babler, işçi göçü, sığınmacılar ve sığınma hakkına sahip olanların birbirine karıştığı bir tartışmaya pek ilgi göstermedi. Mülteci sayısının azalmasına yol açacak tedbirlerin alınmasını ve diğer ülkelerin mültecileri kayıt altına almasını sağlamak istiyor. Avusturyalıları en çok üzecek şey ise insanların parklarda çalışmasına ve oturmasına izin verilmemesi. Bunun yerine Almanca derslerine ve yeterlilik kontrollerine ihtiyaç vardır.

Meinl-Reisinger ve Kogler, entegrasyonu geliştirmek için oybirliğiyle ikinci bir zorunlu anaokulu yılını savundular. NEOS lideri göç konusunu yeniden düşündüğünü itiraf etti. Düzensiz göç, insanları ve sosyal sistemleri zorluyor. Ancak entegrasyon ve çocukların Almanca öğrenmesi söz konusu olduğunda da pozisyonlar değişti. Avusturya’da hangi değerlerin bulunduğunu, demokrasi konusunu da açıkça ortaya koymak gerekiyor. Kogler tüm göçmenlerin bir araya toplanmasına karşı uyardı.

NEOS lideri hariç, hepsi Avusturya’nın tarafsızlığını savundu

En duygusal konu, Meinl-Reisinger dışında herkesin hararetle savunmak istediği tarafsızlıktı. Kickl özellikle ÖVP ve NEOS’u NATO’ya girmekle suçladı. Tarafsızlık eskimiş bir model değil, geleceğe yönelik bir modeldir. Bir noktada en asabi insanlar bile müzakere edilecek bir yer olması gerektiğini anlayacaklardır. Meinl-Reisinger kendisini savaş kışkırtıcısı olmaya karşı savundu. Ancak: “Maalesef Putin gibi saldırganlar olduğu için kendimizi yeniden savunmak zorundayız.” dedi.

Seçimden sonra koalisyon varyantları: ÖVP, Kickl’ı ortak olarak reddetti

Koalisyon sorununda bilinen görüşler paylaşıldı: Nehammer bir kez daha Kickl ile işbirliğini reddetti, ancak FPÖ ile işbirliğini savundu. FPÖ lideri ise en çok oyu alan partinin hükümet görevini almasını talep etti.

Babler ise ÖVP ile FPÖ’nün “çift yarışını” önemsemedi ve seçimlere anketlerin ve yorumların değil halkın karar verdiğini ve dolayısıyla SPÖ’nün Ulusal Konsey seçimini de kazanabileceğine dair konuştu.

Meinl-Reisinger, NEOS’un reform planlarını uygulamadan hiçbir hükümete girmek istemediğini açıkça belirtti.

Kogler, ÖVP’nin ya da SPÖ’nün Kickl ya da FPÖ’den ayrıldığına inanmadığını belirtti; örneğin Aşağı Avusturya vali yardımcısı Udo Landbauer’i Kickl’den ayıran şeyin ne olduğunu bilmiyorum ve Burgenland’da SPÖ zaten FPÖ ile birlikte hükümet kurmuştur diye ekledi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 27.09.2024
Düzenleme: 27.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.